Carlsbergøllet er i Dag 60 Aar gammelt.
I Dag for 60 Aar siden bryggede J. G. Jacobsen det første undergærede Øl til Forhandling fra Carlsberg.
Den lille Kobberkedel, hvori han forinden havde foretaget sine mange og omhyggelige Prøvebrygninger, staar nu udstillet ude i Hovedkontorbygningens nederste Buegang.
Hvilken mægtig Udvikling der er foregaaet i de forløbne 60 Aar, afgiver denne Kobberkedel og dens Omgivelser et imponerende Vidnesbyrd om. Thi i Hallen udenfor Buegangen. hvor Kedlen staar, snurrer Bryggeriernes Aftapningsmaskineri ustandselig rundt og tapper op propper over 100 Millioner Ølflasker om Aaret.
Til alle Verdens Hjørner sendes Carlsbergs Ølsorter - baade det tykke og det tynde, det skattepligtige og det skattefrie - og bringer rene om dansk Industris høje Standpunkt.
Bryggeriernes Grundlægger, Dr. J. C. Jacobsens Portrætmedaillon vil fra i Dag findes ved Foden af alle Ølflaskerne, idet man har aftrykt saavel Aversen som Reversen af den Medaille, Bryggeriernes Overdirektør, Dr. Carl Jacobsen, har ladet præge til Minde om den første Bajerskkølbrygning 10de November 1847 og om den nu fjorgamle Sammenslutning 1ste Oktober 1906 af de to Bryggeriers, Gamle og Ny Carlsbergs, Ledelse.
Vi tillader os paa Jubilæumsdagen at bringe et Billede af den afdøde Stormands Bolig paa Gamle Carlsberg, i hvis hyggelige Stuer han har undfanget og udformet sin stolte Idé om at ofre Hovedparten af sit Livs Arbejde paa dansk Videnskabs Alter.
Jubilæet i Dag er Institutionens og ikke nogen Persons Jubilæum, men det er ved enhver Omtale af Carlsberg umuligt andet, end at man maa standse ved Mindet om denne hedengangne Brygger, især da Bryggeriernes nuværende Overleder baade indadtil og udadtil betræder de fædrene Spor.
Dr. Carl Jacobsen har i et Billedhæfte, der omsendes til alle Bryggeriernes Forbindelser i Ind- og Udland, sat sit Navn bag sin Faders under dennes Arbeidsmotto: En Mønsterproduktion uden Hensyn til øjeblikkelig Fordel, for at Ølbryggeriet her i Landet kan holdes paa et højt og hæderligt Standpunkt.
Men Carl Jacobsen har forlængst anbragt sit Navn i det samme ophøjede Felt, hvori hans Faders staar præget, naar det gælder Virksomheden udadtil.
Hvis man et Øjeblik tænkte sig, at disse to Jacobsen'ers Ofre for Videnskab og for Kunst om føje Tid skulde ophøre, og Midlerne fremtidig i vendte fra Carlsberg fonden tilbage til den Jacobsenske Familielomme - hvor vilde da vort Folk ikke føle et smerteligt Savn.
Dette Tankeexperiment belyser allerbedst de to Mænds fædrelandske Arbejde. Fattige vilde Kaarene have været for Videnskabens og Kunstens Dyrkere herhjemme, om ikke Carlsbergbryggeriernes Ledere havde sat sig de store folkelige Maal som Resultat af deres smukke faglige Bestræbelser.
Derfor mærkes ogsaa et Carlsberg-Jubitæum paa en stærkere Maade ude i Befolkningen, end noget andet dansk Forretningsjubilæum vil formaa. Held og Hæder for Carisbergbryggerierne! Saadant er det Jubilæumsønske, som i Dag - udtrykkelig eller stiltiende - sendes ud til Carlsberg fra store Kredse af vort Folk.
(Dannebrog (København) 10. november 1907)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar