03 august 2020

Politiet kjeder sig. (Efterskrift til Politivennen)

- Blandt dem, der ved de sidste dages begivenheder er blevet sat i større eller mindre forlegenhed, hører politiet. Det synes at kede sig og har dog så uhyre travlt; det giver sig den mest ligegyldige mine hvor flere tusinde mænd er samlet, men lægger dog nøje mærke til, hvad de enkelte foretager sig. I går på slotspladsen var et betydeligt antal politibetjente opstillet foran den forsamlede menneskemasse, der vist nok meget gerne kunne have adskilt sig noget tidligere end den gjorde. Men så længe den var samlet, foretog politibetjentene sig ikke noget, hvorimod de bed mærke i nogle enkelte, hvem de ved bortgangen fulgte i hælene til afsides steder, endog op i husene, hvor de anholdt dem og førte dem til politikammeret. 

Da her omtrent et halvt dusin således anholdte borgere og yngre mand af forskellige klasser var samlede, indledte politidirektøren en diskussion med dem angående betydningen af en fri forfatning, men skønt meningerne naturligvis var delt, så må politidirektøren dog snart have følt, at de der var imod en sådan forfatning for øjeblikket befandt sig i en betydelig minoritet - endog politichefen, overpræsident Lange, havde jo i går under Magistratens audiens hos HS. M. Kongen udtalt sig derfor - og følgen blev derfor, at man efter endt diskussion lod de anholdte mænd frit forlade "Kammeret". 

Politiet synes overhovedet endnu ikke at have fået nogen bestemt parole. Men man tør vel håbe, at den ikke vil blive modstridende det almindelige folkeønske, ligesom det på den anden side i særdeleshed også vil være magtpåliggende, at der ikke enten fra mængdens eller den enkeltes side foretages noget, der kan give dem, som måske alt for gerne ville tilråde anvendelsen af den eksekutive magt anledning til at anbefale en sådan anvendelse.

- Den første officielle efterretning om kong Christian den Ottendes død bragtes natten mellem den 21. og 22. til Odense med en kurer der kort derefter fortsatte rejsen. Lørdag eftermiddag var 6. dragonregiment såvel som byens borgerlige korpser sammenkaldte på Torvet, hvor de, efter at generalmajor v. Castenschiold havde proklameret kong Christian den Ottendes død og kong Frederik den Syvendes tronbestigelse, i de civile og militære autoriteters overværelse aflagde troskabseden til vor nuværende konge. Da stiftamtmanden, hr. kammerherre v. Bardenfleth, lørdag morgen rejste til København, fungerede hr. kammerjunker Lüttschau i hans sted. (H. A..)

(Kjøbenhavnsposten, 25. januar 1848).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar