Et fordærvet Pigebarn. Ved søndre Birks Extraret er der afsagt Dom over et 22aarigt Fruentimmer, som fra sit 16de Aar uafbrudt har været i Konflikt med Offentligheden, dels for Løsagtighed, dels for Tyveri. I 1863 blev Christiane Hansine Petrea Hansen dømt til 40 Dages Fængsel paa sædvanlig Fangekost for en Mængde Lommetyverier, navnlig fra Droskekudske, og 3 Aar efter blev hun inddømt i Straffeanstalten paa et Aar for at have stjaalet Penge ud af Lommen paa en Herre, som hun havde truffet paa Frederiksberg. For et Par Maaneder siden traf hun en Aften i Falkoneralleen sammen med en Arbeidsmand, hvem hun bad om nogle Skillinger, og han gav hende da 1 Mark, som han tog ud af sin Portemonnaie, hvilken han derefter igjen lagde i den indvendige Sidelomme af sin Trøie. De fulgtes derefter sammen, men da de kom til Hjørnet af Rolighedsvejen, forekom det ham, at hun, der var saa bestænket, at han idelig maatte støtte hende, for at hun ikke skulde falde, havde Haanden i hans Lomme. Han tog derfor paany sin Portemonnaie frem og saa da, at der manglede 8 a 9 Mk. Da hun ikke vilde eller kunde svare ham paa hans Spørgsmaal, om hun havde taget Pengene, henvendte han sig til Vægteren, og hun blev derefter bragt ind i det nærmeste Sted, hvor hun tilsyneladende aldeles sandsesløs sank sammen paa en Bænk; da hendes ene Kind imidlertid var mærkelig tykkere end den anden, faldt det en af de Tilstedeværende ind at vriste Tænderne fra hinanden, og ved den Leilighed kom de savnede Penge for en Dag. Under den senere Undersøgelse paastod hun, at hun havde været saa beruset, at hun Intet kunde erindre, og da alle de Tilstedeværende bekræftede Rigtigheden af hendes Forklaring, blev hun dimitteret, men kun for nogle Dage efter atter at blive anholdt i Besiddelse af stjaalne Gjenstande. Hun forklarede imidlertid, at en ældre Herre, som hun godt kunde kjende igjen, naar hun blot traf ham, havde mødt hende udenfor det Hus, hvorfra Gjenstandene vare stjaalne, og havde opfordret hende til at komme ind for at faa noget Tøi, som hans Kone havde ledt op til hende, hvilken Opfordring hun havde efterkommet. Denne Forklaring fastholdt hun, og hun kunde derfor kun straffes for Hæleri med Fængsel paa Vand og Brød i fire Dage. Hun vil nu blive anbragt i en Arbeidsanstalt.
(Dags-Telegraphen (København) 4. januar 1870)
Tyveri. Den oftere for Tyveri m. m., senest med Forbedringshuusarbeide i 18 Maaneder straffede, trediveaarige Christiane Hansine Petrea Hansen er en Tyv af en egen Slags, idet hun, som er meget forsæden til Nydelsen af Spiritus, som oftest kun stiæler, naar hun er i beruset Tilstand, men saa ogsaa, hvad hun selv erkjender, udfolder en særegen Færdighed i at stiæle. Medens hun saaledes en Dag i October Maaned f. A. kom i Besøg hos en Brøndgraver i Falconeeralleen, saae hun Leilighed til medens hun et lille Øieblik var alene i Stuen, at stjæle et Tokronestykke fra en Komodeskuffe. Den næste Dag, da hun var i et Ærinde hos en Arbeidsmand, ogsaa i Falconeeralleen, stial hun med stor Snedighed, medens Arbejdsmanden var tilstede Stuen, noget Linned, samt, idet hun gik ud af Stuen, en ved Døren hængende brun Overfrakke, som hun samme Aften solgte paa Nørrebrogade for 3 Kr,, uagtet den havde en langt større Værdi. Endelig vedgik Arrestantinden at have frastjaalet en Arbeidsmand i Lyngby, hvem hun besøgte, et Par Lærreds Lagner og en ArbeidsbIouse, hvilke Gjenstande hun stak til sig, da hun skulde gaae og paa Veien gjennem Værelset kom forbi Sophaen hvor Tøiet laa. Med Hensyn til disse Tyverier paastod Arrestantinden at hun, da hun begik dem, havde været endeel beruset, men hun maatte dog erkjende, at hun ikke havde været i høiere Grad beruset, end at hun vidste, hvad hun gjorde. Forsaavidt endelig Arrestantinden sigtedes for den 10de October f A. medens hun i Falconneeralleen kjørte sammen med en Tjenestekarl, ud af dennes Lomme at have stiaalet ca. 20 Kr. fandtes der dog, endskiøndt der ved det oplyste var tilveiebragt en høi Grad af Sandsynlighed for, at Arrestantinden ogsaa havde giort sig skyldig i dette Tyveri, ikke at være fremkommet et til hendes Domfældelse tilstrækkeligt Beviis herfor. Ved Kjøbenhavns Amts nordre Birks Extraretsdom blev Arrestantinden, der ialt er fem Gange straffet for Tyveri og een Gang for Hæleri, anseet i Henhold til Straffelovens § 232, 1ste Led jfr § 02, med Tugthuusarbeide i 2 Aar.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 15. februar 1878).
Ved folketællingen i 1880 er hun registeret som indsat i straffeanstalten på Christianshavn som ugift straffefange.
Lommetyveri. Iaftes blev der begaaet et mindre Lommetyveri i Trægaarden. En Tømrersvend fra Kjøge, som var paa Besøg her i Byen, kom ogsaa ned i Trægaarden, hvor han traf sammen med et ældre Fruentimmer, hvem han trakterede med vaade Varer. Medens de sad og drak, saa Fruentimmeret Lejlighed til at tage Pungen ud af Lommen paa ham. Efter at have taget 4 Kr. af denne lagde hun den tilbage igen, hvorpaa hun fjærnede sig. Svenden mærkede imidlertid snart, at han var bestjaalen, hvorfor han atter fik fat i Fruentimmeret, som ogsaa tilbageleverede ham de 3 Kroner, medens hun havde brugt den ene Kr. til Drikkevarer. Politiet kom imidlertid til og anholdt hende, men i Begyndelsen nægtede hun at vide nogetsomhelst om Tyveriet, idet hun foregav, at hun havde givet Svenden de 3 Kr. for at blive fri for videre Vrøvl. Da hun kom op paa Stationen, tilstod hun alt. Hun har mange mange tidligere været straffet for Lommetyveri, sidst for nogle Aar siden med 1 Aars Forbedringshusarbejde.
(Roskilde Dagblad 23. august 1892).
Dom. Det her i Bladet tidligere omtalte Fruentimmer Christiane Hansine Petrea Hansen, som den 21. f. M. gjorde sig skyldig i Lommetyveri i "Trægaarden", og som tidligere er straffet 9 Gange, heraf 7 Gange med Strafarbejde, har nu faaet sin Dom, der lyder paa Tugthusarbejde i 2 Aar, samt Udredelse af Sagens Omkostninger.
(Roskilde Dagblad 13. september 1892).
Trægården i Roskilde stammer tilbage fra omkring 1761 og var en mindre landbrugsejendom (15 fags bygning med en 6 fags tilbygning samt avlsbygninger). I 1781 var kun stuehuset tilbage. I 1830 blev den overtaget af Niels Christian Sveistrup, kaptajn i den lokale borgervæbning og vært på hotel Prindsen. Han anlagde en have som var 1844 blev benyttet af foreninger til sommeraktiviteter. Senere ejere udviklede det til egentlig restaurationsvirksomhed m.v. Under 2. verdenskrig blev den ombygget til civilforsvarskaserne. Den sidste rest af ejendommen blev nedrevet i 1960'erne. I dag ligger byggeriet Frederiksborgvej 38-40, 48 og Trægården 5-9 på arealet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar