Patronen sættes ned - Efter Sprængningen.
Den haarde og vedholdende Frost har forvoldt store Bekymringer paa vore Kirkegaarde. Jorden har været saa haard som Cement. saa man ikke har kunnet bryde gennem den stivnede Skorpe, og man har derfor maattet ty til Sprængstoffernes Hjælp for at komme gennem det metertykke frosne Lag.
Inspektør Beck-Skrydstrup, Vestre Kirkegaard, fortæller herom: Det er den vanskeligste Vinter, jeg har oplevet i de tyve Aar, jeg har været knyttet til Begravelsesvæsenet, Arbejderne har slidt sig dødtrætte og kun opnaaet at spolere Redskaberne uden at faa noget Resultat. Saa maatte vi bruge Sprængstof, og vi benytter Aerolit, et Slof, der har den Egenskab, at det sprænger nedad. Vi borer to Huller for hver Grav, ned til Bunden af den frosne Skorpe, sætter en Patron med ca. 100 Gram Sprængstof ned, stopper Hullet til med Sand. og dækker derefter Graven med Granris, for af forhindre Jordklumperne i at ryge hen paa nærliggende Gravsteder. Saa tændes Fængtraaden, og Eksplosionen foregaar saaledes, at Jorden kun løfter sig en Meter, men Hindringerne er overvundne, og mange Timers haardt Arbejde sparet.
Vi har benyttet denne Metode den sidste Maaned, med udmærket godt Udbytte, og uden et eneste Uheld. Byens andre Kirkegaarde har da ogsaa fulgt vort Eksempel
(Aftenbladet (København) 26. marts 1924).
Aerolit var en dansk opfindelse. Patenteret 1915 af ingeniør K. V. Nielsen ("Krudt-Nielsen"), muligvis fordi hans kone var dynamitbud - det foregik i en æske under armen. Aerolit var mere sikkert end dynamit, og kunne transporteres, kastes, stødes og hamres uden fare. Ikke engang gløder kunne få det til at eksplodere. Det skulle antændes. Det bestod fortrinsvis af sagomel, harpiks og ammoniumnitrat. Det blev fremstillet indtil 1973 på Jyderup sprængstoffabrik ("Krudten") - fra 1917 Aktieselskabet De Danske Sprængstoffabrikker. Den blev bl.a. røvet af modstandsbevægelsen (615 kg. Aerolit) i 1944. Fabriksbygningerne blev en del af statsfængslet.
Af Nationaltidende 2. august 1929, 2. udgave fremgik at man også på dette tidspunkt brugte aerolit til at bortsprænge sten, trærødder. Det blev opbevaret på kapellets loft, mens fængsatserne blev opbevaret på et hemmeligt sted på kirkegården, ifølge inspektør Skrydstrup.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar