29 marts 2022

Forslag til forbedring af Arbeidsklassens Kaar. (Efterskrift til Politivennen)

I "Ringkjøbing Amts-Avis" bekjendtgjør Landboforenings-Sekretair P. E. Pedersen af Hee Følgende, som vi ogsaa ville anbefale vore Læsere heri Egnen at tage under nærmere Overveielse og mulig Efterligning:

Enhver, der i længere Tid har syslet med de kommunale Anliggender, har med Bekymring erfaret, at det efterhaanden er gaaet tilbage med Arbejdsklassen, Huusmændene, Indsidderne og Dagleierne, og paa mange Steder trues desaarsag det almindelige Fattigvæsen med Byrder, del i Længden vil have ondt ved at bære; der fremkom af denne Grund i et Kommunal- og Landbomøde Forslag, om at der burde gjøres Noget til Forbedring af denne Klasses Kaar, og i denne Anledning blev der nedsat en Komitee paa 7 Medlemmer. Ved Mødet, denne Komitee afholdt i Slutningen af Mai, enedes man om adskillige Punkter, betræffende Aarsagerne til den paapegede Tilbagegang i Arbejdsklassens Kaar og Midlerne til den forønskede Forbedring heri; men da man fandt, at den udkastede Plans Gjennemførelse vilde kræve en kraftig Medvirkning af de kommunale Bestyrelser, Sogneraadet og Bestyrelsen for de Fattiges Kasse, saa ansaae man det for rigtigst at indbyde Delegerede fra disse Bestyrelser, og ved tvende Møder med dem og i sidste Kommunal- og Landbomøde enedes man om nedenstaaendc Betænkning, der altsaa maa betragtes som udgaaet baade fra Kommunal og Landdoforeningen og fra næsten alle kommunale Bestyrelser i Ulfborg-Hind Herreder.

Man antager, al de almindelige Aarsager til den tiltagende Armod i Arbeidsklassen er:

1) En forsømt eller mangelfuld Børneopdragelse, saa der ikke fra den første Tid indpodes Barnet den ønskelige Sands for Sædelighed, Orden og Selvopholdelse. For at hæve dette Onde foreslaaes, at der i hver Kommune til næste Sommer oprettes idetmindste eet Børneasyl, hvorhen enhver Moder i den omhandlede Klasse kunde om Hverdagen hele Sommeren sende de mindre Børn, i Regelen fra det fjerde til det 7de Aar, og hvor de af en Lærerinde, der er i Besiddelse af de ønskelige Egenskaber, kunde heldigen paavirkes og modtage en gavnlig Forberedelse for Skolen. Der vilde herved vindes saare meget for den arbejdende Klasse, idet begge Forældrene kunde med mere Tryghed og Stadighed søge Arbeide hele Dagen, naar de vide deres Børn overladte i saa gode Hænder, og desuden tør det ventes, at de Smaae ville nyde en heldigere Opdragelse under stadig Opsigt og Veiledning af en saadan Lærerinde, end der kan haabes i Hjemmet, hvor Børnene sjældent finde en passende Beskjæftigelse i denne Alder og hvor de let overlades for meget til dem selv. Man tør antage, at hvert Barns Ophold i Asylet vilde koste henved 1 Mk. ugentlig, hvilket for Sommerhalvaaret vilde beløbe sig noget over 4 Rd. Denne Betaling udredes af Kommunens Kasse for egentlige Fattiglemmers Børn, medens de Fattiges Kasse, understøttet af Kommunens Kasse, betaler for de Uformuende. De Bemidlede, forsaavidt de benytte Asylet, betale naturligviis for deres egne Børn, og samtlige Børn forsynes fra Hjemmet med den fornødne Føde.

2) Den Uskik at sende Børnene ud paa Tiggeri, istedetfor at holde dem til stadig Skolegang og anden nyttig Virksomhed. I denne Anledning foreslaaes, at der, hvor den private Godgjørenhed ikke strækker til, sørges for de Fattige i Sognet paa en hensigtsmæssigere Maade end ved egentlig Almisse, saa alt Betleri i tilsidst kunde ophøre. At de Fattige fra fremmede Sogne aldeles ikke burde gives Noget, er en Selvfølge. For at hæmme Betleriet maa man særdeles opfordre til privat Godgjørenhed, ligesom man ogsaa ret indstændigt maa lægge de Formuende i Kommunen paa Sinde at betænke de Fattiges Kasse, der jo i Grunden er Sognets nærmeste Understøttelses-Forening, noget bedre end hidtil i Regelen er skeet.

3) Mangel paa bekvem Leilighed for Tyende og den arbeidende Klasse til at gjøre de opsparede Smaasummer frugtbringende til Nytte for de kommende Dage. I saa Henseende foreslaaes, at der i Kommunerne oprettes Spare- og Laanekasser, som kunne modtage og frugtbargjort deslige Smaasummer. "Dansk Landbotidende", forrige Aargang, anbefaler varmt saadanne Kasser ved at angive flere Steder, hvor de trives godt og stifte megen Gavn Sammesteds findes ogsaa en fuldstændig Anviisning til deres Indretning og Bestyrelsesmaade.

4) En mangelfuld Fattiglovgivning, der ofte hindrer den redelige Arbeider i at opholde sig paa et Sted, hvor han kunde finde Erhverv, og ofte hindrer Sogneraadene i at anvende den fornødne Tvang mod de Lade. Alle erkjendte Fattiglovgivningens Brøst; men da Sagen nu er tagen under Overvejelse af rette Vedkommende, saa indskrænkede man sig til at udtale det Ønske, at det ret snart maatte lykkes Lovgivningsmagten at fremme den paapegede Reform.

5) For at Arbeidsløshed ikke let skal finde Sted, til Bekymring for den Stræbsomme og til Undskyldning for den Magelige, ansees det for særdeles ønskeligt, at der i hvert Sogn oprettes en arbeidsgivende Komitee, der saavidt muligt, til hver Tid kan anvise den Søgende passende Arbejde, og som efter bedste Evne bør søge at fremhjælpe Huusfliden ved at indkjøbe og videre forhandle alle i Sognet producerede Huusflidsgjenstande, forsaavidt de have nogen Værd, og ved at anskaffe Materiale, hvor det findes fornødent. Denne Komitee dannes af Bestyrelsen for de Fattiges Kasse og 2 eller 4 udvalgte Mand. De fornødne Pengemidler tages af de Fattiges Kasse, og hvor de stedsindende Midler ikke maatte strække til, tilskyder Kommunens Kasse med Amtets Samtykke det Manglende.

8) Man turde ogsaa formene, at mangen en Huusmand kunde skaffe sig en bedre Indtægt af sin lille Jordlod ved flittigere end hidtil at bruge Spaden i sin Fritid og paa anden Maade at vise den større Opmærksomhed.

Disse Forslag anbefales til alle Vedkommendes behagelige Overveielse og Benyttelse.

(Silkeborg Avis. Et politisk- og Avertissementsblad  4. oktober 1869).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar