Atter tyske Mursten bag Bygherres og Murermesters Ryg.
Atter igaar afslører "Natt. en københavnsk Murstensaffære, hvorunder tyske Mursten er smuglede ind paa en Byggeplads bag Bygherrens og Murermesterens Ryg.
Det drejer sig i dette Tilfælde om en Byggeforeningsejendom, der er under Opførelse i Carl Lunds Gade, og hvor der paa den Maade er anvendt mindst 17,000 tyske Sten, før Sagen blev opklaret. Denne er endt med, at dan ansvarlige er gaaet ind paa ikke at tage nogen Betaling for de tyske Sten, der ikke var kontraktmæssige, da der skulde leveres danske.
"Natt." oplyser, at den paagældende Murermester hedder Mikkelsen Sørensen. Han, som selv ejer et Teglværk i Sønderjylland, hvorfra han har faaet to Trediedele af de Sten, som han skulde bruge til den omtalte Bygning, havde betinget sig, at Stenene skulde sejles til København i danske Skibe, til Trods for, at tyske Skippere tilbød at fragte dem 1½ Kr. billigere pr. Ton.
Det interessante ved denne Affære er imidlertid - fortæller "Natt." - , at den kaster et nyt Lys over de tidligere omtalte Murstenstransaktioner. Det er nemlig de samme Hovedpersoner, vi træffer paa: Grosserer Harald Simonsen, der skal levere Sten til en Byggeforeningsejendom, som skal opføres af danske Materialier, og Hr. Vognmand Carl Jensen, der alligel praktiserer 17.000 tyske Mursten ind paa Byggepladsen.
Bladet vender sig meget skarpt mod Hr. Simonsen og meddeler, at de tyske Sten - hvorom det under den tidligere Murstensaffære saa smukt hed, at "Vognmanden var kommen til at brænde inde med dem" - havde denne købt af Hr. Harald Simonsen selv. - Videre henviser Bladet til, at det i Bladet "Dansk Arbejde" hævdes, at Carl Jensen stadig kører for Hr. Harald Simonsen, der udtalte, at han straks havde afskediget Vognmanden, da han hørte om den tidligere fremdragne Affære.
- "Natt." slaar sluttelig fast:
"Foreløbig er det nu blevet oplyst, at Grosserer Harald Simonsen ikke staar ganske uforstaaende overfor Murstenstransaktionerne. Han vidste at Carl Jensen drev den omtalte Trafik, og lian havde selv skaffet ham tyske Sten, der paafører os Fabrikanter umulige Konkurrenceforhold" - For nu at bruge Hr. Simonsens egne Ord.
- - -
Til en saa uhæderlig Handlemaade som den skildrede i Carl Lunds Gade - dobbelt skammelig paa Grund af dansk Industris Nødstilstand - er kun at sige, at det er beklageligt, at "den Ansvarlige" kan slippe med at frafalde Betaling.
(Fyens Stiftstidende 10. oktober 1921).
Grosserer Harald Simonsen er den navnkyndige "Guld-Harald". Han er på denne blog omtalt under indslaget om Hundekirkegården på Østerbro.
A/S Carl Lunds Fabriker der i 1914 var flyttet til Amagerbro, ejede hele karreen mellem Amager Boulevard, kirkegården, Carl Lunds Gade og Dalslandsgade, dog ikke hjørnegrunden ved de to sidst nævnte gader. Selskabet blev i 1932 overtaget af Glud & Marstrand. Fabriken er senere nedrevet.
Annonce fra Nationaltidende 13. marts 1921 for et andelsbyggeforetagende, Andelsboligforeningen "Amagerbro" i Carl Lunds Gade. Byggeriet var tegnet af arkitekterne Wittmarck og Hvalsøe. Bygningen ligner Uplandsgade nr. 12 der står som opført 1922.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar