En række nyheder fra Slesvig der ellers daglig verserede i den danske presse, både den landsdækkende som lokalpressen, er udeladt. Pålideligheden af disse mener jeg var ringe og stærkt påvirket af dansk-nationale synspunkter. En enkelt sag kan måske belyse dette, om end variationen var stor. Det drejer sig om borgmesterposten i Flensborg:
Flensborg. den 6te August. (Korrespondance til "Dags-Telegrafen"). Der forestaaer her i Flensborg Valg af to for Byens Velfærd vigtige Embedsmænd, idet første og anden Borgermester ere afskedigede, Borgermester, Kjøbmand Funcke efter egen Ansøgning. For det juridiske Borgermesterembedes Vedkommende skal en i Altona boende Advokat, som er født her t Byen, være foreslaaet af høiere Vedkommende, men man ved endnu ikke ret, hvem man skal vælge til anden Borgermester, der skal vælges af Staden selv og særlig værne om dens Intereser. Som bekjendt ere Bykollegierne sammensatte halvt af tydske og halvt af danske Mænd, der hver for sig ville foreslaa en Kandidat, men da man i den tydsksindede Borgermester Funckes Funktionstid tilfulde har lært, hvilke Ulemper der er forbundet med at have en Mand i Spidsen, som mere beskæftiger sig med Politik end med Embedssager, er det ikke umuligt, at begge Parter ville kunne enes om en Kandidat, der uden at blande sig i politiske Spørgsmaal vil tabe Stadens nedbrudte Velstand ligge sig paa Hjerte.
(Dags-Telegraphen (København) 9. august 1868)
Oplysningerne i notitsen skal sammenlignes med at Friedrich Wilhelm Fun(c)ke var Flensborgs 2. borgmester 1864-1870. Da 1. borgmesteren Otto Bong Schmidt der var borgmester 1865-1868, trak sig tilbage januar 1868, var Funcke midlertidigt i kraft af 2. borgmesterposten konstitueret fra januar 1868 indtil en ny 1. borgmester kunne vælges. Allerede ved Bong Schmidts meddelelse om at træde tilbage i december 1867 var Toosbüy på tale som den nye 1. borgmester. (Se fx Middelfart vis 19. december 1867 og Haderslev Avis 31. marts 1868). Artiklens antydning af at Funcke skulle være upopulær er derfor tvivlsom.
Ved Toosbüys tiltrædelse var Flensborg i krise fordi byens forbindelser indtil 1864 i høj grad var rettet mod Danmark. I hans borgmesterperiode blomstrede byen op på mange områder og voksede til det dobbelte (40.000 indbyggere). Ikke mindst pga. Toosbüy. På trods af hans optræden som preussisk embedsmand og stemmeafgivning i diverse foramlinger imod danske forslag, formåede han tilsyneladende gennem sin personlighed at finde sympati også blandt de dansksindede.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar