Tivolis Aabning foregik iaar under de heldigste Auspicier, idet den sidste Tids usædvanlig sommerlige Veir havde bevirket, at det smukke Terræn ved denne Lejlighed stod i saadan en Pragt, som det sjelden er Tilfældet saa tidlig paa Aaret. Denne Naturpragt af løvrige Træer og smukke Græsplæner er Kunsten ved Etablissementets dygtige Gartner, Hr. Bentziens Virksomhed paa en tiltalende Maade kommen tilhjælp, saa at Haven nu omslutter meget smukke Blomsterpartier, der desværre forholdsvis kun lidet bemærkes af Publikum, og navnlig ikke om Dagen fremkalde det Besøg, de fortjene. Et nyt Anlæg i Rokokostil, som er udført efter Tegning af Etablissementets nye artistiske Direktør, Hr. B. Olsen, vil rimeligvis vinde et Bifald, der svarer til det Arbeide, som er anvendt derpaa; naar det er fuldstændig voxet til, og det belyses stærkt enten af Solen eller, som det er paatænkt til Eftersommeren, af mange Gasblus, vil det frembyde et glimrende Skue.
- De ca. 11,500 Mennesker, som i Søndags med synlig Tilfredshed atter vandrede om i Etablissementet, gjenhilste med et Bifald, der paaskjønnede lang og tro Tjeneste, flere af deres gamle Bekjendte, navnlig Krigsraad Lumbye, som ved sin Fremtræden modtoges med stærke Haandklap og hele Aftenen modtog levende Applaus for sit Orkesters Præstationer. Det Liv, som gaaer igjennem disse, er bekjendt nok, men det vilde dog være ønskeligt, om det kunde lykkes Hr. Lumbye at faa navnlig sin Strygekvartet ikke saa lidt stærkere besat. Det jævnlige Bifald, hvormed Hr. Balduin Dahl med sit Musikkorps lønnedes, afgav et Bevis paa, at Hornmusiken ved dette Korps er bleven hævet til at indtage en betydningsfuld Plads blandt Tivolis Forlystelser; de mange Siddepladser, som iaar ere anbragte ved Musikpavillonen paa Plænen, gjøre det nu ogsaa muligt med større Ro at nyde de smukke, nye Numere, som ved dette Korps faa en ingenlunde almindelig, smagfuld Udførelse. En stormende Modtagelse fik ogsaa Pantomimeselskabet, især naturligvis Volkersens fortræffelige Pjerrot.
- Med sit Engagement af fremmede Artister synes den nye artistiske Direktør at have været heldig; det maa antages, at det er lykkedes for ham at bringe hertil det Bedste af, hvad der af denne Art er at finde i Udlandet, og de Engagerede synes virkelig, skjøndt man neppe skulde tro det muligt, i flere Henseender at overgaa det store Antal Artister, som Tivoli nu snart i en Fjerdedel af et Aarhundrede har præsenteret for Publikum. Naar man først har forsonet sig med det Usædvanlige i at se en kvindelig Akrobat - og det vil vel neppe vare længe - vil Miss Emmy Braatz rimeligvis her feire lignende Triumfer som i Udlandet; hendes Kautschukpræstationer vidne om en Udvikling af Legemet i Smidighed, som neppe er overgaaet af Nogen, og hun overtræffer i disse Præstationer endog Meget af, hvad der hidtil er seet her. Hendes Trapezkunster og Øvelser paa den saakaldte "Perserstang" vidne om en stor Dristighed, men tillige om en Sikkerhed, som i Forening med hendes tækkelige Optræden neppe vil undlade at øve stor Indflydelse paa Besøget i Tivolis Cirkus. Miss Emmy er et Led af en hel Familie af dygtige Gymnastikere, bestaaende foruden hende af to unge Mennesker, en halvvoxen Pige, en halvvoxen Dreng og en lille Fyr paa tre Aar, der med Sikkerhed og Liv udføre smukke gymnastiske Øvelser. Som Jonglør paa Staaltraadsline, paa Globus osv. udmærker Demoiselle Anna sig ved megen Behændighid og en tiltalende Fremtræden. Den næsten legende Livfuldhed, der er udbredt over de 4 Brødre Strasbourgers Præstationer, den Sikkerhed og Aplomb, hvormed de udføre de vanskeligste Sager, deres ofte meget pudsige Kunster, og navnlig den yngste Broders Beviser paa en for hans Alder usædvanlig Kraft, ville sikkert forskaffe dem en velfortjent Broderpart af det tivolibesøgende Publikums Gunst, ligesom navnlig Ungdommen upaatvivlelig vil finde sig særdeles tiltalt af den ene af Brødrenes vel dresserede Hunde.
- Et, som sædvanlig, smukt og farverigt Fyrværkeri af Gaetano Amici afbrændtes til Slutningen. - I Pavillonen ved Rutschbanen forevises mod særlig Entree endel nette mekaniske Kunstværker og et saakaldet optisk Galleri, bestaaende af Hulspejle og Speilkugler, der fremkalde pudsige Forvrængninger af den, som betragter sig selv deri. Endvidere forevises der en svensk Dværg i Forening med og som Modsætning til en Landsmand, der ikke kan undlade at vække Opmærksomhed ved sin gigantiske Skikkelse, idet han, der er et ganske ungt Menneske, som mulig endnu ikke er fuldt udvoxet, er saa høi, at en almindelig Mand med Hat paa let kan staa under hans Arme; hans smige Legemsudvikling staaer i Forhold til hans Høide, saa at han i det Hele maa siges at være vel proportioneret. Til disse Naturmærkværdigheder vil der om saa Dage komme en Dame af en her hidtil useet Størrelse og Vægt (efter Sigende 400 Pd.)
- For Fuldstændigheds Skyld skulle vi endnu nævne, at Tivolis Program iaar er forandret til en "Tivoli- Avis", der foruden Programmet indeholder Bekjendtgjørelser.
(Dags-Telegraphen (København) 19. maj 1868. Afsnit indsat for læsbarhedens skyld)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar