13 marts 2022

Stemningen blandt Plantageejerne paa St. Croix. (Efterskrift til Politivennen)

Ved kolonialrådets møde den 17. februar 1868 udtalte dette at det støttede plantageejernes ønske om at St. Croix også blev afstået ti USA. I referatet nævnes plantageejerne som ensbetydende med "øens befolkning". Denne opfattelse viderebragtes også i den danske presse:


Af et Brev fra St Croix dat. den 26de Februar. Veiret har den sidste Tid været temmelig tørt, hvorved Aftagningen af den i fuld Gang værende Høst er bleven begunstiget; dog længes man meget efter nogle gode Byger til Fremme af Væxten fra de yngre Sukkerrør. Jordstødene vedblive uforandret, dog ikke saa betydelige, at de længer række Uro eller Forskrækkelse; man er saa at sige bleven vant til dem.

Stemningen mod Moderlandet er i den senere Tid bleven bleven bearbeidet paa en uheldig Maade af "St. Croix Avis", som vistnok har et Parti bag sig, der støtter den, men som dog ikke finder Medhold i sin Agitation hos den mere anseete Deel af Befolkningen. Hos denne spores der imidlertid en vis Frygt for, at et Salg af Søsterøerne, hvori St. Croix ikke var indbefattet, vilde true dens Existens, dersom der ikke paa en eller anden Maade blev tilstaaet Øen Begunstigelser for at bøde paa det materielle Tab, Adskillelsen muligviis kunde medføre. Til den Ende har Colonialraadet vedtaget en Petition til Regieringen i Moderlandet, hvilken Petition støttes af Gouverneuren og Øens Plantere og gaaer ud paa, at der i Tilfælde af Adskillelse fra Søsterøerne maa blive tilstaaet St. Croix Lempelser i Moderlandet paa Tolden, navnlig af Sukker og Rom.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 20. marts 1868)

Stemningen paa St. Croix har som bekjendt i den senere Tid været noget ophidset mod Danmark, idet "St. Croix's Avis" i en Række heftige Artikler har ophidset Befolkningen ved at afmale Øens Fremtid som yderst sørgelig, naar de to Søsterøer afstaaes til Amerika. Imidlertid hersker der ogsaa iblandt den bedre Befolkning nogen Frygt i saa Henseende, og denne har ifølge Aftenbladene givet sig Luft i en, af Gouverneuren støttet Petition, hvori man ansøger Regjeringen om Lempelser med Hensyn til Tolden, navnlig paa Sukker og Rom, i Tilfælde af de to andre Øers Afstaaelse.

(Silkeborg Avis. Et politisk- og Avertissementsblad 23. marts 1868).


Avisens anmærkning om befolkningen går kun på den hvide overklasse, fx plantageejerne og den hvide overklasse i byerne. I St. Croix Avis var der ingen artikler skrevet af landbefolkningen. Det er yderst tvivlsomt om den håndfuld indslag af "Sambo" er autentiske, og ikke skrevet af redaktøren selv. Estrup svarede i en note af 28. marts 1868 at man var klar over problematikken og at man ville træffe foranstaltniger for at afbøde de tab som St. Croix måtte lide ved adskillelsen fra St. Thomas og St. Jan.

Mens Danmark således var klar til at sælge, så det anderledes ud fra USA. Politiske betænkeligheder opstod, og kongressen kunne ikke bestemme sig. Sikkert har det også spillet ind at øerne blev ramt af en række naturkatastrofer (bl. a. en orkan i november 1867 og jordskælv i december 1867) og epidemier, ligesom USA fik en ny præsident (Grant) med et anderledes syn på købet. Fristen for ratificering udløb i april 1870, uden at Senatet havde sagt ja til købet af kolonien. Og dermed blev salget ikke til noget før i 1917.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar