Husejerne vil rense Danmarksgade.
Der er startet en voldsom Krig mod Gadens lette Kavalleri. - Hvorledes fejden skal udføres, og hvad man vil opnaa."Klokken 5"s udsendte Medarbejder skildrer sine Indtryk fra et Besøg i Gaden.
For nogle Aftener siden fandt der et voldsomt Slagsmaal Sted i Danmarksgade. Et par Mandspersoner gennempryglede et Par løsagtige Kvinder saa eftertrykkeligt, at Politiet maatte hentes. Og i Politibilen blev hele Selskabet kørt til Frederiksberg Politistation. Men en af Slagsbrødrene, en Arbejdsmand Poul Christophersen, havde endnu ikke faaet brugt alle sine Kræfter og kom derfor i Klammeri med en af Betjentene, og i Kampens Hede flk Betjenten næsten revet det ene Øre af.
Denne for Offentligheden ret ligegyldige Episode har imidlertid bevirket, at Danmarksgade i de kommende Dage vil staa i Kampens Tegn. Følgen af dette Slagsmaal er nemlig blevet, at Danmarksgades Husejere har besluttet at føre en energisk Kamp mod Gadens løsagtige Kvinder og dens Kavalerer, der Gang paa Gang forstyrrer Beboernes Nattefred og har givet Gaden et Renommé, som Beboerne ikke vil finde sig i.
Krigen erklæres.
Men nu skal det være forbi, siger Husejerne. Nu flyder Bægeret over, og Flertallet af Husejerne har besluttet at smide alle løsagtige Kvinder paa Gaden. Hovedmanden i denne Kamp, der nu indledes, er den kendte lmpressario, Hr. Blitzing, der ejer en Ejendom i Gaden.
Et Interview.
- Er det rigtigt, at De og Deres Kolleger i Danmarksgade vi! iværksætteren Krig overfor Gadens løsagtige Kvinder.
- Jo, det kan De tro. Forholdene er fortvivlede herude, men jeg tror nok, at vi i Løbet af kort Tid skal faa renset ud. Desværre er der et Par Husejere, som ikke vil være med, fordi de har deres væsentligste Indtægt af disse løsagtige Kvinder. Det er navnlig galt i den Ende af Gaden, der støder op til Vodroffs Tværvej. Det var her det modbydelige Slagsmaal fandt Sted forleden Aften.
- Hvad vil De gøre for at komme Uvæsenet til Livs?
- Vi vil forsøge at faa alle Husejere til at smide de løsagtige Kvinder og deres utiltalende Kavalerer paa Gaden. Muligvis lykkes det os ikke at faa dem ud allesammen, fordi nogle Husejere optræder ukollegialt, men naar dette sker, vil vi bede Politiet hjælpe os. Vi kan ikke være tjent med, at dette Uvæsen fortsættes, og nu, da Krigen er aabnet, vil vi føre den igennem til Sejr for en bedre Moral i Danmarksgade.
Saavidt Hr. Blitzing.
Et Besøg i Gaden
Vor Medarbejder aflagde i Gaar Eftermiddags et Besøg i "den uanstændige Gade" for paa selve Krigsskuepladsen at forhøre sig om Forholdene. Danmarksgade er i de sidste Aar blevet meget moderniseret med elektriske Buelamper og en bred asfalteret Kørebane. Det er altsaa her, Løsagtigheden sidder til Højbords. Her lever Nattesværmerne, der nu, da Sommersolen bager paa de tilrullede Vinduer, hviler sig ud efter Nattens Orgier. Her synes ellers meget fredeligt - men det er, som sagt, naar Mørket falder paa, at Uvæset florerer.
Hvad Folk siger.
I Ejendommen Nr. 5, der ejes af Husejer Rasmussen, træffer vi Værten og spørger ham, hvorledes Forholdene er.
- Jeg har ikke løsagtige Kvinder boende i min Ejendom, siger Rasmussen, hvis det var Tilfældet, skulde jeg snart faa dem ud.
- Er De ikke iblandt de Husejere, der vil Uvæsenet til Livs?
- Det kan man godt sige, men jeg er jo ikke direkte interesseret, da jeg ingen har boende hos mig og heller ikke vil have det. Forøvrigt, siger Hr. Rasmussen, er det navnlig i den Ende af Gaden, der støder op til Vodrofs Tværgade, det er galt.
Det bliver svært!
Cigarhandler Christiansen, der har Forretning i nr. 8, udtaler til os
Vi mærker det ikke saa meget heroppe i denne Ende af Gaden. Her bor nogle faa Ulykker af de Damer, der ikke taaler Sollyset, men de er meget fredelige. Jeg tror ikke, at det er værre med Løsagtigheden her end saa mange andre Steder i Vesterbros Skingader.
- Hvad synes De som Lejer om Husejernes forestaaende Krig mod disse Kvinder?
- Jeg synes, det er udmærket, at man gør noget for at højne Gadens Renommé, men saa længe, de ikke alle er enige, saa tror jeg, det bliver svært. Husk paa, at for nogle Husejere betyder det hele deres Eksistens,
Af Hensyn til vore Børn.
- Man ser jo ikke mere, end man selv ved, siger Cykelsmed Hansen, der bor midt i Gaden, men det kunde vistnok være meget bedre, end det er, med Moralen. Vi Voksne tager jo ingen Skade af Løsagtigheden, men af Hensyn til vore halvvoksne Børn bør vi hilse Husejernes Skridt med Glæde. Børn i Overgangsalderen har jo ikke særlig godt af at leve paa altfor nært Hold af Utugten.
En Lykke for de fleste Mødre.
Oppe i en af Ejendommene træffer vi en ung Arbejderhustru. Vi retter vort Spørgsmaal til hende.
- Ja, det vilde være en Lykke for de fleste Mødre i Gaden. De kan tro, det er ikke altid godt nyt, vore Bøm hører, naar de kommer paa Gaden. Smaa Krukker har jo ogsaa Ører, og De kan tro, Børnene ved mere, end de fortæller deres Forældre. For mine Børns Skyld, for alle Gadens Bøms Skyld h aal km- jeg, at Husejernes Aktion mod Løsagtigheden maa lykkes, og det saa hurtigt som muligt.
Beboernes enstemmige Ønsker.
Saaledes lyder det overalt, hvor vi kommer frem. Mødre og Forældre i alle Ejendomme hilser den forestaaende Offensiv med Glæde og venter, at den vil føre til en gavnlig Løsning.
Krigen i Danmarksgade er altsaa allerede begyndt, og København vil følge den med Spænding
Ole J.
(Klokken 5 (København), 7. juni 1924).
Danmarksgade gik fra Gammel Kongevej til Vodroffs Tværgade mellem Schønbergsgade og Prinsesse Maries Alle. En lille stump af gaden findes stadig i Gammel Kongevejenden. Gaden blev nedlagt i 1970. Den hed oprindeligt Ørstedsgade, men pga at man ikke ville tilsvine Ørsteds navn ved en gade med letlevende damer, skiftede den navn.
Så tidligt som 2. april 1894 berettede avisen København om at kvarteret Danmarksgade-Vodroffs Tværgade var et "yndet resort for de løsagtige pigebørn". En reporter lejede sig efterfølgende ind i et værelse, og kunne bekræfte at det fandt sted.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar