09 juli 2022

Emil Ryssel som Lotterikollektør. (Efterskrift til Politivennen)

Denne artikel er del af en serie om Emil Heinrich Ryssel: Højres Arbejder- og Vælgerforening (stiftelse). Ryssel og Folketingsvalget 1887Emil Ryssel som LotterikollektørEmil Heinrich Ryssel (1846-1923).

Ryssels Hædersgave, dette gamle Brød, der var slaaet op til at skulle være et Grossererborgerskab med tilhørende Butik, er nu faldet ud til 12 forgyldte Kaffeskeer. Og Indsamlerne, der for et Par Aar siden omfattede "hele 5te Kreds" - mindre kunde ikke gøre det - er samtidig svundet ind til "enDel Damer", som ikke har kunnet staa for Ryssels bedaarende lille Overflæg med tilhørende Fip.

Kaffeskeerne er kun blevet fundne værdige til Omtale i et Blad, "Dagbladet", smaat vant son dette Organ i et og alt er. Det er ikke saa overdreven længe siden, Professor Goos fik en Kaffekande fra samme Kant; han indledede derfor ogsaa det Møde i Torsdags, paa hvilket Ryssel fik Skeerne, og hvis den altid godgørende Gamél nu vilde give Bønnerne, kunde de to faldne Kandidater fra 5te Kreds passende af og til slaa sig sammen om en Taar til gensidig Trøst og Opmuntring.

De tolv forgyldte bærer følgende Indskrift: "Erindringsgave til Hr. E. H. Ryssel fra Damer i Voldkvarteret, 1887". "Dagbladet" noterer, at "en hel Regn af Blomster og Buketter faldt ved Gavens Overrækkelse ned over Hr. Ryssel, der overrasket og bevæget takkede for den Opmærksomhed, der var vist ham".

Overrasket og bevæget ja det tror vi nok! Naar man venter at blive baade Rigsdagmaand og Grosserer, og ens Venner saa kommer og siger: jo nu skal Du straks faa Kaffe!

(Social-Demokraten 18. september 1887)


Hr. Ryssel klager.

Højres Arbejder- og Vælgerforening afsluttede i Tirdags Aftes Sommerkampagnen med et Møde paa Sortedamslund. Hr. Manufakturhandler og Lotterikollektør Ryssel talte. I et timelangt Foredrag gjennemgik han uden Skaansel Højres mange og fæle Skødesynder, der ved de sidste Valg har ført til et saa sørgeligt Resultat for Partiet.

Først forsvarede han, i Følge Pol., Højres Kandidater ved Valgene 1889 overfor et "vist Blads" Angreb. Det var udmærket dygtige Mænd, og det var ikke deres Skyld, at Oppositionen havde vundet sire kjøbenhavnske Kredse.

Som bekjendt var Hr. Ryssel en af Kandidaterne!

Lotterikollektøren gik derefter over til Angreb. Hvorfor kommer de fine Mænd, der nu retter Bebrejdelser mod Højres Arbejder- og Vælgerforening. ikke til vore Møder. Hvorfor holder de sig fornemt tilbage? Jeg har i min Egenskab af Taler rejst meget i Provinserne, og der er ganske anderledes Liv og Sammenhold.

For nogen Tid siden var jeg saaledes til et Bal i en Provinsby. Der var mødt alle Omegnens Honoratiores og Byens fine Blænd og Spidser Alle de fornemme Damer var komne tilstede i pæne, nedringede Balkjoler, skjønt Lokalet var meget tarveligt, og det støvede saa stærkt, at jeg kunde skrive mit Navn paa deres Ryg. De fornemme nedringede Damer, mine Herrer, deltog med Liv i Dansen, og de generede sig ikke for at tage en Svingom med Arbejdsmænd og Tjenestekarle.

Bagefter vankede der baade Mad og Drikke, og de bedrestillede betalte hele Gildet.

Se, det kalder jeg Sammenhold, mine Herrer og Damer -- men hvorledes er det herinde -- ? Vi ser aldrig de fine og indflydelsesrige Mænd ved vore Sammenkomster, og derfor bliver Resultatet saa daarligt. . Der er et andet Forhold, jeg giærne vil tale om. Jeg er gift og kommer derfor ikke meget ud om Aftenen. Men en Gang imellem gaar jeg dog ind paa en Restauration og tager mig en Bajer. Der sidder mange fine Mænd, Officerer og Embedsfolk, og det første, de siger, naar de træder ind ad Døren, er:

Opvarter! Pst! "Politiken"!

Den faar De saa, og først naar De har læst den igjennem fra Ende til anden, og muligvis de andre Oppositionsblade med, giver de sig i Lag med "Dagbladet".

Hvoraf kommer det, mine Herrer og Damer? Jeg skal sige dem, det er, fordi "Politiken" forstaar at skrive livligt og kvikt; den giver sit Indhold en interessant Form, selv om det er tørt Stof, den behandler, og den har formaaet at holde den politiske Interesse vaagen hos Befolkningen.

Men Højrebladene, hvad gjør De? De retter Bebrejdelser imod Højres Arbejder- og Vælgerforening og saa refererer de ikke en Gang vore Møder 

- - 

Ryssel sendte et bedrøvet Sideblik til den eneste tilstedeværende Højrereferent.

Jeg tror, fortsatte Kollektøren, at vi maa rette en alvorlig Anke mod vore Blade, som har misforstaaet og forsømt deres Opgave i høj Grad.

Saa sluttede han med et Leve for Danmark, hvorpaa den lille Forsamling opbygget forlod Salen.

(Horsens Folkeblad 25. september 1890).

"Kollektøren" henviser til at ham indtil sin død var klasselotterikollektør.

I 1897 indvalgtes Emil Ryssel (sammen med P. Knudsen og Martin Olsen) i Købehavns borgerrepræsentation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar