Medens der staar 500 Lejligheder ledige, lever 50 Familier under primitive Forhold i Ejby-Lejren.I "Ødemarken"
Saa parodoksalt har Boligforholdene efterhaanden udviklet sig i København, at man maa henvise et halvt Hundrede Familier til at friste Livet i den kolde Vinter i gamle, tyndvæggede Soldater - Baraklejre. Samtidig viste den officielle Boligstatistik, der kom igaar, at der til Oktober Flyttedag stod natten 500 Lejligheder ledige. Her er ikke Tale om Lejligheder, der kun eksisterer paa Papiret, nej, der staar ikke færre end 436 nyopførte Andelslejligheder færdige til Indflytning, uden at man kan finde Lejere, der har Raad ti1 at tage dem i Besiddelse,
Vi aflagde igaar et Besøg ude i Ejby-Lejren for ved Selvsyn at konstatere, hvorledes de Husvilde lever herude over en Mils Vej fra de Steder, hvor Familieforsorgerne maa søge deres Beskæftigelse. Mellem Landbefæstningens Soldater har den fjerne Ejby-Lejr altid været betragtet som et Slags sibirisk Forvisningssted. Ode og fladt er der ude omkring Fæstningsartilleristernes Sommerlejr.
I den øde Lejr.
Ude fra ser Lejren med en Snes lave, ludende Træbygninger med af skallet Maling, ituslaaede Ruder og store, gustne Ukrudtstoffer paa Gangene, forladt og uddøet ud, men ser man nærmere til, hænger der hist og her nogle forpjuskede Stykker Vasketøj og dasker i Vinden, der suser raakoldt gennem de tavse "Lejrgader".
Denne Husvildelejr udmærker sig ikke som de fleste andre ved stor Børnerigelighed, thi af Hensyn til, at der er over en halv Mil til nærmeste Skole, henvises der kun Familier med ikke-skolepligtige Børn til Ophold her.
Hos Barakkens Beboere.
Vi ser indenfor i Lejrens tidligere Sygeafdeling, hvor der er sørget bedst for Lys, Luft og Rummelighed.
En smal Gang, der ikke maaler stort mere end et Par Meter paa den ene Led og næppe er 10 Meter i Dybden, skiller to Sæt "Lejligheder" fra hinanden, idet Gangen udgør det fælles Køkken for fire Familier.
I Baggrunden er der et lille Etfags-Vindue. Langs den ene Væg er der optømret en Hylde med 4 Primus-Apparater, og paa den anden Væg hænger der nogle Smaaskabe. Det er hele Køkkenudstyret for fire Familier.
Til hver Side er der et større og et mindre Værelse, og her skal altsaa flere Familier sove og spise og opholde sig Dagen lang.
En saadan Lejlighed koster 14 Kr. om Maaneden.
Andetsteds i Lejren er der enkelte Lejligheder med to Rum foruden det fælles Køkken, og her koster Herligheden nogle og tyve Kroner.
Ingen Udvej ud af det hele.
- Hvad skal det blive til? siger Beboerne. Nu ser vi, at der bliver 400 Lejligheder færdige i København, men vi hører ikke noget om, at man saa hjælper os ud af dette Øde.
De nye Lejligheder kan vi slet ikke tænke paa. Det faar vi aldrig Penge til. Kommer man først herud, er det næsten umuligt at faa Arbejde.
Naar man fortæller, at man bor i Ejbylejren siger de straks paa Arbejdspladsen: Nej det kan ikke nytte. Folk kan jo ikke komme ind i rette Tid derude fra.
Maaske kan vi saa vente en Gang at komme ind i en af de andre Husvilde-Barakker eller en af Kasernerne inde i Byen, men der er der jo heller ikke lysteligt. Saa er her da lidt bedre ude om Sommeren, men om Vinteren er her slemt. Børnene kan ikke taale denne Kulde herude. Derfor dør der ogsaa jævnlig Smaabørn herude. I Løbet af nogle Maaneder er der gaaet fem bort.
Saaledes taler Bolignødens haardest ramte Ofre, roligt og sindigt.
Som nævnt havde ingen af Lejrene Beboere igaar faaet Meddelelse om, at de kan komme ind til Byen. naar de første af de nye kommunale lejligheder aabnes for Indflytning til 15de December. Vi har spurgt Inspektør Lütz Høppermann. om de Huevilde fra lejren da ikke slipper ind til Julen.
- Det kan vi desværre ikke garantere for, lød Svaret. Forinden vi kan sætte nye Folk ind i de gamle Indkvarteringssteder. som bliver ledige, maa vi gøre lidt i Stand, men vi gør vort bedste.
Saa maa formentlig en Del af Militærlejrens husvilde Beboere fejre Jul der, hvor de er, medens de mange nye dyre Lejligheder maa staa tomme.
En
(B. T. 12. december 1925)
Ejbylejren var den første lejr for Vestvoldens besætning. Senere kom paradislejren (1896), Husum Kaserne (tidligere fattiggård), Avedørelejren (1911-2003) og Glostruplejren (1916). Den bestod i starten kun af 6 træbarakker, men blev udvidet først med en teltlejr, senere en baraklejr. Den lå øst for voldgaden (voldpunkt XIV). I hele Vestvoldens levetid var den den største lejr. Lejren blev udvidet i forbindelse med sikringsstyrkens mobilisering.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar