24 februar 2022

Kjøbenhavns offentlige Politiret. Oktober 1866. (Efterskrift til Politivennen)

Et udvalg af sager i Københavns offentlige politiret oktober 1866:

1ste Afdeling, Assessor Gudenrath.
Mandagen den 1ste Oktober.

- Detailhandler Stæhr erlagde Idag 1 Rd. for den Handel, der forleden Søndag Formiddag havde fundet Sted i hans Butik under Kirketiden.

- I Frederik den Syvendes Gade var der forleden løbet Kogjødning ud i Rendestenen fra Brændevinsbrænder Niels Sørensens Brænderi. Fem Dalers mindelig Mulkt.

- En tohjulet Frugtvogns Henstaaen paa Høibroplads, ikke-Betaling af en Mark for Vognens Transport til Kammeret samt et Løfte til Betjenten om, "at hun nok skulde vise ham noget Andet", vil paa Onsdag koste Sælgekone Birthe Petersen en lille Sum, hvor stor vides endnu ikke; det vil man erfare af Dommen.

- Ned til Værtshusholder Hans Sørensen i Hummergade Nr 2 traadte Frederik Valdemar Hvidt med to Kolleger, og Hvidt rekvirerede en Pægel Brændevin og en halv Hvidtøl. Da Drikkevarerne vare konsumerede, forlangtes der nok en Omgang, men Hans Sørensen vilde se Penge, førend dan paany udskænkede Brændevin og Øl. Herover udspandt der sig en Strid, og Hvidt med sine to Kolleger flygtede op fra Kjælderen, medens der i Flugten uvist fra hvem, blev sendt en tom Ølflaske ned gjennem Vinduesruden til Værtshusholderen. Der forelaa imidlertid ikke noget fuldgyldigt Bevis for, at Hvidt havde kastet Flasken, og da Historien nede i Kjælderen var en rent privat Sag, sluttedes Sagen med en Advarsel til Hvidt.

(Dags-Telegraphen (København) 2. oktober 1866).

2den Afdeling, Assessor Behrend.
Torsdagen den 4de Oktober.

- Den 13aarige Johan Christian Mikkelsen benytter sine Fritimer til i Teglgaardstræde at øve sig i Stenkastning osv.; men naar han som forleden endnu en Gang skulde komme til at slaa to Ruder itu i en af Gadens Gaslygter, da vil han faa sig en Dragt Ris paa Raadstuen og ikke som idag slippe med, al hans Fader betaler Rudernes Værdi med 2 Mark.

- Kollektør Lorentsen modtog en Advarsel, fordi han, der havde faaet Tilladelse til at lade save og hugge Brænde paa Gaden indtil Kl. 8 om Aftenen, havde ladet dette Arbeide fortsætte til Kl. 11 3/4, indtil Savskærerne vare færdige.

- Værtshusholder Børsting slap undtagelsesvis ligeledes med en Advarsel mod oftere at have siddende Gjæster efter Midnat i sin Beværtning i store Torvegade Nr. 21.

- For at have kjørt med en Arbejdsvogn paa Kjøbenhavns Gader under Kirketiden lod Mælkeforpagter Christen Jensen fra Herstedøster indbetale 4 Mark i Mulkt.

- Bybud Niels Christensens Kone skal efter Sigende have faaet Tilladelse af Magistraten til at lave Blodpølser, og derfor er det vel, at Niels Christensen ikke kan udstaa at blive kaldt for "Pølse". Nu paastaaer han, at Bybud Hougaard har betitlet ham med dette Pølsenavn paa Hiørnet af Dronningens Tvergade og store Kongensgade, men derimod paastaaer Hougaard, at Niels Christensen havde kaldt ham for "Skræderpjalt" og stukket ham saadan En, at baade Næse og Mund blødte". Ved det derpaa følgende Slagsmaal blev Niels Christensen anholdt efter endel Modstand mod Betjenten. Da Vidneforklaringen gik Niels Christensen imod, dømtes denne, der ikke vilde rette for sig i Mindelighed, til at bøde 5 Rd. til Kommunens Kasse.

Christian Emil Hansen har forladt Ladegaarden, været paa mange Værtshuse, beruset sig i de klare Draaber og lagt sig til at sove. Men o Rædsel! da han vaagner, har en nedrig Ransmand røvet hans nye Træsko og Strømper og sat noget gammelt Skrammel i Stedet. Hvad skulde han gjøre? Han vendte tilbage til Ladegaarden og berettede sit Uheld, men Magistraten var vred og vilde have Christian Emil straffet, fordi han havde skilt den af med for 4 Mark Varer, og Ladegaardslemmet blev derfor idømt 18 Dages Tvangsarbeide.

(Dags-Telegraphen (København) 5. oktober 1866)

2den Afdeling Assessor Behrend.
Lørdagen den 6te Oktober

- Der blev atter idag foretaget Undersøgelser i Sagen mod Kartoffelhandler Hans Christiansen, der var tiltalt for at have paakjørt en Char-á-banc paa Peblingebroen, og Sagen skulde igjen have været udsat til yderligere Vidneførsel, men da der paakjørte Vogns Eier frafaldt Krav paa Skadeserstatning, fandt Handelsmanden det endelig raadeligst at indrømme sin Brøde og lovede inden en Maaneds Forløb at betale 5 Rd. i Mulkt.

- Fra Partikulier Rav Nissens Eiendom paa Amagertorv var der under Eierens Fraværelse blevet udskyllet endel urenligt Vand i Gadens Rendesten, og for denne Forseelse maatte han betale 2 Rd. til Fattigkassen foruden 24 Skilling til det  Bybud, der havde renset Gadens Rendesten.

- Proprietær von Halling, som var tiltalt for ikke at have efterkommet et ham af Sundhedskommissionen givet Tilhold om at oprense Veigrøften udenfor hans Eiendom paa Strandvejen, for at denne Grøft kunde optage Uhumskheder fra de tilstødende Lodseieres Grøfter, begjærede og fik atter idag sin Sag udsat i 8 Dage for at konferere med Politidirektøren, efterat han først havde meddelt, at Magistraten, "der jo ikke er meget hurtig i sine Afgjørelser", havde tilladt, at det skidne Vand førtes ad en anden Vei til Stranden.

- Kaperkudsk Jens Nielsen, som paa Christianshavn havde overkjørt er Kone og et lille Barn, uden at disse dog tog videre Skade, lovede at betale Doktorregningerne med 3 Rd. 78 Sk., hvormed Sagen sluttedes.

- Jens Nielsen kaldet "Stærke Jens" er tidligere straffet 4 Gange med Vand og Brød for Opsætsighed mod Politiet. Nu har han atter været paa Spil, gjort Spektakler paa Amagertorv, slaaet Hattene af to Veljente og været saa vild paa Stationen, at han maatte bindes og iføres Spænderem. Neppe havde Betjentene imidlertid bundet ham, førend Stærke Jens smøgede Spænderemmen af sig og leverede den fra sig, og først efterat 5 Betjente i fulde 3 Kvarter havde kæmpet med ham, lykkedes det dem atter at binde Kæmpen og bringe ham til Hovedstationen. For denne Vold mod Politiet henviste Dommeren Sagen til den samlede Kriminalret, efterat der var dekreteret Arrest paa hans Person.

(Dags-Telegraphen (København) 7. oktober 1866)


Tegner, xylograf, museumsmand Bernhard Olsen (1836-1922): Amagertorv. 1861. Det kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret. 

2den Afdeling. Assessor Behrend,
Torsdagen den 11te Oktober.

- Karlen Niels Knutsen modtog en Advarsel, fordi han fra beholderne paa Amager havde transporteret noget lugtende Indhold ud paa Landet i en aaben istedenfor i en lukket Vogn.

- En Borger fra Lyngby akkorderede forleden Aften med Droskekudsk Martin Olsen paa Amagertorv om, at Kudsken skulde kjøre Borgeren og hans Familie til Lyngby for en Betaling af 2 Rd.; men da Martin Olsen ved store Vibens Bom naaede Lyngbyomnibussen, negtede han at kiøre videre og opfordrede Passagererne til at stige ind i Omnibussen, idet han foregav at hans Hest var bleven halt. Da Borgeren derpaa steg ind i Omnibussen for ikke at komme til at tilbringe Natten paa Landeveien, affordrede Martin Olsen ham en Daler, hvilken han negtede at betale men endelig udredede, efterat Martin Olsen havde grebet noget af Mandens Reisetøi for at kjøre bort dermed. Uden nærmere at gaa ind paa de enkelte Detailer i Sagen holdt Retten sig kun til det Faktum, at Martin Olsen ved at forlange 1 Rd. for den paagældende Tur havde overtraadt Drosketaxten, og den stridige Kudsk blev derfor dømt til at bøde 5 Rd. i Mulkt til Kommunens Kasse.

- Droskekudsk Carl Emil Jensen blev af med 2 Rd., fordi han ved al kiøre paa Skinnerne havde Hindret en Sporvogn fra at komme frem paa Østerbro.

- Økonom Schön har Karlen Hans Peter i sin Tjeneste; da der ikke hverken fra Husbondens eller Karlens Side er skeet nogen Anmeldelse om Tjenestetiltrædelsen til Assistenten, kan ingen af Parterne undgaa at bøde 1 Rd. til Fattigkassen.

- Kommissionær Holst i Knabostræde havde haft en Pige i Tjeneste i 24 Timer uden at til- eller framelde hende. Herfor maatte Kommissonæren bøde 1 Rd. efterat have modtaget en alvorlig Advarsel, fordi han tillod sig at bemærke at det var "vilkaarligt" af Dommeren at mulktere ham.

- Sælgekone Stine Holm var tiltalt for at have foraarsaget Gadeopløb i Borgergade ved at udskjælde en Madam for Politispion. Under Sagens Behandling for Retten blev Dommeren nødt til først at mulktere Madam Holm paa 5 Rd for hendes upassende Opførsel og dernæst til at lade hende føre ud af Lokalet. Enden paa den langvarige Sag blev, at Stine Holm dømtes til at bøde 4 Rd. for at have foranlediget Gadeopløb.

- Madam Ane Christine Melby, der ved en Strid om en Frugtvogn havde foranstaltet Gadeopløb, lovede at betale 1 Rd. for sin Forseelse

- Bæren af to Madspande paa store Kongensgades Fortov kostede Thora Petersen 1 Rd.

(Dags-Telegraphen (København) 13. oktober 1866).


I Kjøbenhavn har Politiet atter anlagt sag imod 24 Urtekræmmere for Udsalg af saakaldet forfalsket Caffe. Mon det dog ikke var hensigtsmæssigere at overlade Caffecontrollen til Publicum, Caffedrikkerne selv, saalænge der ikke er Tale om Udsalg af nogen for Sundheden skadelig Substants? Eller skulde Politiet med samme Grund som med Caffen undersøge de Handlendes øvrige Artikler, saa kunde det jo hertil, trods sin Talrighed, behøve en deel Forstærkning, og Retterne bleve overfyldte med Qvalitetsprocesser. Her er jo dog Publicum den bedste Control og Dommer; hvor det faaer slette Varer, under den ene eller anden Benævnelse, vil det nok undgaae at kjøbe oftere forsaavidt ikke netop den ringere Vare søges af Kjøberen for dens større Villigheds Skyld. Det Politiet kalder forfalsket Caffe kan maaskee være mangen Kjøber et tjenligt Surrogat i Forhold til hans ringere Evne, og Prisen nødes dog altid til at rette sig efter Varernes Qvalitet. Hvorfor desuden alene stille Caffen under Politiets særlige Tilsyn, naar Politiet vil være Agent for Huusholdningerne? Der er fuldt op af alle de øvrige Forbrugsgjenstande, som kræve Forbrugerens Opmærksomhed ved Indkjøbet, og paatager først Politiet sig at være Tilsynshavende heri, saa bliver det ikke alene et uoverkommeligt Arbeide, men Publicum gjøres sløv for at paasee sin egen Interesse naar det troer, at Politiet har paataget sig Omsorgen for hvad dette dog ikke kan udføre.

Kjøbenhavns offentlige Politieret er endnu stadigt beskjæftiget med meget vigtige og interessante Retssager. Saaledes fortæller Flyp.: Sælgekone Stine Holm blev meget vred over, at et Pigebarn spurgte hendes lille 9aarige Datter, om hun ikke kjendte den Pige, som havde stjaalet nogle Ørenringe, og saa spurgte hun Pigen, "om hendes Moder ikke var Politiespion", og viste en høi Grad af Forbittrelse over, at Nogen kunde troe, at hendes Datter kjendte "Tyvetøse". Denne Forbittrelse gik endog saa vidt, at hun ved sin Skrigen og Skjænden samlede et Gadeopløb. Da hun heller ikke for Retten kunde lægge Baand paa sin Tunge, fik hun ved Dom foreløbigt en Bøde paa S Rd.; for hendes Gadespektakler blev der tillagt hende en Bøde af 4 Rd. 

- Thora Petersen, som havde baaret to store Madspande inde paa et Fortoug, lovede at bøde 1 Rd. for denne gruelige Forseelse.

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 13. oktober 1866).

- - -

De af Politiet undersøgte Caffeforfalskninger have bestaaet i Tilsætning af brændte Kornsorter til brændt og malet Caffe, som ved at blandes med deslige billige Surrogater kunde sælges til betydeligt lavere Priis end reen Caffe. - Da bemeldte Surrogater ikke ere skadelige for Sundheden, vedkomme Undersøgelser derom - indrømmer Politiedirecteuren selv i sin Beretning - ikke Sundhedspolitiet, men ere som andre i Smaahandelen forekommende Vareforfalskninger Gjenstand for det almindelige Polities Opmærksomhed". Men hvorfor? Politiedirecteuren fortæller selv, at saadanne kaffesurrogater kunne sælges betydeligt billigere; hvorfor vil da Politiet indblande sig i og vanskeliggjøre det for Smaafolk, der ikke have Raad til at kjøbe ægte eller reen Caffe, fra at faae den blandede billigt? Forøvrigt tilføier Politiedirecteuren dog, "at Forhandling af Caffe, blandet med de nævnte for Sundheden uskadelige Surrogater, ikkun kan ansees for ulovlig, naar det ved Blandingen fremkomne Product sælges for Caffe, men derimod ikke, naar det sælges for hvad det virkelig er, nemlig Caffeblanding, hvilket da udtrykkeligt maa være angivet paa Emballagen". Kan da Politiet indestaae for, at al øvrig Caffe, der tituleres saaledes, er reen og ublandet, og selv om den er reen som Caffe betragtet, saa kan den dog være saa slet i Qvalitet, at den gjør ringere Virkning end den billige blandede. Den eneste Politiecontrol med Varer er Concurrencen og Publicum, som naar det virkelig bedrages - hvad der ikke skeer ved at kjøbe simple Varer billigere - vil forlade Sælgeren og i givne Tilfalde benytte Offentligheden til at advare.

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 20. oktober 1866. Uddrag).

1ste Afdeling, Assessor Gudenrath.
Fredagen den 19de Oktober 

- I Gothersgadens Materialhandel Nr. 9 forhandles der en klar, lys og efter Omstændighederne ret velsmagende Levertran. Denne Tran har Stadslægen havt et godt Øie til og foranstaltet Forhandlerne, Dhrr. M. L. Møller & Meyer, tiltalte for Indgreb i i Apothekernæringen. I sin Tid blev denne Sag afvist fra den offentlige Politiret, men ved en Høiesteretsdom er det nu afgjort, at den skal behandles ved den offentlige Ret, og Politidirekteuren har derfor taget sig af Stadslægen og beordret de to Materialister tiltalte. Sagen blev idag udsat i 8 Dage, for at det kunde blive undersøgt, hvorvidt denne Levertran er den af de Lærde kaldte oleum jecoria aselli medicatum eller Tran der kan benyttes til Andet end medicinsk Brug, f. Ex. til at indsmøre Fedtstøvler med, til Belysning osv. osv.

- Proprietær Rosborg var tiltalt for at have kastet en Trepægleflaske ned fra sin Eiendom paa Oehlenschlägersgade, og skjøndt han godtgjorde, at den vedkommende Gade ikke er nogen offentlig Gade eller Vei, men derimod hans private Eiendom. som han efter eget Forgodtbefindende kan lukke for al Færsel, blev han dog i Analogi af Bekjendtgjørelsen af 28de Juli 1806 dømt til at bøde 4 Rd. til Kommunens Kasse.

- Droskekudsk Peter Petersen har at bøde 1 Rd. fordi han 1) har taget uberettiget Holdeplads ved Toldboden. 2) har lagt sig i Grønningens Grønsvær - omtrent 4 favne fra Køretøiet - , cg 3) ikke har spændt Skagler fra Drosken.

- Arbeidsmand Anders Jensen modtog en Advarsel, fordi han havde henkastet noget stinkende Kjøkkenaffald i Dannebrogsgade.

(Dags-Telegraphen 20. oktober 1886).

2den Afdeling. "Behrend.
Lørdagen den 20de Oktober

De to Sælgekoner Vilhelmine Cathrine Svendsen og Vilhelmine Javortzsky sad og drak deresi Caffe i en Gadedør i Adelgade, saa kom Høkeren i Stedet, Andersen, forbi og hørte, at Sælgekonerne talte om at "han var en Fjols og en Drukkenso". Andersen troede, at denne "han" var ham selv, og bad Konerne om at forlade Gadedøren. Det ytrede de ingen Lyst til, men spurgte ham høflig "om han var høiere Vedkommende", og dette Spørgsmaal blev Høkeren saa vred over, at han satte begge Konerne ud ad Gadeduen, ved hvilken Leilighed Mad. Zavortzsky fik en halv Snes Æg spolerede. Nu traadte Sælgekonerne ned til Høkeren og forlangte Erstatning for den spildte Kaffe og de ituslaaede Æg, men saa blev der Gadeopløb, og under Feiden i Kjælderen gik en Rude i Høkerens Butiksdør samme Vei som Æggene. Ganske vist havde begge Sælgekonerne foranlediget Gadeopløb, men da Høkeren havde været uberettiget til at kaste dem paa Porten i en Eiendom, hvor han kun var Leier, slap Mad. Svendsen med en Advarsel, hvorimod Mad. Javortzsky blev erklæret fri for Aktors Tiltale, da hun er død af Kolera.

(Dags-Telegraphen 22. oktober 1866. Uddrag).

2den Afdeling for offentlige Politisager.
(Assessor Behrend.)
Torsdag den 3die November.

Efterat Urtekræmmer Bie for uberettiget Næringsbrug var bleven mulcteret med 5 Rd., og en Sag mod Vognmand Carl Lund, der var sigtet for uforsvarlig Kjørsel, var hævet af Mangel paa Beviis, foretoges atter den Sag, under hvilken Urtekræmmer Salomonsen, Vesterbrogade 19, tiltaltes for Salg af forfalsket Kaffe. Salomonsen gientog sin Paastand fra forrige Møde om at det Kræmmerhuus i hvilket den solgte Kaffe udleveredes, var paaskrevet "blandet Kaffe", samt at Kiøber ikke havde forlangt prima Kaffe. Paa den anden Side maatte han indrømme, at Kjøberne hellerikke havde forlangt blandet Kaffe, og at det ikke mundligt var blevet dem tilkjendegivet, at Kafen havde denne Egenskab. I henhold til denne Forklaring blev Salomonsen imidlertid anseet for hjemfalden til den for Kaffeforfalskninger fastsatte Mulct, idet Dommeren bemærkede, at der behøvedes en utvivlsomt Tilkiendegivelse til Kiøberen, at det var blandet Kaffe, der solgtes dem, og en saadan Tilkjendegivelse ikke kunde siges at være tilstede, fordi der paa et smudsigt af Avispapir lavet Kræmmerhuus fandtes utydelig paaskrevel Ordet "blandet." Ikkedestomindre opsattes sagen endnu engang, da Salomonsen nu henholdt sig til en Skrivelse fra Politidirecteuren, i hvilken der formeentlig skal være givet de Handlende Ret til at sælge forfalsket Kaffe, naar den omtalte Paaskrift blot findes paa vedkommende Kræmmerhuus.

- - -

(Assessor Gudenrath )
Mandag den 5te Novemder.

- - -

Urtekræmmer Rasmussen, Istedgade Nr. 9, der var tiltalt for at have solgt forfalsket Kaffe, benægtede dette, idet han paa det Bestemteste paastod, at den Kaffe, han den omtalte Dag havde solgt til to Personer, som han meget godt vidste vare Betiente, var uforfalsket. Efter nogen Betænkning fandt Hr. Rasmussen det dog rigtigst at afgiøre Sagen paa den sædvanlige Maade ved at erlægge en Bøde af 10 Rd.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 5, november 1866. Uddrag).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar