07 juni 2023

Carlsbergmuseet. (Efterskrift til Politivennen)

 

Interiør fra det nye bryggerimuseum med Carlsberg-søjlen fra Århusudstillingen i midten. På væggen til venstre ses et kæmpebillede af det mægtige Carlsberg Bryggeri.

På afdøde brygger Carl Jacobsens fødselsdag i overmorgen, den 2. marts, åbnes Carlsberg-museet i den gamle glyptoteksbygning på Ny Carlsbergvej ved Langgade 

Der et naturligt at Carlsbergbryggerierne, der står som et af de berømteste, smukkeste og mest storstilede industrielle anlæg herhjemme, får sit eget museum, hvor minder fra denne virksomheds lyse barndom kan samles, det er så ligetil, at man i grunden ikke forstår, det ikke forlængst er blevet virkeliggjort, navnlig da bryggerierne jo hører med til de steder, som turisterne fra ind- og udland skal se, og året igennem modtager besøg af alle mulige foreninger, for hvilke bryggerierne altid gæstfrit åbner sine porte.

Man må derfor være direktør Vagn Jacobsen taknemlig, fordi han så resolut har gennemført  tanken og sat al kraft ind på at få museet færdigt til indvielse på faderens fødselsdag.

Direktør Vagn Jacobsen i en af det nye museums sale.

Der er vel ikke meget tilbage fra lejebrygger Christian Jacobsens bryggergård på hjørnet af Knabrostræde og Brolæggerstræde hvor grundlæggeren af Carlsberg, kaptajn J. C. Jacobsen kom til verden og arvtog faderens beskedne hvidtølsbryggeri; men den bryggerkedel, hvori kaptajnen bryggede det første bajerskøl findes dog på museet og ligeledes kaptajnens stue fra hans smukke bolig - den bolig, om hvilken han, da den var færdig, udtalte til sin daværende 12-årige Søn: Jeg har hygget dette hus, Carl, ikke for at få en prægtig bygning at bo i, men for at gøre noget smukt."

Men selv om der mangler noget fra de ældste tider, er det dog lykkedes at få en overordentlig righoldig samling ud af det, og der er ingen tvivl om at Carlsberg-Museet vil blive en attraktion mere til at få turister fra alverdens lande til når de besøger Danmarks hovedstad, at gøre turen ud til Valby, til Danmarks smukkeste fabriksanlæg, ølbryggeriet hvis millionfortjeneste ofres på kunst og videnskab til gavn og glæde for nationen.

(Folkets Avis - København 29. februar 1916.)


Bryggeri-Museet paa Carlsberg aabnes.

J. C. Jacobsen-Værelset. - Længst tilhøjre: Den første Bryggerkedel.

Paa Torsdag den 2. Marts - paa afdøde Brygger, Dr. phil. Carl Jacobsens Fødselsdag - indvies Bryggerimuseet paa Carlsberg. Det sker ikke ved nogen større Højtidelighed - siger Direktør Vagn Jacobsen til os Carlsbergfondens Bestyrelsesmedlemmer og vor nærmeste Slægt kommer herud til en Sammenkomst om Formiddagen.

Vi har tidligere gentagende omtalt Museet, som er delt i to Afdelinger, en teknisk, visende Ølbrygningens Udvikling gennem Tiderne, og en mere personalhistorisk, rummende en Del af de mange Minder, der knytter sig til Bryggerfamilien Jacobsens Virksomhed.

Denne sidste Afdeling rummer Mængder af Ting, som illustrerer Familiens Liv lige fra Aaret 1800, da Christen Jacobsen drog fra Vendsyssel til Kobenhavn for at bryde sig en Bane. I denne Forbindelse kan det nævnes, at Museet har et fortræffeligt Billede af den gamle Gaard Nørkjær, hvorfra Slægten stammer. Fremdeles ser man den store, gamle Vadskekedel, ved Hjælp af hvilken GI. Carlsbergs Stifter J. C. Jacobsen anstillede sine første Ølbrygningsforsøg. Endvidere J. C. Jacobsens Arbejdsværelse, som det var indrettet i den nuværende Æresbolig med alle de gamle Møbler, et Brev fra Christian den Niende til J. C. Jacobsen osv.

Carl Jacobsen-Afdelingen fortæller ikke mindre tydeligt om Familiens Betydning her i Landet. Man støder her paa de mange Adresser - deriblandt Borgeradressen med de 16,000 Underskrifter - og Udtalelser og Breve fra berømte Mænd, Carl Jacobsens Dødsmaske m. m.

Den tekniske Afdeling i Museet viser meget anskueligt Ølbrygningens Udvikling fra de første Forsøg, indtil den verdensberømte Emil Chr. Hansens videnskabelige Rendyrkningsmethode bragte den Kæmpeskridt fremad. I en særlig Montre er anbragt det Mikroskop, med hvilket Professoren gjorde sine epokegørende Opdagelser. Endelig findes en - forøvrigt højst interessant - Reklameafdeling

Museet bliver i hvert Fald foreløbig ikke offentlig tilgængeligt, siger Hr. Vagn Jacobsen, men derfor vil det alligevel utvivlsomt faa mange Gæster, hvad man vil faa et Begreb om ved at høre, at Bryggeribesøget her andrager aarligt 60-70,000 Personer.

Museets tekniske Afdeling.

(Nationaltidende 29. februar 1916).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar