21 marts 2021

Legemsøvelser for Pigebørn. (Efterskrift til Politivennen)

Institut for Legemsøvelser for Pigebørn. Da vi ligeledes have faaet de fornødne Oplysninger om dette Institut, saa afskrive vi efter "Fædrel." Følgende: I Januar f. A. aabnede Gymnastiklærer i Søetaten, W. Johnsen og hans Søster E. Johnsen et Institut for Legemsøvelser for Pigebørn i Bredgade Nr. 174 Litr. B. Dette har i Aarets Løb været besøgt af 46 Elever, hvoraf de fleste ere blevne udmeldte i Sommertiden. At Legemsøvelser have en gavnlig Indflydelse ikke mindre i paa Pigebørns end paa Drenges Sundhed og Udvikling, og at de her i Kjøbenhavn, hvor Bevægelse i fri Luft er vanskelig at skaffe Børn om Vinteren, og hvor mange Børn sove og opholde sig i indskrænkede, beklumrede Værelser, ere dobbelt gavnlige behøver neppe at bemærkes. Da det nu er os bekjendt, at saavel Forældrene til de Børn, der have besøgt Institutet, have været særdeles tilfredse med dets Bestræbelser, som at Eleverne med Lyst og Glæde have deeltaget i dets Øvelser, saa ville vi ikke undlade at henlede den almindelige Opmærksomhed paa denne Anstalt, der, hvis den skal vedblive at bestaa, behøver den en langt talrigere Deeltagelse, end den hidtil har opnaaet.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 28. august 1855. 2. udgave)


Institut for Legemsøvelser for Pigebørn. 

I den senere Tid synes mange samvittighedsfulde Forældres Opmærksomhed at være bleven henledet paa Vigtigheden af Børnenes legemlige Kræfters sunde og naturlige Udvikling. Grunden hertil er uden Tvivl for endeel den sørgelige Kiendsgjerning, at Antallet af de Børn og især Pigebørn, som lide af Skjævhed og andre Sygdomme, fremkaldte ved Ukyndighed og Misgreb i Opdragelsen, er i stadig Tiltagen, og heri ligger unegteligt en kraftig Opfordring mere for den samvittighedsfulde Opdrager til at sørge for de Midler, ved hvilke Spiren til disse Onder, der ofte følge Mennesket hele Livet igjennem, forebygges, og en god Grund for Sundheden lægges. Et af de nyttigste Midler hertil ere ordnede, med Kyndighed og Omhu ledede Lege og Legemsøvelser, som fremvirke den faste og ranke Holdning og den lette og smidige Bevægelse af Lemmerne, og som, indrettede med tilbørligt Hensyn til Smagens og Anstandens Fordringer, have en gavnlig Indflydelse paa Sindets Opmuntring og Forfriskning og ved deres Nøiagtighed og Præcision tillige paa den sædelige Charakteer. For Drengebørnene er der i denne Henseende sørget tilbørligt, da Legemsøvelser i de sidste 30 Aar have udgjort en de øvrige Fag sideordnet Underviisningsgjenstand næsten i alle Stoler; i Pigebørnenes Opdragelse derimod er man bleven staaende ved nogle Forsøg, som ved uheldige Midler og ved den misforstaaede Opfattelse af Øvelsernes Øiemed, der for Pigebsrn ikke er Kraftudvikling, men Naturlighed og Ynde i Holdning og Bevægelser, ere mislykkede eller opgivne.

For at give de ærede Forældre og Opdragere Leilighed til at overbevise sig om Øvelsernes Beskaffenhed og Hensigtsmæssighed tillade vi os at indbyde dem til at tage Øvelserne i Øiesyn paa Institutet, der har en stor, luftig og vel opvarmet Sal i Industriforeningens forrige Locale paa Østergade Nr. 63, 2den Sal over Gaarden, hvor Øvelserne holdes og Indmeldelser af Elever modtages hver Dag Kl. 2-5.

Honoraret, som erlægge maanedligt forud, er for 3 Timers ugentlig Underviisning 1 Rd. 3 Mk. for Børn under 12 Aar, og 2 Rd. for Elever over 12 Aar. Søstre nyde Moderation.

Idet vi anbefale os og vort Foretagende ved at tilføie Netcnstaaende, tegne vi os

Kiøbenhavn i Marts 1857. Ærbødigst
Emmeline Johnsen. Wilhelm Johnsen

Ifølge vort Kjendskab til Hr. Gymnastiklærer Johnsen og overbeviste om Nytten af det af ham og hans Kone oprettede Institut, tage vi ikke i Betænkning at anbefale dette paa det Bedste.

Kjøbenhavn i Marts 1857.

G Dahlerup. E. Hornemann. J. C. A. Bock. J. P Jacobsen. Drachmann. A. Buntzen. Christensen. Mansa. Sommer. Ballin. Trier.

(Flyveposten 2. april 1857)


Annonce fra Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger 19. maj 1860. I 1867 betegedes badevandet i flådens leje som urent som intet andet sted. I 1868 underviste Carla Johnsen - den ene af de dengang kun  to svømmelærerinder (den anden var hendes søster) - ved Becks Bade kvinder og piger i svømning. Hun boede i Svanegade 11 (hjørnet af Grønlandsgade ved Østerport). Muligvis flyttede Venedig i 1869-1888. I hvert fald nævnede aviserne en søbadeanstalt ved navn "Venedig" som lå ud for skydebanen og Absalonsgade. Den havde både en dame- og herreafdeling.

Da instituttet blev oprettet i januar 1855, vakte det en del forargelse idet mange mente at kvinder ikke kunne lave gymnastik. I 1859 udvidede Johnsen aktiviteterne til også at omfatte en svømme- og badeanstalt i flådens leje. Man bedyrede at den var aldeles isoleret og indelukket. Man skulle henvende sig i Bredgade 175 eller Svanegade 12 i Nyboder. I 1864 eksisterede instituttet stadig, nu bestyret af Christiane Johnsen og Wilhelm Johnsen. Det lå samme sted, Bredgade 38. I 1865 kunne instituttet fejre 10 års jubilæum. Wilhelm Johnsen åbnede i 1885 en svømmeskole på Klampenborg Badeanstalt. På det tidspunkt var det blevet accepteret at kvinder lavede gymnastik. Og vandet ved holmen aldeles forurenet, se andet afsnit her på bloggen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar