vi have allerede tidligere gjort opmærksom paa en særdeles velskreven Afhandling (see nærværende Tidende fra 13 - 15de Februar d. A.) om "Pengekrisens Indflydelse paa Arbejdsklassens Stilling". Forfatteren er med Hensyn til Fattigvæsnet kommen til det Resultat, at "om man ogsaa skriver Forøgelsen af de under Fattigforførgelse værende Familiers Antal heel og holden paa Krisens Regning, bliver det ialfald en saa forsvindende Deel af Arbeidsklassen, den har bragt over paa Fattigvæsnet, at det med Skjel kan antages, at den i den her omhandlede Henseende saagodtsom ikke har berørt hiin Klasse."
Ved at have gjort os bekjendt med det nu i Trykken udkomne Generalregnskab for 1858, Kjøbenhavns Commune vedkommende, finde vi os foranledigede til følgende Betragtninger. Trangen til Understøttelse er ikke lige til alle Tider af Aaret. Det er især i Vintermaanederne, hvor en stor Deel af Arbeidsklassen ikke finder tilstrækkelig Beskæftigelse, at disse ere nødsagede til at henvende sig til Fattigvæsnet om Hjælp. Saadant sees tydelig af de Oplysninger, som gives i Oversigten over Fattigvæsnets Tilstand i Aaret 1858. I de 4 Vintermaaneder Januar-April udgjorde nemlig Antallet af de Trængende, som have modtaget interimistisk Hjælp, i Gjennemsnit for hver Maaned 956 Familier med 4120 Personer, medens Antallet af de Trængende, som modtog Hjælp, i de paagælgende 6 Maaneder Mai-October udgjorde i Gjennemsnit kun 119 Familier med 526 Personer, og et saadant Antal er jo kun saare ringe. I de 2 sidste Maaneder af Aaret, altsaa Vintermaaneder, er Antallet atter steget, og ved Slutningen af Aaret (31te December) udgjorde det 820 Familier med 3549 Personer. Sammenligne vi dette Antal med Antallet i Begyndelsen af Aaret, saa er det ikke synderlig afvigende, thi det var den 1ste Januar 789 Familier med 3436 Personer. Af disse Talstørrelser maae vi antage, at Pengekrisen ikke har havt synderlig Indflydelse paa Arbeidsklassen; vi have saa meget mere Grund til al antage det, som vi af det Foregaaende have seet, at i Sommermaanederne var det kun et meget ringe Antal, som tyede til Fattigvæsnet. Saaledes var Antallet i Begyndelsen af Juli Maaned 49 Familier med kun 206 Personer; i Begyndelsen af August var Antallet 77 Familier med 358 Personer, og i Begyndelsen af September 79 Familier med 361 Personer.
Saavidt altsaa den interimistiske Understøttelse. - Hvad de saakaldte faste Almisselemmer angaaer, da er Antallet i Løbet as Aaret steget fra 1104 lidt Familier med 3476 Personer til 1192 Familier med 3836 Personer.
Den 3die til Fattigvæsnet henhørende Klasse er de Individer, som arbeide paa Ladegaarden. Antallet af disse er i Løbet af Aaret steget fra 602 til 753.
Ved velvillig Meddelelse see vi os istand til at angive Talstørrelserne af disse 3 Klasser, saaledes som de vare i de første Dage af nærværende Maaned:
Interimistiske 123 Fam. med 403 Pers.
Faste Almisselemmer . . 1235 - - 1048 -
Ladegaardeu 381 -
Dette Antal er altsaa paa ingen Maade foruroligende, naar man sammenligner det med de anførte Talstørrelser fra forrige Aar.
Vi have ikke anført Pleiebørn, fordi Afvigelsen ikke er synderlig. I Aaret 1858 var Antallet i de første Dage af October, baade under Klassen af faste og interimistiske Almisselemmer, 657, og paa samme Tid i indeværende Aar udgjorde Antallet 640, altsaa noget mindre. Vi have ei heller anført Almindelig Hospital, saalidtsom St. Hans Hospital, fordi Antallet er næsten uforandret.
Ville vi iøvrigt undersøge Følgerne af Pengekrisen, forsaavidt den angaaer Arbeidsklassen i Forbindelse med Fattigvæsnet, da bør vi som Udgangspunkt vælge det Aar, i hvilket der fandtes Overflødighed paa Arbeide, og i hvilket man savnede Hænder til at udføre det, og det var Aaret 1856. Af den trykte Oversigt over Fattigvæsnets Tilstand i dette Aar sees, at Fattigvæsnet havde i alt under Forsørgelse ved Slutningen af Aaret 11278 Individer þ- af Oversigten for 1858 sees, at dette Antal udgjorde 11244, altsaa var Antallet endog mindre end i det for Arbeidsklassen allerbedste Aar.
Antallet af de Familier, som til Flyttedagen have meldt sig til Fattigvæsnet af Mangel paa Huusly, har ligeledes aftaget. Det udgjorde ved Paaskeflyttetid 1858 100 Familier med 381 Personer og udgjorde ved Michaelis Flyttedag kun 56 Familier med 221 Personer, og iaar har det ligeledes aftaget; men i Sammenligning med 1856 var Antallet i Aaret 1858 36 Familier med 140 Personer større. Iøvrigt er de Fattiges Antal, i Forhold til Stadens Folkemængde, aldeles ikke foruroligende. Den nærværende Tilstand er langt gunstigere, end Tilstanden har været for 60 Aar siden, da Folkemængden var omtrent 50,000 Mennesker mindre og Antallet af Individer under Fattigsorsørgelse omtrent ligesaa stort som i nærværende Tid.
Endelig fortjene følgende Talstørrelser Opmærksomhed. Iblandt Indtægterne til Fattigvæsnet henhører 1/4 pt. Afgift af Kjøb og Salg underhaanden. Beløbet heraf før 1858 var 14739 Rd., medens Beløbet i 1856 ikkun udgjorde 12439 Rd. Afgiften af Skuespil og Kunstpræstationer udgjorde i 1858 11463 Rd. og i Aaret 1856 9923 Rd. M. L. N.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 26. oktober 1859).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar