16 september 2020

Frederik Gottlieb Sultan (1816-1854). (Efterskrift til Politivennen)

Ved Proclama af 31te f. M. som er tinglyst i Bytingsretten og vil blive tinglæst i den Kongelige Lands-Overret i Wiborg ere Alle og Enhver som maatte have nogen Fordring paa Dødsboet efter afgangne Arrestforvarer Christian Phillip Sultan, i Overeensstemmelse med Pl. 2den Juni 1819 indkaldte med 12 Ugers Varsel, til for undertegnede Skifteret at anmelde og beviisligjøre deres Fordringer paa dette Boe. De fraværende Arvinger Carl Philip Anthon Sultan og Frederik Gottlieb Sultan, ere indkaldte med lovligt Varsel til at anmelde og legitimere deres Arveret. - Hvilket herved endvidere bekjendtgjøres. 

Aarhus Skifteret, den 22de Februar 1836.
Fleischer. Engelsted.

(Den til Forsendelse med Brevposterne Kongelig allernaadigst (alene) privilegerede Aarhuus Stifts-Tidende 27. februar 1836).

I marts 1838 var Frederik Gottlieb Sultan i Højesteret i en sag hvor han havde forladt Ladegården m.m.

Ved folketællingen i 1840 angives hans bror Carl Philip Anton Sultan (f. 1811) som indsat i Rasp- og forbedringshuset på Christianshavn. Han optræder tilsyneladende ikke i folketællingen i 1845?

I februar 1842 fik han 1 års forbedringshusarbejde for fornærmelser mod politiets betjente. Han betegnedes ved den lejlighed som oftere straffet.

Ved Landsover- samt Hof- og Stadsrettens dom 24. marts 1844 blev han idømt 2 års forbedringshusarbejde sammen med en anden (Viingaard), sidstnævnte fik 18 måneder. Tiltalen var tyveri, opsætsighed mod og forgribelse på fattigvæsnets betjente samt for løsgængeri. Den 6. maj 1845 kom sagen for Højesteret som stadfæstede dommen, dog fik Viingaard 1 år.

Ved folketællingen i 1845 opholdt Frederik Gottlieb Sultan sig i forbedringshuset for mandsfanger på Christianshavn.


Faretruende Adfærd. I Tirsdags Aftes Kl. mellem 10 og 11 anmeldtes paa Politidirecteurens Bopæl, at endeel Bohave var henstaaende udenfor Stedet Nr. 213 i Adelgade, og at dette Steds Eier ikke vilde modtage samme, der skulde være hensat der af den forhen straffede og til Politiprotocollen over mistænkelige Personer henhørende Frederik Gotlib Sultan. Bemeldte Bohave blev derpaa bragt til fornævnte Bopæl, hvor kort efter Enken Johanne Svendsen, boende i det ovenfor angivne Sted paa Qvisten i Baghuset, indfandt sig og forklarede, at Sultan, hvis Kone siden i Torsdags havde logeret hos hende, samme Aften var kommen flyttende med sit Tøi fra et Sted, kaldet Hvideros, og havde forlangt det indsat hos hende, hvilket saavel hun som Værten havde modsat sig, idet denne tillige forbød ham at komme ind i Huset. Han var imidlertid senere desuagtet kommen i beskjænket Tilstand op paa hendes Bolig, hvor han havde kastet hendes Meubler omkring i Værelset og med en Kniv, som han tog fra Bordet, truet med at ville stikke Enhver, der nærmede sig ham. Konen Svendsen havde derpaa taget Flugten og begjerede en Assistence af Politiet. Ved dettes Ankomst til det paagjeldende Sted fandtes Sultan beruset liggende paa Gulvet i Værelset, hvorfra han førtes som Anholdt til Politiarresten. For at søge nærmere Oplysning om den under Bevogtning hensatte Sultans Adfærd, indfandt en Politibetjent sig næste Morgen i det førommeldte Sted i Adelgade, hvor det af flere af Huusbeboerne blev udsagt, at Sultan havde opført sig saaledes, at Enhver, ved at komme ham nær, maatte befrygte at blive lemlæstet. Hans Kone, der Aftenen i Forveien ikke var bleven antruffen, forklarede nu, at da hendes Mand var kommen op til hende og Enken Svenden i beskjænket Tilstand og under Støi og Spektakel med en Kniv i Haanden havde truet med at ville slaae hende ihjel, havde hun, efterat Enken Svendsen var flygtet, i sin Fortvivlelse, og for at unddrage sig sin Mands Raseri, aabnet Vinduet til det paa 5te Sal værende Qvistværelse, sprunget ud paa Taget, klattret op paa Ryggen af Huset og var gjennem Skorsteensrøret falden ned paa Skorstenen i 2den Etage. Da hun ved Faldet var bleven saaledes forslaaet, at hun ikke kunde gaae, blev en Barbeer hentet, der, efterat have undersøgt hende, erklærede det nødvendigt, at hun bragtes paa Hospitalet, hvor hun derefter blev indlagt til Behandling.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 6. juli 1849, 2. udgave).

Ved Kriminal- og politiretten den 20. juli 1850 blev Sultan dømt for 4. gang for løsgængeri, og fik 2 års forbedringshus.

Han døde i august 1854 i Trinitatis Sogn med titel af arbejdsmand, 39. år gammel. Dødsårsagen blev angivet til delirium tremens.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar