15 juli 2023

St. Jacobs Gæstehjem. (Efterskrift til Politivennen).

Støvlelageret i Sandkisten.

En søvnløs Nat i St. Jacobs Gæstehjem.

Det var en lummer Nat i &t. Jacobs Gæstehjem. Luften paa Sovesalene rar saa stærk, at den skulde fortyndes med Radium, for at de stakkels søvnløse Mennesker, der kastede sig hid og did paa deres Lejer, kunde faa den til at glide ned.

Ganske særligt kneb det for fire af Gæsterne, de Herrer Carl Nielsen, Edvard Gottfredsen, Christen Olsen og Sofus Berg, der henholdsvis bærer Kælenavnene "Tulle", "Nassemand" , "Det sorte Faar" og "Stangen".

Lummerheden fik dem til at fantasere om store kolde Snapse, "forgyldte Bornholmere" og Øl med Skum.

Men dels var det Nat, og dels havde de ingen Penge, og endelig var det ikke saa dan at slippe ud af Gæstehjemmet. De fantaserede imidlertid videre og saa kom en af dem i Tanker om, at der i Ingerslevgade laa en dejlig Skotøjsforretning med let og behagelig Adgang. Det var en Forretning, der, hvis den lykkedes, kunde give baade til det ene og det andet.

"Tulle" og "Nassemand" lovede at besørge det fornødne, naar de to andre vilde hejse dem ud af Vinduet i Gæstehjemmet. Det vilde de, og det gjorde de.

"Tulle" og "Nassemand" kom lykkeligt afsted, plyndrede Skotøjsbutiken og gemte efter Aftale Tyvekosterne i en Sandkiste paa Svineryggen, hvor "Det sorte Faar" og "Stangen" næste Dag skulde hente Varerne og besørge Omsætningen.

Ogsaa dette gik efter Programmet, men alligevel faldt de to førstnævnte i Kløerne paa Politiet. Skønt de nødig vilde, maatte de dog ud med Sproget og tilstod ikke alene Skotøjstyveriet, men ogsaa en Snes andre "Bræk" .

"Det sorte Faar" og "Stangen" var derimod hverken til at hugge eller stikke i. De kendte ikke noget til det hele. De var oven i Købet saa uskyldige, at da de havde "fundet" Sko-Lageret" i Sandkisten, var de paa Vej til Politiet med det, da de blev annammede.

"Tulle" og "Nassemand" røg hver 18 Mdr. i Forbedringshuset. "Faaret" og "Stangen" skal for Landsretten.

(København 21. juni 1920).

Svendsgade Politistation ved Vesterbro Torv. I Saxogade lå en politivagt med detention. Foto Erik Nicolaisen Høy.


En Bølle i St. Jacobs Gæstehjem

Han overfaldt Bestyreren og Buffisten.

Politiassessor Hastrup fremstillede i Gaar i Dommervagten en ondskabsfuld Fyr, Ole Christensen, der gentagne Gange er straffet for Vold. Skærtorsdag havde han paany været paa Færde, denne Gang i St. Jacobs Gæstehjem i Saxogade, hvor han overfaldt Bestyrer Ove Petersen, idet han slog nogle Tænder ud paa ham og flækkede hans Overløbe. Da Buffisdt Thomsen søgte at komme den Overfaldne til Undsætning, slyngede Christensen nogle tomme Ølflasker efter ham og Bestyreren.

. Hvis du ringer efter Politi, slaar jeg dig ihjel, sagde han.

Dommer Bentzon gennemgik kort Rapporten med den Anholdte; paa Dommerens Spørgsmaal om hans sidste Bopæl svarede han: - Svendsgade Politistation. Han oplyste iøvrigt, at han i sin Tid havde været Søfyrbøder, - men at det ikke var i de sidste Par Aar. Der blev afsagt Fængslingskendelse over ham, foreløbig for otte Dage.

- Vil De have en Forsvarer? Spurgte Dommeren.

- Nej, det kan være lige meget, svarede Christensen. Den sidste, jeg havde, sad og sov.

Saa blev han hjulpet ud til Arresten.

(København 3. april 1926).

St. Jacobs Gæstehjem lå på Saxogade 80/82, hjørnet ved Istedgade. Det var ikke første gang der var optøjer. 27. december 1923 berettede København om at en tidligere straffet voldsmand, Carl Julius Hein, sammen med fire berusede kampfæller var blevet fjernet af politiet for nattefredens skyld, bl.a. havde han knaldet en flaske i hovedet på en betjent. Selv sagde han at de var blevet overfaldet af politiet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar