I Anledning af den sørgelige Begivenhed, som et Dagblad fornylig meddeelte sine Læsere om en stakkels 18aarig Pige fra Jylland, der, efter i en otte Dages Tid forgjæves at have søgt Tjeneste i Kjøbenhavn, af Nød og Elendighed blev syg, fik Koldbrand i Fødderne, og - efter haarde Lidelser døde! har en æret Indsender i Berl. Tid.'s Nr. 12 blandt Andet yttret, at den stakkels Pige, for at finde hvad hun søgte, blot havde behøvet at banke paa en af de tvende Stiftelsers Døre, der i den senere Tid under Navn af Tjenestepigehjem ere opstaaede hos os og have til Øiemed at yde netop saadanne ærbare Piger, der ere uden Tjeneste, "et midlertidigt Tilflugtssted, hvor de imod en yderst ringe Betaling, 6 sk, daglig, og mod at arbeide for Stiftelsen, kunne erholde Kost og Logis samt nyttig Beskjæftigelse under kyndig og kjærlig Opsigt og Veiledning, indtil de derfra kunne blive anbefalede til at erholde Tjeneste eller selv forskaffe sig den".
Indsenderen af disse Linier seer sig imidlertid istand til fra paalidelig Kilde at meddele, at medens begge de nævnte Stiftelser endnu kun have et meget indskrænket Omfang (der er i begge tilsammen kun Plads til 24 Piger), er Søgningen til dem saa stor, at de kun altfor ofte af absolut Mangel paa Plads maae afvise ærbare Piger, der bede om Optagelse, og det under Forhold, der egne sig til at vække den inderligste Medlidenhed. Ligeledes søge Herskaber og Huusmødre, der trænge til Piger, meget flittigt til disse Stiftelser, og Vaske-Arbeide, hvormed Pigerne der væsentligt skulle beskæftiges, er der ogsaa fuldt op af - om det saa var til mange flere Piger. Skulde nu Nogen være saa velvillig at spørge, hvorfor disse Stiftelser da ikke udvide sig, naar Alt lyder paa, at der er saa stor Trang til dem, saa er svaret let at give: Det er ene og alene fordi de mangle de dertil nødvendige Pengemidler! Det er saaledes hverken til Tjenestepiger trængende Herskaber eller de til Tjenester trængende Piger, nei, det er Velgjørenheden, hvis Opmærksomhed det gjælder om at henlede paa, at saadanne Tjenestepigehjem nyligt ere oprettede, at de virke mod Held, men at deres Udvidelse, saa paatrængeude ønskelig som den er, kun er mulig ved en rigeligere Tilstrømning af saadanne Pengegaver, som de skylde deres Oprindelse.
"Saa! - skal der der nu atter indsamles og bidrages til noget Nyt; naar skal det dog faae Ende!" ville maaskee Nogle udbryde. Nei, Ende faaer det vist aldrig, og en vis Anerkjendelse vil der dog forhaabentlig heller aldrig blive nægtet dem, der paatage sig at tilbyde Andre deres Tjeneste til Anvendelsen af Penge, som disse ofte nok og gjerne bortgive, men som i deres for den nødvendige særlige Erfaring, Sagkundskab og Tid og Leilighed blottede Hænder, og derhos adsplittede i en Mængde større eller mindre Dele, umuligt kunne udrette det Samme som større samlede Pengesummer, naar de betroesen i det særlige Øiemed dannet Forening af flere i Besiddelse af de fornævnte nødvendige Qvalificationer værende Mænd eller Kvinder.
Noget "Nyt" er det forøvrigt ingenlunde, hvorom her handles; thi allerede for henved 6 Aar siden gjordes den til Gjenstand for Omtale bl. A. i "Berlingske Tidende" for 5te Marts 1863 og i "Folkets Avis" for 2den Novbr. s. A., og det var altsaa først henved 4 Aar derefter, at en lille Begyndelse gjordes dermed i vort gode Kjøbenhavn. Det turde derfor ikke være ubetimeligt, her at gjenkalde i Erindringen den klare men sørgelige Fremstillig, som der dengang - ud af en offentlig Meddelelse om den, af "Foreningen for ulykkelige Pigers Frelse i Kjøbenhavn" udøvede Virksomhed - blev givet af, hvor ulykkeligt en Tjenestepige i Kjøbenhavn er stillet, saasnart hun kommer til at ligge ledig.
Hun kan nemlig ikke faae det simpleste Logis under 3 a 4 Mk. om Ugen og den simpleste Føde under 1 Mk. om Dagen, hvilket for en Maaned udgjør 7 Rd. 3 Mk., medens hun af sin tarvelige Fortjeneste - 2 a 3 Rd. om Maaneden - sjelden er istand til at kunne opspare Noget, saa at hun strax maa gribe til at pantsætte sin Garderobe. Seer hun sig da efter i nogen Tid at have betalt de ublue Renter, som i Almindelighed ere l sk af l Mk. hver ottende eller fjortende Dag - ude af Stand til at indløse Pantet og imidlertid har opslidt sine faa tilbageblevne Klæder og Skotøi, saa er det intet Under, at hun snart - aldeles hjælpeløs - synker ned i Nød og Elendighed. Mange af de 193 Piger, der henvendte sig til ovennævnte Forenings Bestyrelse, vare i den Grad fattige og blottede for det Nødvendige, at de ikke engang eiede et eneste Sæt Klæder, men indfandt sig hos Bestyrelsen med laant Overtørklæde og Skotøi og saa godt som blottede for Undertøi, fordi de omtrent ikke eiede Andet end den Kjole, som de havde paa. - Lader os - hedder det sammesteds videre, takke og prise de hæderlige Mænd, der have paataget sig at samle og anvende veldædige Medborgeres Bidrag til at afhjælpe denne Nød og Elendighed, et Hverv, hvis ikke mindst besværlige og sørgelige Side det turde være at blive Vidne til langt mere Nød og Elendighed, end Midlerne kunne strække til at afhjælpe; og lader os ikke undre os over, at naar af 193 kun 72 kunne hjælpes, der da vel gives Fortrinnet til dem, der ere nærmest ved at fortabes, uanseet at de øvrige egentlig kun have en noget fjernere Udsigt til samme Elendighed, men - lader os dog heller ikte undladt at spørge og at undersøge, om det virkelig skulde være det Rette, det Retteste og det eneste Gjørlige, at vedblive med saaledes kun at række en hjælpende Haand, naar Ulykken er aldeles overvældende. Lader os tænke os, hvad saadan en Pige har maattet gaae igjennem baade i legemlig og i sjælelig Henseende inden hun kommer saa vidt, at hun indfinder sig hos Bestyrelsen for fornævnte Forening med laant Overtyrklæde og Skotøi og saa godt som blottet for Undertøj, fordi hun omtrent ikke eier Andet end den Kjole hun har paa. Er dette dog ikke en rædsom Beskrivelse, lsær da det vel bør bemærkes, at her slet ikke er Tale om aldeles faldne Piger, hvilke nemlig ere udelukkede fra "Foreningens" Virksomhed.
Derefter henvises i nævnte Nr. af "Folkets Avis" til. hvad der i "Berl. Tid." af 5te Marts f. A. meddeeltes om de paa flere Steder i Udlandet i de senere Aar oprettede "Pigeherberger", d. e. Huse særligt indrettede til paa kortere eller længere Tid at optage ærbare Piger uden Tjeneste, hvor disse imod en billig daglig Betaling ikke alene erholde Kost, Logis og Beskæftigelse, men tillige under en kyndig og kjærlig Veiledning uddannes og undervises i den rette Udførelse af de forskjellige Arbeider, der forlanges af kvindeligt Tyende, hvorefter de anbefales til Familier, der behøve deres Tjeneste; en Indretning, der i en af Fastlandets store Stæder i 8 Aar har faaet en saadan Fremgang og viist sig i den Grad lige nyttig for dem, der søge Tjeneste, og dem, der søge Tyende, at Antallet af Herbergets Senge er steget fra 8 til over 80, og at i 1862 Antallet af dem, der i Herberget søgte velanbefalede Piger, var mere end dobbelt saa stort som Antallet af de Piger, der kunde tilbydes.
Den Indflydelse, som et saadant Herberg udøver, udmærker sig fremfor den blotte Uddeling af Pengegaver i følgende væsentlige Henseender :
1) Den Hjælp, Herberget tilbyder, er ingen Almisse, ligner ikke engang en saadan, der saa ofte virker demoraliserende, idet den meer eller mindre udelukker den Hjælpsøgendes Selvvirksomhed, hvilken Herberget derimod baade fordrer, ansporer og leder.
2) Herbergets Hjælp indskrænker sig ikke til materielle Midler alene, som altid ere meer eller mindre snevert begrændsede saavel i Omfang som i Indflydelse, men bestaaer tillige i saadanne moralske Midler, paa hvilke christelig Kjærlighed er uudtømmelig, og hvis Frugter Tyvehaand ikke kan stjæle og Møl og Rust ikke kunne fortære.
Med Hensyn til begge de hos os bestaaende Tjenestepigehjem kunne vi forøvrigt henvise til Kjøbenhavns Vejvisers Realregister fer 1869, hvoraf det bl. A. vil sees, at Begge bestaae ved frivillige Gaver. Og hermed tillade vi os saaledes paa det Varmeste at anbefale denne Sag, det kvindelige Tyendes Sag, hvis Tjeneste vi Alle behøve, hvis Indflydelse paa vore huuslige Familieforhold er saa stor, hvis sædelige Tilstand der klages noksom over, men som der hidtil gjøres saa Lidt for at forbedre.
* * *
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 8. marts 1869).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar