21 marts 2022

Frederikke Amalie Kjærsgaard. (Efterskrift til Politivennen)

Tyveri. En i Møntergade boende Værtshusholder anmeldte den 19de August f. A. paa Politistationen Nr. 2, at der fra en aflaaset Skuffe i en i hans Sovekammer henstaaende Kommode var frastjaalet ham tre ham tilhørende Bikube-Sparekassebøger, henholdsvis lydende med paaløbne Renter paa 1,730 Rd.. 402 Rd. 1 Mk. 6 Sk. og 422 Rd. 11 Sk. Mistanken for dette Tyveri blev imidlertid henledet paa en Pige ved Navn Frederikke Amalie Kjærsgaard, der tidligere havde tjent ham, hvorfor hun blev anholdt, og ved den derpaa i hendes Bolig foretagne Visitation forefandtes der et Beløb af 1000 Rd. i Hundrededalersedler i en Portemonnaie, hvoraf hun var i Besiddelse, og senere 500 Rd. indsyede i en til hendes Seng hørende Dyne, samt 20 Rd. skjulte i et Tapet i det af hende beboede Værelse. Efterat hun derpaa efter sin Anholdelse var bragt til Politistationen Nr. 2, afgav hun følgende Tilstaaelse: Den foregaaende Aften havde hun indfundet sig hos den Bestjaalne for at drikke en Kop Kaffe og gik ind ad Kjøkkendøren, der stod paaklem. Da der Ingen var i Kjøkkenet, gik hun videre igjennem Sovekamret ind i Stuen til Gaden, men traf heller ikke her Nogen. Det faldt hende da ind, at hun fra tidligere Tid kunde erindre, at den Bestjaalne gjemte sine Penge i den øverste Skuffe af den i Sovekamret staaende Kommode, hvorpaa hun gik hen til denne, tog den ovenpaa den liggende Nøgle, aabnede den øverste Kommodeskuffe og udtog heraf de omtalte Sparekassebøger, hvormed hun derefter bortfjernede sig uden at møde Nogen. Næste Dag begav hun sig med Sparekassebogen paa l,730 Rd. til "Bikubens" Kontor, hvor hun, efterat have opgivet Navnet paa den, paa hvem Bogen lød, erholdt 1,725 Rd. udbetalt, af hvilke hun anvendte en Del paa forskjellig Maade, saasom til Indkjøb af et Gulduhr og andre Gjenstande. Da hun efter sin Anholdelse og Afhøring skulde føres fra Politistationen Nr. 2 til Hovedstationen, saa hun Leilighed til i et ubevogtet Øieblik hemmelig at sætte sig i Besiddelse af den omtalte Portemonnaie med de deri værende 1000 Rd., 500 i hvert Rum, som laa paa en Pult i Politistationens Lokale, hvilket hun paastod, at hun havde gjort ikke for at tilegne sig Pengene, men for at disse skulde komme Andre tilgode. Paa Veien til Hovedstationen havde hun efter sin Forklaring taget Pengene ud af det ene Rum i Portemonnaien samt seet Leilighed til at stikke de udtagne Penge ind under en Trappe, hvilket lykkedes hende, uden at den Betjent, der havde transporteret hende, blev opmærksom herpaa, idel hun for ham foregav, at hun havde tabt cn Handske. Under den omtalte Trappe bleve ogsaa de 400 Rd. fundne, hvorimod det ikke lykkedes at skaffe de endnu manglende 600 Rd. tilveie. Ved Kriminal- og Politirettens Dom blev Arrestantinden, der er 24 Aar gammel og tidligere straffet for Tyveri, anseet efter Straffelovens § 231 med 2 Aars Forbedringshusarbeide samt tilpligtet at betale den Bestjaalne i Erstatning 663 Rd.

(Dags-Telegraphen (København) 15. januar 1869)


Højesteret stadfæstede den 18. februar 1869 dommen. 


“Frederikke Amalie Kjærsgaard, født og hjemmeh: i Viborg, straffet senest med 2 Aars Forbdh: for Tyveri; et tyvagtigt og hevngjerrigt Fruentimmer. See mist: Prot: G. Pag: 134.” [1870]. Genealogisk Forlag.

Værtshusholderen lagde kort efter erstatningssag mod politiet for ikke at have passet på de 600 Rd som arrestantinden havde kastet af vejen mens hun var i politiets varetægt og som aldrig dukkede op. Den 13. december 1869 frifandt Hof- og Stadsretten politidirektør Crone og assistent Thalbitzer, mens betjent Holck blev dømt til at erstatte værtshusholderen de 600 Rd. og dertil betale ham 25 Rd. i sagsomkostninger. Højesteret frifandt imidlertid betjent Holck:

---

Efterat Politibetjent Holck derpaa havde indanket denne Dom til Prøvelse i Høiesteret, har samme idag paakjendt Sagen og har frifundet Betjent Holck. I sine Præmisser til Dommen mærker Høiesteret, at der ikke - som fra Holcks Side principaliter paastaaet - er Grund til ex officio at afvise Sagen, som ikke henhøre ude under Domstolens Afgiørelse. Hvad Realiteten angaaer, bemærker Høiesteret, at der efter de fremkomne Oplysninger om Beskaffenheden af det Hverv, der ved den paagjældende Leilighed var overdraget Holck, og om de locale Forhold ikke findes at kunne lægges ham tillast, at han, efterat have afhørt det ovennævnte anholdte Fruentimmer, lod Portemonnaien med deri værende Penge, som Politiet havre bragt tilstede, blive liggende paa den Betjents Pult, der havde indbragt samme til Stationen og skulde optage Fortegnelse over samtlige i Bevaring tagne Koster, og vel havde Holck ved at gaae ud af det paagjældende Værelse foran den Anholdte ladet hende være sig ude af Syne i et Øieblik, hvilket hun netop benyttede til at snappe Portemonnaien, men om han endog maatte siges herved at have viist nogen Mangel paa Omtanke, fattet Høiesteret dog, naar samtlige under Sagen oplyste Omstændigheder toges i Betragtning, at han ikke ved dette Forhold kunde antages at have gjort sig skyldig i en saadan Skjødesløshed i Udførelsen af sin Bestilling, som kunde paadrage ham Erstatningsansvar til Værtshuusholder Petersen, og Høiesteret frifandt som Følge heraf Politibetjent Holck for Petersens Tiltale.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 18. maj 1870).


I juli 1870 blev Frederikke Amalie Kjærsgaard løsladt fra straffeanstalten på Christianshavn, og politiet rettede henvendelse til byfogden i Viborg, hvor hun stammede fra. Her anerkendte man hende som forsørgelsesberettiget, men tilføjede samtidig, at Viborg byråd var villig til at betale en del af udgifterne ved hendes udvandring til Amerika. Langt de fleste fik billetten betalt af Københavns Politi, men også andre myndigheder var villige til at betale rejseomkostningerne, hvis politiet blot ville sørge for det praktiske. Kommuner og politi rundt omkring i Danmark bad nemlig Københavns Politi om bistand, når man ville „hjælpe" en for det offentlige bekostelig person til et nyt liv i Amerika. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar