I 1871 blev urtekræmmerdatter Laura Bierring gift med Carl Aller. Han havde borgerskab som litograf og trykte småblade som vittighedsbladet "Ravnen" og "Helvedesposten". Forretningen gik ikke særlig godt. Laura fik ideen til at udgive et blad med mønstre og tilhørende vejledning, så damerne kunde sy på egen hånd: I 1875 "Nordisk Mønstertidende", Journal for Toilette og Dame-Haandarbejde (1874-1952). Først i Danmark, senere i såvel Norge som Sverige.
I 1877 begyndte de udgivelsen af Familie Journalen i 1877 med Laura Aller som redaktør indtil 1917. Forbilledet var udenlandsk, blandt andet det tyske Der Bazaar. Det blev en salgssucces. Familien Aller var internationalt orienterede og rejste en del for at hente de nødvendige idéer hjem. Ophavsret og kopirettigheder hørte senere til, de kunne klippe, oversætte og genbruge fra andres publikationer – efter eget behov.
Den 7. januar 1877 begyndte "Illustreret Familie-Journal":
Nyt Bladforetagende. Den talrige Række illustrerede Blade er alter bleven forøget med et nyt, idet Hr. Carl Aller har paabegyndt Udgivelsen af en "Illustreret Familiejournal", der skal udkomme hver Søndag til en Pris af 1 Ar. 25 Ø. Kvartalet, 42 Øre maanedlig. Trods den stærke Konkurrence mener Udgiveren, at der er Plads for hans Billedblad, idel han lover at bringe ikke blot "noget Nyt", men "noget godt Nyt", navnlig ved at aabne Abonnenterne Leilighed til at bgve bekjendte med adskillige i Udlandet udgivne Pragtværker, blandt hvilke Begyndelsen vil blive gjort med Wilhelm Hauffs Eventyr, illustrerede af Th. Weber, Th. Hosemann og Ludvig Burger: 17 Eventyr med 42 Illustrationer. Desuden vil Bladet, der nærmest synes at være beregnet paa den modnere Ungdom, indeholde Noveller, Naturskildringer, humoristiske Smaating osv. Det udkommer hver Uge med 8 Sider i kvartformot. Af Illustrationerne i det udkomne Numer ere flere meget gode; mindst vellykket synes os Gjengivelserne af nogle Billeder fra "Fliegende Blätter". I Forhold til, hvad der bydes, maa "Familiejournalens" Pris kaldes særdeles billig.
(Dags-Telegraphen (København) 7. januar 1877)
Indholdet var litteratur, illustrationer, og de vigtigste begivenheder. Modsat andre blade som var forbeholdt de velstillede, gjorde de billige omkostninger ved fremstilling af tekst og tegninger efter Carl Allers egen metode at de kunne sælge det billigt. Det blev produceret i et lille lokale i Blågårdsgade 32. De havde købt en litografiske hurtigpresse på afbetaling som stod i hestestalden og blev betjent af en enkelt arbejdsmand. Carl Aller stod for den tekniske fremstilling og Laura Aller regnskabsfører, ekspeditionsstab, redaktør og medarbejder. Hun oversatte det udenlandske stof, skrev digte og noveller. Hun hjalp abonnenterne på "Mønstertidende" med at klippe efter mønstrene. Om nødvendigt medbragte hun børnene til trykkeriet om natten. Den første abonnent var værtshusholderske madam Svendsen i Blågårdsgade. Senere kom også skarpretteren Sejstrup og Christian IX.
(Fra: 16 stormænd i dansk erhverv. heri: Carl Aller, s. 197-206)
"Illustreret Familiejournal", der nu har bestaaet i 5 Aar, har i den Tid vundet en meget betydelig Udbredelse, saavel heri Landet som i Norge. Bladet er af Størrelse som "Illustreret Tidende" og "Nutiden", men er meget billigere, idet det kun koster 1 Kr. 25 Øre Kvartalet; det bringer en meget righoldig Læsning, og dets Billeder, hvoraf der findes en Mængde, er i Almindelighed meget gode. Med Journalen følger endvidere et Ark Roman hver Uge. Det udkommer paa Carl Allers Forlag i Kjøbenhavn og kan bestilles saavel i Boghandelen som gjennem Postvæsenet.
(Horsens Folkeblad 8. oktober 1881).
Redaktionsskifte. "Illustr. Familiejournal"s hidtilværende redactrice, Fru Laura Aller, vil efter Forlydende i "Pr. B. og Amtst." til Nytaar vige Pladsen for Hr. Martin Kok.
(Slagelse-Posten 27. oktober 1884).
I 1885 havde bladet et oplag på omkring 100.000.
Allers illustrerede Konversationslexikon. Illustreret Familiejournals Udgiver Hr. C. Aller har nu udsendt første Hefte af sit Konversationslexikon, der paa Grund af sin fænomenale Prisbillighed - 5 Øre Heftet for Familiejournalens Abonnenter - maaske kan blive en ret farlig Konkurrent for sine to adskilligt kostbarere Medbeiierc. Redaktionen af Allers Lexikon er overdraget lir. George Lütken med Bistand af Fagmænd. Udstyrelsen er, navnlig naar man seer hen til Prisbilligheden, særdeles net. Trykket i det dobbeltspaltede Oktavheftet er klart og tydeligt, ligeiom det anvendte Papir ikke lader Noget tilbage at ønske. At Omslaget er utilladelig smagløst, kan jo i og for sig være temmelig ligegyldigt. De smaa Textbilleder ere gjennemgaaende godt udførte, et Par enkelte i Prøveheftet endog fortræffeligt. Med senere Hefter vil følge kulørte Tavler og Kort. Texten synes efter det første Hefte at dømme at være valgt med Skjønsomhed, ligesom man har gjort sig Umage for at gjøre den populær og letfattelig. Ved fremmede Ord er Udtaleisen tilføiet i Parenthes. Ved Gjennemsynet af Heftet have vi dog truffet paa et gyseligt Ord, som vi ikte undlade at anholde, nemlig Kristi Atterkomst i Stedet for Gjenkomst. Hvor Hr. Lütken har faaet det Ord fra, er os ufatteligt.
(Dagens Nyheder 12. oktober 1891).
Allers Leksikon udkom i ugentlige hæfter 1892-1899 og var bl.a. med til at formidle brandesianismens og den nye naturvidenskabs antiautoritære og antimetafysiske ideer.
25 Aars Jubilæum.
Fru Victoria Mulvad.
I Dag har Fru Victoria Mulvad, Blaagaardsplads 9, 1. Sal tv., været ansat i 25 Aar i "Illustreret Familiejournal"s Ekspeditioner, Blaagaardsgade 32 og Amagertorv 14 over Gaarden.
Fru Mulvad, der særlig deltager i Pakningen af Bladene er meget afholdt baade af sine Overordnede, Kammeraterne og Forhandlerne, der ikke glemmer hende paa hendes Højtidsdag.
Kl. 1 har saaledes Redaktør Aller ønsket at hilse paa Jubilaren.
Dagen slutter med en Familiefest i Hjemmet.
(Folkets Avis - København. 9. juni 1914).
Det var nu ikke kun Laura der fik sparsom omtale i aviserne. Det gjaldt også hendes mand:
Carl Aller.
I Anledning af Bladudgiver Carl Allers 70 Aars Fødselsdag skriver Forfatteren Carl Muusmann i Vort Land bl. a. følgende:
. . . "Allers Familiejournal" begyndte under meget smaa Kaar ude i Blaagaardsgade paa Nørrebro. Hans Blad var billigt, men godt, og det leflede aldrig med noget politisk Parti. Dets Program var: Underholdning og Belæring i populær Form. Og lidt efter lidt blev "Familiejournalen" et efter danske Forhold mægtigt Foretagende, der erobrede hele Skandinavien, og som under sin Vækst stadig holdt sig paa Højde med den moderne Teknik. Nu er Carl Allers Etablissement et af de største i Norden, og hans Blad et af de mest udbredte.
Men Carl Aller selv?
Ja, ham er der kun meget faa, der kender. Hans Navn nævnes ofte, men hans Person er nærmest anonym. Kun de, der har arbejdet ved "Familie-Journalen", har faaet lidt Indblik i denne stilfærdige Mands Privatliv, og de er alle komne til at holde af ham, fordi han er en sjælden nobel og retsindig Karakter.
. . . Da jeg for mange Aar siden skulde skrive min første lille Fortælling i "Familie-Journalen", sagde Carl Aller til mig: "Den kan handle om, hvad det skal være naar den blot er underholdende. Men den maa ikke behandle Ægteskabsbrud, Mishandlinger af Dyr eller Blomster!"
Man kan smile af et saadant Program, men man smiler ikke af det, naar man kender Carl Aller. Det er ikke blot et Bladprogram, det er hans eget Program, og det er maaske det, der næsten ubevidst har ført "Familie Journalen" til den store Sukces, fordi det inderst inde er en umaadelig Læsekreds' uskrevne Program.
. . . Hvert Aar har Carl Aller et bittert Øjeblik. Det er, naar der i Bladene ubetænksomt staar om denne Mand, hvis Vaner er saa jævne, næsten spartanske: Redaktør Carl Aller tog i Gaar med Extratog til det sydlige Udland!
Ak, ja, om det Extratog kunde undværes, tog Carl Alter gerne til Rivieraen, hvor han ejer en Villa, paa tredie Klasse, men han har en syg Datter, der ikke taaler en Rejses Besværligheder.
(Østsjællands Folkeblad. Dagblad for Storehedinge-, Faxe- og Kjøgekredsen 26. november 1915).
Fru Laura Aller.
"Illustreret Familiejournal"s Udgiver, Redaktør Carl Aller, har som meddelt mistet sin hustru Laura, født Bjerring. Fruen der har været svagelig de sidste 4-5 Aar, blev nær ved 70 Aar gammel.
Carl Aller er, som alle ved, forlængst en af Skandinaviens betydeligste pressematadorer, ikke mindst forretningsmæssigt set. Hustruen var en meget virksom Dame, Redaktørens aller mest trofaste Medhjælper, navnlig i "Journalen"s, første, mere vanskelige Aar. Den er nu 40 Aar gammel, ven afdøde havde - mener "Nationaltidende" - megen vel i den jævne borgerlige Tone, Ugebladet straks anslag, og som senere førte til en saa betydelig Popularitet i de brede tag hele Norden over.
Sagnet gaar - føjer ovennævnte Blad til - , at Fru Aller i gamle Dage "selv gik rundt med Bladet" men dette indskrænkede sig nok til, at hun hjalp med ved Bladets Sortering. Anekdoten har i øvrigt fin værdi som Udtryk for Fru Allers Arbejdsomhed og Iver.
(Østsjællands Folkeblad. Dagblad for Storehedinge-, Faxe- og Kjøgekredsen 13. oktober 1917).
I en artikel i Lyngby-bogen får man et lille indblik i deres privatliv:
Carl og Laura Aller blev gift den 20. oktober 1871 og flyttede ind i en lejlighed på Dosseringen nr. 26B, hvor deres første barn, sønnen Axel, blev født den 1. oktober 1872.
Tiltrods for, at Carl Aller var en høj og tilsyneladende kraftig mand, var hans helbred ikke altid lige godt. Hans bryst var svageligt, efter sigende en gammel familiesvaghed, hvilket blandt andet gjorde, at han ikke tålte tobaksrøg. Desuden led han tit af mavetilfælde, der gennem årene kunne sprede uhygge i familien, når de pludselig kom. Allerede ved brylluppet indtraf samme aften et sådant tilfælde. Der gik bud efter den nærmeste læge, det var Nørrebros kommune- og fattiglæge Peter Eberlin, og dette sygebesøg førte til et meget nært venskab, der varede lige til Eberlins død i 1895.
Carl Allers store interesse og indsigt på litografiens område og Laura Allers for udklip af alle slags førte til, at de sammen begyndte trykningen og udgivelsen af deres første publikation "Mønstertidende" i lejede lokaler ved Holmens Kanal. Efterhånden som denne virksomhed udviklede sig, blev lokalerne for små, og Carl Aller købte da ejendommen Blaagaardsgade 32, hvortil de flyttede med trykkeri og privatbolig. Den 7. januar 1877 udkom her det første nummer af "Illustreret Familie Journal", og den 7. februar samme år blev deres andet barn, sønnen Valdemar, født her. I 1879 påbegyndtes udgivelsen af "Romanbiblioteket", der senere efterfulgtes af mange andre publikationer udgået fra "Carl Allers Etablissement". Et solidt grundlag var skabt, der gjorde det muligt, at de kunne købe Sophienholm. Om dette køb beretter Valdemar Aller:
I Somrene 1882 og 83 boede vi paa Fuglevad i den Villa, hvor senere Brede Plejehjem havde til Huse. Haven, der dengang var ret stor, gik langs med Fuglevaddam helt op til Sorgenfri Slotspark, hvor der var en sortmalet Laage ind til. Nu ser der anderledes ud.
En bred Automobilvej (Skovbrynet) er ført tværs gennem den gamle Have, og der er lagt en bred Dæmning over Dammen, af hvilken der kun er en mindre Del tilbage. Far fik paa de to Aar denne Have bragt op til et imponerende Blomsterflor, men da der manglede Plads i Mistbænkene til yderligere at udvide dette, reflekterede Far paa en lille Annonce - vistnok i Lyngby Avis - om, at Mistbænkvinduer var til Salg. Annoncen var fra Gartneren paa Sophienholm. Far og Mor tog derover i den nye Glaskaret med Skimlerne for, men i Stedet for at købe Mistbænkvinduer købte de selve Sophienholm. Det lyder eventyrligt, men er sandt.
(Sophienholm og familien Aller. Lyngby-bogen 1974-75).
Laura og Carl Aller købte Sophienholm ved Bagsværd Sø i 1883. Den fungerede som helårsbolig for ægteparret og deres fire børn. Derefter landsted om sommeren. Den var i familiens eje indtil 1961 hvor den var blevet temmelig forfalden. I 1963 blev ejendommen solgt til Lyngby-Tårbæk Kommune. Foto Erik Nicolaisen Høy.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar