I september 1849 havde landsforvaltningen beordret Slesvigs stempelpapirforvalter Thedens til at udskifte stempelpapiret med det slesvig-holstenske våben (som var anvendt siden marts 1848) med det siden 1834 foreskrevne danske monarkis våben. Etatsråd Kornerup Borch blev herefter sendt til Slesvig By for at effektuere dette:
Den af Bestyrelsescommissionen indsatte Embedsmand, forr. Amtsforvalter i Haderslev Kornerup-Borch, som var sendt til Byen Slesvig for at træffe Foranstaltninger ved det stemplede Papir, er paa det Infameste bleven mishandlet og forfulgt ud af Byen. (Formodentlig er det denne Begivenhed, der er bleven forvexlet med en lignende, Rygtet havde fortalt om selve Bestyrelses-Commissionen). Allerede om Aftenen den 28de viste sig Bevægelse, da der blev foretagen en Forlæggelse af noget preussisk Artilleri fra Allstadt til Gottorp Slot og man troede, dette gjaldt en Sikkerhedsforanstaltning for den forventede nye Postmester. Næste Morgen ankom Hr. Kornerup-Borch dertil, for at betegne det stemplede Papir med den kongelige Krone og Kongens Navnechiffer, og traf paa Gaden Stempletpapirforvalteren Thedens, hvem han allerede iforveien havde underrettet om sit Komme og dets Hensigt. Th. undskyldte sig imidlertid og det blev vedtaget, at møde herom om Eftermiddagen Kl. 4. Hr. Kornerup-Borch indfandt sig da, ledsaget af en preussisk Officeer, hos Th., som nægtede at udlevere Papiret til Stempling og heller ikke samme Asien vilde udfærdige Remonstrationen imod hans Foresattes Forlangende. Imidlertid indfandt sig, sandsynligviis efter Aftale med Th., nogle Borgere for at anmode K.-B. om at forlade Byen. Han svarede, at hver Fornærmelse mod ham vilde træffe den preussiske Uniform. Man tilføiede da, at det ikke var Hensigt at fornærme ham, men at man for hans egen Sikkerheds Skyld raadede ham, strax at forlade Byen. Endnu flere Borgere kom tilstede og berettede, at Folket samlede sig. Hr.Kornerup- Borch gik da, ledsaget af den preussiske Qfficeer, hvem han bad om en Beskyttelsesvagt. Men neppe kommen udenfor, omgives han af en Hob Drenge, der skraale "Schleswig-Holstein stammverwandt". I "Stadt Hamburg" vil man ikke tillade ham at bestige Vognen og preussiske Officerer samt nogle Borgere maae søge at beskytte ham imod Pøbelen. Efter at han var trængt ud paa Chausseen forfølges den værgeløse Mand med - Steenkast. Flere træffe og saare baade ham og hans Beskyttere. Hermed nøies man imidlertid ikke; Klæderne blive "formelig afrevne" den Forfulgte, og hans Papirer kunde han ikke længere holde i Haanden. Paa den anden Side af Nytorv træffer og optager Vognen ham omsider. Imidlertid havde (først nu) den preussiske kommandant sat sig i Bevægelse; Infanteri og Husarer bleve ved Signaler opbudte. Husarer sprængte efter for al bringe Hr. Kornerup-Borch tilbage. Han skal have erklæret, at naar Borgemesteren og Politimesteren beskyttende vilde afhente ham, vilde han vende tilbage, men Begge vare intetsteds at finde. Efter en anden Beretning skulde han have nægtet at komme tilbage. Alt begav sig derpaa til Ro og de preussiske Husarer sang med den "glade Folkemængde" "eller hørte den synge" "Schleswigholstein". -
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 5. oktober 1849).
- - -
I Slesvig vare preussiske Officerer tilstede i samme Værelse som Hr. Kornerup-Borch; da Mængden trængte ind i dette, vilde de begive sig bort, men forbleve dog paa hans Bemærkning, at de vare der for at beskytte ham; imidlertid lode de sig heller ikke bevæge til at foretage det Mindste til Opnaaelsen Heraf. Først da han, efter at vare mishandlet, var sluppen ud af Byen og kommen et godt Stykke ad Veien til Flensborg, sendte den preussiske Kommandant en Stafet efter ham med dem gode Trøst, at nu kunde han komme tilbage, nu var Byen rolig. Det er ved disse tvende Facta godtgjort, at de preussiske Tropper ere i Sydslesvig, ikke for at skaffe den Regjeringscommission, hvori Preussen selv er repræsenteret, Lydighed, eller for at opretholde Ro, Orden og personlig Sikkerhed i Landet - men for at vedligeholde Oprørstilstanden, for i Forbund med Statholderskabet og Embedsstanden at umuliggjøre Commissionens Virksomhed og overhovedet hver anden Regjering end Oprørets.
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 6. oktober 1849).
Kornerup Borch fik i slutningen af 1849 trykt et stort kvantum stempelpapir. I januar 1850 besluttede landsforvaltningen alligevel indtil videre at bruge det gamle stempelpapir med det slesvig-holstenske våben.
Søren Kornerup Borch (1795-1855). Auditør, senere overauditær i Itzehoe. Amtsforvalter Ærø, Rantzau (Holsten), sognefoged i Barnstedt og Hørnerkirchen, fra 1846 Haderslev Østre Amt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar