28 februar 2024

Rundetaarn som Folkeobservatorium. (Efterskrift til Politivennen)

Den store kikkert på Rundetårn.

"Kl. 5"s forslag om et folkeobservatorim på Rundetårn realiseres.
Det første forsøg gøres i dag, men det er meningen at opkræve en ganske ublu afgift af de besøgende.

KLOKKEN 5's forslag om at indrette et folkeobservatorium på Rundetårn er nu ved at blive realiseret.

Straks da vi fremsatte tanken, vakte den stor opmærksomhed - og den blev modtaget med velvilje mange steder, bl. a. i Borgerrepræsentationen, hvor C. F. Sørensen forelagde den.

Der viste sig dog at være mange vanskeligheder at overvinde, for den kunne realiseres. Men nu er de alle overvundne - og folkeobservatoriet på Rundetårn er fra i dag en kendsgerning.

Det er borgmester Kaper og kirkeværgen for Trinitatis Kirke, rigsdagsstenograf Worm, der har taget den beslutning at imødekomme Klokken 5's ønske om midt i byens hjerte at skabe et sted, hvor folk kunne få lov til, om end under beskedne former, at se lidt på stjernehimlen, og derfor vil man nu forsøgsvis oprette eu interimistisk observationspost deroppe. Rundetårn er jo som bekendt oprindelig opført som observatorium, et af Europas ældste, og blev blandt andet benyttet af den berømte Ole Rømer. Nu har magister Kuplau-Jansen stillet et par astronomiske kikkerter fra "Urania"-observatoriet til rådighed, og fra i eftermiddag kl. 4 og foreløbig til sidst i januar vil der, når vejrforholdene er gunstige, blive givet publikum adgang til under sagkyndig vejledning at beskue stjernehimlen.

Hvorfor så kostbart?

Observatoriet indrettes på platformen i fri luft.

Det kan altså blive en lidt kold fornøjelse at komme til at kigge stjerner på Rundetårn. Men Københavnerne klarer såmænd nok kulden.

Men de gode herrer, der har ført denne plan ud i Livet, har været lovlig glubske - eller tilladt magister Luplau Jansen at være det. Det er nemlig meningen at der skal kræves entré af københavnerne for at få lov til al kaste blikket mod stjernehimlen fra Rundetårns platform og få et par vejledende ord dertil. Der skal ikke forlanges en beskeden afgift, nej, hver enkelt, der har lyst til at se kometen eller de andre himmellegemer på nærmere hold, skal betale 50 øre derfor!

Det er alt for glubsk.

Det er dog ikke meningen, at der oprettes et ekstra "ben" til en embedsmand - fordi en god idé føres ud i praksis. De udgifter, der er forbundne med at transportere et par kikkerter op på Rundetårn, er så minimale, at det ikke er værd at tale om - og da der jo til de fleste tider betales entre for at komme op på Rundetårn, skulle man synes det er tilstrækkeligt.

Når kikkerterne kommer, vil der blive endnu større valfart op ad sneglegangen - og den forøgede indtægt herved vil rigelig kunne opveje de udgifter, der kan blive ved opstilling og pasning af et par kikkerter.

Må vi derfor bede om at få den bebudede bestemmelse om en ekstraafgift på 50 øre pro persona strøget aldeles omgående.

(Klokken 5 (København), 27. december 1927).


Rundetårn som folkeobservatorium

Kirkeværgen for Trinitatis Kirke meddeler: Da der i mange år har vist sig trang til et sted midt i byen, hvor folk kunde få lov til, omend under beskedne former, at se lidt på stjernehimlen, og da Rundetårn som bekendt oprindelig blev opført som observatorium og som sådant er et af Europas ældste, vil Trinitatis Kirkebestyrelses udvalg med overtilsynets (Magistratens 1. Afdeling) billigelse forsøgvis indrette en lille interimistisk observationspost deroppe. Magister Luplau-Janssen har godhedsfuldt stillet et par astronomiske kikkerter fra Uraniaobservatoriet til tårnets rådighed, og der vil i dag foreløbigt til midten eller udgangen af januar måned, når vejrforholdene er gunstige, blive givet publikum adgang til mod en betaling af 50 øre fra kl. 16 til 19 og kl. 20 til 23 under sagkyndig vejledning af magister Luplau-Janssen at beskue stjernehimlen.

Denne foranstaltning er kun et forsøg, foranlediget særlig ved kometens tilsynekomst. Af den tilslutning, som københavnerne vil give det, vil det afhænge om det senere vil blive fortsat.

(Ærø Avis, 28. december 1927).


Det gik godt på Rundetårn.

Da det nye friluftsobservatorium indviedes.

Det nye friluftsobservatorium på  Rundetårn åbnedes i går. "Kl. 5"s ide realiseredes og den første dag gik godt. Den første gæst var ingeniør Holst, manden der for 33 år siden cyklede op gennem Rundetårn. Og efter ham var der mange der var oppe for at kigge stjerner. Observatoriet råder over to kikkerter, en stor, fransk Bardou-kikkert, der kan forstørre indtil 200 gange, og en mindre kikkert, der kan forstørre 20 gange. Og kikkerterne blev med interesse brugt af dem der trodsede kulden på Rundetårn. 

Det var kometen, de fleste ville se. Men magister Luplau Janssen måtte meddele at den ikke var til at se. Men Jupiter, denne vor største planet, stod lysende ude i rummet, og så blev kikkerterne vendt mod den. 

(Klokken 5 (København), 28. december 1927).

Hvor dansk Ungdom dygtiggøres. (Efterskrift til Politivennen)

Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder.

Grundlaget for Uddannelsen paa Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder er den grundige og alsidige Tegneundervisning.

Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder aabnedes i Januar 1876. Den var blevet til paa Initiativ af Dansk Kvindesamfund som et Led i Arbejdet for at give Kvinder Adgang til at uddanne sig med selverhvervende Virksomhed for Øje. Nu, da Kvinderne ikke alene har opnaaet Adgang til Universitet og Akademi - og snart sagt alle vore Læreanstalter, men forlængst har erobret sig Virkeplads indenfor det praktiske Livs forskellige Omraader, er det vanskeligt fuldt ud at forstaa, hvor betydningsfuldt et Fremstod Oprettelsen af denne Skole betød for selve Kvindesagen.

Skolen giver særlig Kursus i Knipling.

Men hvad den har betydet for Kunstindustrien, lader sig meget vel paavise Rundt omkring i vore førende kunstindustrielle Virksomheder vil man kunne møde Skolens tidligere Elever. Og mange at dem har ydet en betydningsfuld Indsats.

Gennem mange Aar - lige fra dens Oprettelse og til 1907 - lededes Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder af Arkitekten, Professor Vilh. Klein og hans Hustru, Fru Charlotte Klein, der var Skolens første Forstanderinde. Deres utrættelige Og maalbevidste Arbejde skyldtes det, at Skolen snart opnaaede en anerkendt Position, og at den Uddannelse, Eleverne fik, blev saa god og grundig. Fru Klein var ikke i Tvivl om. at vilde en Kvinde arbejde i samme Fag som en Mand, maatte hun kunne gøre det mindst lige saa godt og helst lidt bedre. Og hun stillede derfor strenge Krav til Eleverne; men ikke mindre til Lærerne og til sig selv.

Denne Aand præger stadig Skolen, hvis bestyrelses Formand nu er den med Kunstindustriens Maal og Midler særdeles fortrolige og udmærkede Kunstner, Professor Anton Rosen, medens dens kunstneriske Leder er Arkitekt Gunnar B i i l m a n n-P e t e r s e n, og Malerinden Margrethe Drejer, der selv har været Elev paa Skolen, er dens Forstanderinde.

Der broderes Stramaj efter Mønstre fra pompejijanske Vægmalerier. I Baggrunden Forstanderinde Frøken Margrethe Drejer.

Endnu virker en Del at den gamle Lærerstab ved Skolen, suppleret med friske Kræfter. Og om end Søgningen i de senere Aar er taget noget af - mest sikkert, fordi der nu andre Steder er let Adgang til - ganske vist mindre grundig - Undervisning i flere af de Fag, som Skolen dyrker - har den dog for Tiden ca. 70 Elever Skolen omfatter tre Afdelinger. I den første, der er fælles for alle Eleverne, undervises hovedsagelig i Tegning, saavel Frihaandstegning som Geometri, Projektionstegning og Perspektiv. I anden Afdeling er Tiden ligeligt delt mellem Tegning og praktisk Undervisning i de forskellige Fag fortrinsvis ved Kopiering - , og i sidste Afdeling fortsættes den kunstneriske Uddannelse, idet der her stilles Eleverne frie Opgaver - saavel i Tegning som indenfor det Haandværk, de har valgt.

Skolen uddanner f. Eks. Broderere, Broderi-Tegnere, Reklame- og Mode-Tegnere, Cicelører, Billedskærere, Bogbindere, Vævere og Kniplere. Indmeldelse kan ske skriftligt eller ved Henvendelse paa Kontoret, Vestre Boulevard 10, hver Skoledag Kl. 10½ - 11½. Nye Elever optages 1. Oktb, 1 Jan. og 1. April; Indmeldelse maa helst ske 8 Dage forinden. Undervisningstiden er for første Afdeling Kl. 9- 1½ og for anden og tredie Afdeling Kl. 9-2½. Der kan desuden faas særskilte Kursus i forskellige Slags Broderi-Teknik med to Gange to Timer ugentlig Undervisning, ligesom Skolen har saavel Dag- som Aften-Kursus i Knipling med en eller to Timers Undervisning to Gange om Ugen.

Skolepengene er rimelige, og der er desuden en Del Fripladser. - For enhver ung Kvinde, der virkelig ønsker al dygtiggøre sig til kunstindustrien Arbejde, er Tegne- og Kunstindustriskolen del bedste Lærested, og den Tid, Eleven tilbringer dér, er aldrig spildt, selv om hun ikke bliver selverhvervende Kunsthaandværker.

-m

(Nationaltidende, 11. december 1927). Søndagstillæg).

Skolen lå på H. C. Andersens Boulevard 10 i en nu fredet bygning tegnet af Vilhelm Klein. Bygningen findes stadig. Skolen blev 1967 lagt sammen med Kunsthåndværkerskolen under navnet Skolen for Brugskunst, senere Danmarks Designskole.

"Tegneskolen for Kvinder" står der på bygningen på H. C. Andersens Boulevard nr. 10. Foto Erik Nicolaisen Høy.

85 Aar - og i fuld Virksomhed. (Efterskrift til Politivennen)

Fru Jørgensen ved sin Vogn i St. Kongensgade.

En lille, graanet "Amagermor" kommer i rivende Tempo ned gennem St. Kongensgade. Hun skubber foran sig en Trækkevogn, fyldt til Randen med lækre Grøntsager. Af og til standser hun for at slaa en Handel af, men der er ganske øjensynligt ikke megen Snak mellem hende og Kunden. - Vil De ha' de' - eller vil De ikke? er vist Faconen, saa vidt vi kan se. Men de to Gange. hun stopper inden vi naar hende ved Frederiksgade, gaar Købet i Orden. De to Damer giver hende et venligt Smil, da de siger Farvel, men de faar kun et barsk Nik til Gengæld.

- Undskyld, siger vi, er det ikke Fru Jørgensen, der den 4. Januar fylder 85 Aar?

- Frue mig her og Frue mig der. Sig De bare Madam, mig genere i det s'gu ikke! faar vi rapt til Svar

- Ser De, Fru Jørgensen, vi vilde gerne tale lidt med Dem i Anledning af Fødselsdagen og tage et Billede af Dem.

- Sætte mit gamle, grimme Ho'de i Avisen! Det manglede bare. Saa vilde min Søn og andre ordenflige Mennesker grine ad mig. Hvad skulde jeg ogsaa dér? Og for Resten har jeg heller ikke Tid. De venter paa mig ude i Nyboder - .

- Hvad koster et Rødkaalshoved? spørger en Kunde, der er kommen til.

- 25 Øre. Værsgo, De kan selv rode et frem, der passer Dem, og De vil ha' -

I den lille Pavse, medens Udsøgningen sker, faar vi alligevel lokket et Par Ord frem af hende.

Jeg har kørt her i Kvarteret med min Vogn, siden jeg var tyve Aar, og nu fylder jeg altsaa 85. Saa kan De, vel nok selv regne ud, hvor længe jeg har trillet af Sted. Min rigtige Kundekreds har jeg nu altid haft i Nyboder. Der har jeg set Ungerne vokse op, bliive gift og selv faa Børn. Ork Ja. jeg kan saamænd huske den Gang konerne stod ude paa Gaden og vaskede deres på Gaden. Det gør de jo ikke nu om Stunder, men skidt, det gaar jo alligevel alt sammen. Nu bor jeg ude på Amager, og hver Morgen Klokken seks er jeg paa Torvet for at købe ind

- Tænker De ikke snart paa at holde op og slaa Dem til Ro nu Deres Alderdom

- Alderdom - . maa jeg spørge hvad den Herre mener. Jeg er da kun 85 og rask og rørig, som De vel nok kan se hvorfor skulde jeg ,da sætte mig hen med Armene over Kors som en Hertuginde? Det manglede bare' ... De kan vel nok have Hovedet i Tasken uden Papir, lille De" siger Fru Jørgensen til Damen, der venligt følger Henstillingen.

- Og nu kan jeg ikke la mig opholde længere - Farvel!

Det morsomste Smil lyser tørste Gang under Samtalen som et Solstrejf over den gamle kvindes rynkede Ansigt - og borte er hun.

(Aftenbladet (København), 14. december 1927).

John Barrymore: "Naar en Mand elsker". (Efterskrift til Politivennen).

John Barrymore og Dolores Costello.

John Barrymore og Dolores Costello.

Det er vistnok en alt for almindelig Opfattelse i Europa, at Amerika ingen Skuespilkunst har, - og dog ejer den amerikanske Scene Kunstnere, hvis Talent gør dem værdige til Verdensberømmelsen. Og blandt de største af disse Kunstnere tæller John Barrymore, der vandt sit Navn med Hamlet og Richard III, men som først i Filmen erobrede et Verdenspublikum.

I nær Fremtid faar vi ham paany at se, idet han for Warner Brothers har indspillet en Film, der er bygget over Herman Melville Hvalfanger-Epos "Moby-Dick". Paa Dansk har dette usædvanlige Filmsværk faaet Navnet "Naar en Mand elsker". Et stort Publikum vil glæde sig til Gensynet med Barrymore, for er han stor mellem Scenens Kunstnere, er han maaske den allerstørte af det hvide Lærreds. Og som en indtagende Partner for Berømtheden ser vi Dolores Costello, Maurices skønne Datter.

(Nationaltidende, 26. oktober 1927).


Reklame for filmen i Social-Demokraten 31. oktober 1927   premieredagen i Palads Teatret. Filmen gik også på Napoli, falkoneralle 94, Odeon Teatret Fælledvej 6.

Fotoramas Film "Naar en Mand elsker" viser den trofaste Kærlighed, en Mand kan bevare overfor den Kvinde, han en Gang har givet sin Haand og sit Hjerte. Det er den røde Traad, der gaar gennem Filmen, og John Barrymore og Dolores Costello yder i deres Roller som de to elskende et ganske fortrinligt Spil. Naar dertil kommer den Fantasi og Pragt hvormed filmen er sat op, og de storslaaede Scener om Bord paa Hvalfangerskibet, der kommer ud i en Brandstorm, kan v kun anbefale publikum denne Forestilling.

(Nordjyllands Social-Demokrat 22. november 1927)

Filmen var Barrymores (1882-1942) første større film (en stumfilm), og på engelsk var titlen "The Sea Beast". Han spillede kaptajn Ahab. Han havde før spillet "Dr. Jekyll & Mister Hyde" og "Sherlock Holmes". Barrymore og Costello (1903-1979) blev forelsket efterfølgende, hvad der medførte at Costellos forældre blev skilt. Filmen blev godt modtaget af pressen i USA. Barrymores karriere forløb fint indtil midten af 1930'erne hvor han blev alkoholiseret, og i 1935 skilt fra Costello - som stoppede sin karriere i 1943, efter først at have været barnestjerne og senere indspillet film som voksen.

Filmen skulle have været indspillet ved hjælp af bølge-, storm-, og egnmaskiner, men i stedet blev det en virkelig storm, og efter otte dage lykkedes det at optage en række efter datidens målestok enestående scener.

Den Suhrske Husmoderskole. (Efterskrift til Politivennen).

Hvor dansk Ungdom dygtiggøres.

Eleverne vasker, ruller og stryger selv alt Skolens Dækketøj.

Husmødre af de ældre Aargange klager ofte over, at vor Tids kvindelige Ungdom ganske savner Interesse for det huslige Arbejde, og beklager i høje Toner de Mænd, som er saa letsindige at gifte sig med selverhvervende Kvinder, der aldrig har rørt i en Gryde eller stoppet en Strømpe, for de faar deres eget Hjem. Det er sikkert ogsaa vanskeligt for Husmødre, der fra deres tidligste Ungdom har faaet en grundig praktisk Uddannelse i alle hjemlige Sysler - enten ved at deltage i Arbejdet i deres eget Hjem eller ved i ung Alder at komme ud for at "lære Husvæsen", at forstaa. hvordan Nutidens unge Fruer klarer sig og i Løbet af kort Tid virkelig lærer, hvad der er fornødent for at lede den daglige Husholdning, ja i mange Tilfælde udfører alt Arbejde uden fremmed Hjælp.

Det er maaske i det hele taget lettere at være Husmoder nu end i vore Mødres og Bedstemødres Tid. Saa mange Ting, der før tilvirkedes i Hjemmet, kan nu købes færdige, og der staar saa mange tids- og pengebesparende Hjælpemidler til Ens Raadighed. Men først og fremmest er der en langt videre Adgang til teoretisk og praktisk Vejledning for den vordende Husmoder og den unge Hustru. Paa et halvt Aars Kursus kan enhver, der har Anlæg for Madlavning etc., lære mindst lige saa meget som før i Tiden ved mange, lange Læreaar, - der maaske til Dels blev spildt, fordi de Husholdninger, de unge Piger var beskæftigede ved, var af en ganske anden Art end den. de selv kom til at forestaa.

Husmoderskolen er forsynet med alle de mest moderne Installationer. Her ses Vaskeriet.

Blandt vore Husmoderskoler har "den Suhrske" længe indtaget en ledende Stilling. Den Suhrske Husmoder skole, hvis 25-Aars Jubilæum i Fjor fejredes af det halve København og selvfølgelig ogsaa her i "Søndag", blev oprettet den 1. Maj 1901, og i de smukke og meget moderne Lokaler i Skolens Ejendom i Pustervig uddannes hvert Aar ca. 200 Elever, dels paa Lærerindeseminariet, hvor vordende Husholdningslærerinder faar en grundig saavel teoretisk som praktisk 2-aarig Uddannelse, dels paa Kostskolen 6 og 10 Maaneders Kursus, hvor Elever fra hele Landet, ja selv fra Udlandet, dygtiggør sig til Husmodergerningen, dels endelig paa selve Husmoderskolen forskellige Kursus, der netop er beregnet paa unge Fruer, som ønsker at supplere deres Viden og Færdigheder paa et eller flere Omraader af det huslige Arbejde. Man kan faa Kursus paa en enkelt Maaned hver Formiddag fra Kl. 9-1 - eller deltage i Aftenkursus paa tre Maaneder, eftersom Ens Tid tillader det. Men for Begyndere er det 9 Maaneders Kursus, der hvert Aar afholdes fra 1. September til 30. Maj, sikkert den bedste Uddannelse - ligesom det er et godt Grundlag for videre Uddannelse, f. Eks. paa Seminariet.

En Time i Ernæringslære under Ledelse af Fysiologen, Lektor Hjalmar Jensen.

Bortset fra de specielle Kursus - i Kjole- og Linnedsyning o. I. - omfatter Undervisningen paa Den Suhrske Husmoderskole alt, hvad en Husmoder bør kunne, ikke blot Madlavning, Bagning, Syltning og Henkogning, Anretning, Borddækning, Opvartning og Opvask, Rengøring, Vask, kemisk Rensning etc. men ogsaa Indkøb, Husholdningsregnskab, Budgetlægning, Næringsmiddellære, Fysiologi, Sundhedslære, Samariterkursus etc.

Uddannelsen er saa alsidig og grundig, lærer de unge Kvinder - ikke blot, hvorledes de skal lave et vist Antal Retter, men ogsaa hvorledes de skal sammensætte den daglige Spiseseddel, saa den bliver nærende og økonomisk, - giver i det hele taget paa alle Omraader den Viden, uden hvilken Færdighederne kun har problematisk Værdi. Og i hvert enkelt Fag underviser dygtige Specialister. Det er en imponerende Lærerstab, der arbejder under Forstanderinden, Fru Ingeborg Suhr Mailands kyndige Ledelse.

- De kan trygt gifte Dem og stifte Hjem med den unge Pige, som har lært Hjemmets Kunst dér, -

-m

(Nationaltidende, 27. november 1927. Søndagstillæg)

Suhrs Husholdningsskole blev grundlagt af Ingeborg Suhr i 1901. Den startede i Skindergade 31 og var da henvendt til den københavnske overklasse. Senere flyttede den til Rådhuspladsen, og efter 6 år til Pustervig 8. 2010 skiftede skolen navn til Suhrs Madakademiet. 

Pustervig 8. Suhrs Husholdningsskole. Foto Erik Nicolaisen Høy.

To kommunale Børnedaghjem paa Vesterbro. (Efterskrift til Politivennen)

I Børnehaven. Til højre: Bestyrerinden, Frk. Storgaard. Ved Tavlen: Frk. Ruth Eriksen.

I 1914 indrettede Kommunen under ledelse af Inspektør Hedemark paa Almindeligt Hospital det første Daghjem for Børn ude paa Jagtvejen. Senere kom der flere til, og nu er der i disse Dage ude paa Vesterbro i Kommunens store Karre. Erik Ejegods Gade Nr. 5, blevet aabnet to Hjem, saaledes at der ialt nu er 8, som alle staar under Hr. Hedemarks kyndige Omsorg.

Det ene af de nye Hjem er en Børnehave for Børn mellem 3 og 7 Aar, hvor Forældrene kan anbringe dem om Morgenen, naar de gaar paa Arbejde, og hente Børnene igen, naar de gaar fra Arbejde. Og bedre Sted kan de smaa ikke være.

Der er nydelige, vel indrettede legestuer, hvor de kan glæde sig ved forskelligt Legetøj og finde Beskæftigelse i morsomt Papir- og Lersløjd. Naar de skal spise deres medbragte Mad, kommer de ind i store, lyse Spisestuer, hvor de lidt større Børn lærer at sætte Kopper og Tallerkener frem. I det hele taget søger Bestyrerinden, Frk. Storgaard, og hendes unge Medhjælpersker at give dem lidt begreb om det mest elementære huslige Arbejde.

Til det livlige Indtryk, man faar af Hjemmet, bidrager i høj Grad nogle muntre, farverige Vægtegninger. som skyldes en af de unge Damer, Frk. Ruth Eriksen, som aabenbart har kunstneriske Evner. 

Det andet Hjem er for Spædbørn og Kravlebørn og er indrettet efter de strengeste hygiejniske Forskrifter, men ogsaa her gør et lyst og venligt Indtryk. Her faar Børnene al Maden, der tillaves efter Sundhedens Fordringer. Saaledes er der bl. a. et Mælkesteriliseringskøkken, og i begge Hjem er der Baderum, som man ikke ser finere i de dyreste Lejligheder.

Spædbørnshjemmet ledes af Frk. Ingeborg Sørensen, der er uddannet Spædbørns Sygeplejerske og saaledes har de bedste Betingelser for at være Leder.

Børnehaven kan, modtage 100 Børn, der hver betaler 2 Kr. om Ugen, og Spædbørnshjemmet har Plads til 70. Prisen er her 1 Kr. om Dagen, men her faar de jo ikke alene Mad, men ogsaa særlige Klædningsstykker i de 10-12 Timer, de er der.

Endnu er Hjemmene ikke fuldt optagne. og Indmeldelser modtages paa Kontoret, Erik Ejegods Gade 5, hver Dag fra 9-9½ Form. og fra 4-5 Eftm

(Aftenbladet (København), 1. december 1927).

Ingeborg Sørensen blev i december 1929 leder af børnekurstedet "Esbernhus" på Refsnæs. Hun var da betitlet sygeplejerske. Hun var uddannet på Bispebjerg og på børnehospitalet på Fuglebakken. 


Annonce i Nationaltidende, 27. september 1927 for daghjemmet i Erik Ejegodsgade.I 1944 blev der endvidere oprettet 3 natasyler hver med plads til 12-15 børn. Disse lå i Assensgade (Østerbro), Sjællandsgade (Nørrebro) og Erik Ejegodsgade (Vesterbro)
.

Erik Ejegodsgade. Nr. 5 er opgang nr. 2 fra højre. Der er stadig institution her: Børnehuset Legegod, stuen børnehave og 1. sal vuggestue.

Konkurrencen mellem Telefon og Telegraf. (Efterskrift til Politivennen)

Konkurrencen mellem Telefon og Telegraf

 Er den store Udvidelse af Telefonforbindelserne skæbnesvanger for Telegrafvæsenets Økonomi?

I Sverrig paatænker man en fuldstændig Omlægning af Telegrafvæsenets Arbejde. 

- - - 

Herhjemme har vi prøvet Brevtelegrammer. 

For at høre hvorledes det danske Telegrafvæsens Stilling er i Konkurrencen med Telefonen, spurgte vi i Gaar en af Telegrafvæsenets Embedsmænd, om man mærkede noget til Telefonkonkurrencen. 

- Det er altid saadan, at naar en ny Telefonforbindelse oprettes, f. Eks. med europæiske Byer, er der lige straks et mægtigt Tilløb til Telefonen, og det mærkes selvfølgelig paa Telegramudvekslingen; men vi har ogsaa erfaret, at i Løbet af et Aarstid, saa vender Forretningsfolkene tilbage til Telegrafien, ikke mindst fordi et Telegram omtrent kan sammenlignes med et Brev; men det kan en Telefonsamtale ikke.

- Hvordan kan det være, at Konkurrencen tilsyneladende er større og mere mærkbar i Sverrig end her i Landet?

- Det skyldes Sverrigs store Afstande. Telegramudvekslingen har altid været meget betydeligere i Sverrig end her i Landet, og nu ser det ud til, at Telefonen er ved at fortrænge Telegrafien. Direktør Halling vil for at raade Bod paa Telegrafvæsenets Økonomi forsøge at indføre Brevtelegrammer, og det er muligt, at disse har en bedre Fremtid i Sverrig end berhemme.

- Har man prøvet Brevtelegrammer?

- Ja, og under Krigen havde vi endda Overenskomst med Sverrig og Norge, hvorefter man kunde sende Brevtelegrammer fra det ene Land til det andet. Idéen slog godt an det første Aar; men nogen Sukces blev det ikke, og det sidste Aar afsendte det danske Telegrafvæsen kun 11 Brevtelegrammer. Aarsagen til, at danske Forretningsfolk ikke anvender Brevtelegrammer er først og fremmest Hovedstadens gode Postforbindelser med Provinsbyerne. Et Brev der lægges i Postkassen i København Kl. 6 Eftermiddag, er om Morgenen i Aarhus, Aalborg andre store jyske Byer.

Hvorvidt Konkurrencen mellem Telefon og Telegraf en Dag vil bevirke, at man skal søge andre Veje, end de Telegrafvæsenet nu anvender, ved jeg ikke, slutter vor Hjemmelsmand, men for Øjeblikket er Konkurrencen ikke katastrofal for Telegrafvæsenet i Danmark

(Social-Demokraten 24. november 1927. Uddrag)


Den automatiske "Ryvang"


Øverst: Den nye Central. Nederst: De automatiske Valser, der indstiller til andre Bicentraler.

Fra i Dag er "Strand" udgaaet af Telefonbogens Bevidsthed. Det hedder fra nu af "Ryvang", og denne nye Central, der indviedes i Gaar, betyder et væsentligt Skridt fremad med den automatiske Betjening.

De første spæde Forsøg i den Retning blev for nogle Aar siden gjort med "Amager". Saa fulgte "Hellerup" efter, og nu nærmer vi os altaa selve By-Centralerne

Teiefondirøktør Johansen forklarede de ved Forevisningen i Gaar, at "Ryvang" har demiautomatisk System. Paa selve Telefonapparatet sidder der en Skive, hvori der er anbragt en Række Bogstaver. Vil man kalde Hovedcentralen, drejes Skiven én Gang Rundt. Skal man have en af de andre Centraler, drejer man to Gange, saaledes at skiven standser ud for de to første Bogstaver i vedkommende Central, f. Eks. N 0, der kalder "Nora" o. s. v. Omstillingen sker da automatisk paa "Ryvang" til den ønskede Bicentral.

Dette vil selvfølgelig spare overordentlig megen Tid og Betjening, og det er Meningen at indføre Ordningen paa alle Centraler.

Hovedstationen paa Nørregade bibeholdes som den er, dog med stærkere Udnyttelse al automatisk Hjælp, bl. a. paa den Maade, at Opringninger fordeles mekanisk til ledige Damer, saaledes at Ventetiden og de dermed følgende Forbindelser, inden man faar Svar, bliver et rent Minimum.

Ved Nyordningen kan Damerne ekspedere det dobbelte Antal Opringninger end hidtil. Saaledes kan femten Damer nu besørge Ekspeditionen paa den nye Central, medens der før var 56, og saa faar man tilmed kortere Ventetid.

Det bliver saaledes fremtidig en ren Fornøjelse at telefonere.

(Aftenbladet (København, 25. november 1927).

Annonce i Nationaltidende, 6. november 1927.

Foto fra Hovedtelegrafstationens indvielse i Købmagergade. Den beskæftigede ca 100 mennesker og sendte 1922 3.200.000 telegrammer. Cykelkælderen kunne rumme 700 cykler. Aftenbladet (København) 17. april 1923.

27 februar 2024

Hvem ejer Rundetaarn? (Efterskrift til Politivennen)

For nogen tid siden var der diskussion om, hvem der egentlig ejer Rundetårn, Københavns Magistrat eller Trinitatis Kirke. Der er nemlig ingen, der har tinglyste papirer på det historiske tårn. Sagen er nu kommet for Byretten i København.

Det drejer sig imidlertid kun om en formalitet, idet parterne er blevet enige om, at Rundetårn, som har matrikel nr. 1 af Rosenborg Kvarter, hører til kirken, og på dennes vegne har højesteretssagfører Trolle, som også er Magistratens juridiske rådgiver, ved retten krævet en ejendomsdom.

Byretsdommer Bentzon afsagde forleden følgende kendelse:

- Højesteretssagfører Trolle, der som sagfører for Trinitatis Kirke søger ejendomsdom på matr. nr. 1 af Rosenborg Kvarter her i staden, har fremsat begæring om indkaldelse af den eller dem, som måtte anse sig berettiget til den nævnte ejendom.

Da det efter de foreliggende oplysninger skønnes antageligt, at Trinitatis Kirke, uanset, at den ikke har tinglæst adkomst på ejendommen, er ejer at denne, og derfor må formode at være berettiget til at søge ejendomsdom derpå

eragtes:

I henhold til den af Højesteretssagfører Trolle fremsatte begæring vil retten udstede offentlig indkaldelse til den eller dem som måtte anse sig berettigede til - osv.

Det næste, der nu sker, er, at retten 3 gange i Statstidende lader indrykke en indkaldelse, hvorefter den som mener at være ejer til tårnet, bedes henvende sig på domhuset.

Hvis der så ingen kommer, vil der blive afsagt ejendomsdom, hvorefter Rundetårn nu og i al evighed er Trinitatiskirkens lovmæssige ejendom.

(Kallundborg Avis, 6. december 1927).

Pastor E. P. W. Selmer (1887-1960). (Efterskrift til Politivennen)

1926-1928 udspillede der sig et større drama i en sag med anklager mod præsten pastor Emil Peter Winkel Selmer (1887-1960) i Gudme. Det hele begyndte ellers tilsyneladende fredeligt da han blev indsat i maj 1924: Den indremissionske præst, pastor Selmer  indstilles til præsteembede i Gudme-Brudager:

Præsteindsættelse i Gudme.

En smuk og gribende Højtidelighed i Søndag.

- Præsteindsættelser er en af de Handlinger, som er mest gribende og højtidelige, og som derfor let samler Menigheden. Søndag formiddag, da Provst Kattrup skulde indsætte den nye Sognepræst for Gudme Brudager, Pastor Selmer, var Kirken i Gudme fyldt. Den var pyntet smukt med grønt og Blomster, og Menigheden var dødsstille, da Provst Kattrup læste Indgangsbønnen. Efter at Menigheden havde sunget et Par Salmer og Provst Kattrup havde læst Dagens Epistel om Herrens store Nadver, holdt Provsten 

Indsættelsestalen.

[Herefter et fyldigt referat af provstens tale. Udeladt her]

Efter Oplæsningen heraf lykønskede Provsten Menigheden med dens nye Præst og lykønskede Præsten, idet han sluttede med at sige: Og Gud velsigne dig, unge Ven til din Gerning og Gud være med dig

Da man derpaa havde sunget en Salme, prædikede Pastor Selmer ud fra Dagens Evangelium Lukas 14, 25.

Jesus stiller til os det Krav at forsage. Vi maa alle tage vores Kors op ikke sige som saa, at vi selv vil bestemme, hvor langt vi vil følge Herren. Gud var ikke forpligtet til at give os en Frelser, han gjorde det i sin Kærlighed. Jesus var ikke forpligtet til at tage Korset; han gjorde det i sin Kærlighed. Jeg vil gerne være jer i Kristi Sted. pege paa det Kors og den Frelser, som har hjulpet mig. Gud velsigne hver enkelt iblandt os, at Guds Tanker maa opfyldes saa Gerningen maa blive til Ære for Gud. 

---

Pastor Selmer sluttede med en personlig Henvendelse til Menigheden, idet han rettede en Tak til alle, "som har været med til at gøre denne Dag til et uforglemmeligt Minde for min Familie og mig". Han ønskede, at han altid maatte staa paa en god Fod med Menigheden som han nu begyndte sin Gerning hos i Haabet om, at Guds Velsignelse maatte følge ham 

Den smukke og gribende Højtidelighed sluttede efter et Par Salmer med at Pastor Selmer læste Udgangsbønnen.

Cato.

(Ærø Avis 1. juli 1924, uddrag).

Ønsket om at stå på god fod med menigheden kom ikke til at gå i opfyldelse. To år efter startede skandalen:


Præste-Skandale paa Fyn.

Har Sognepræsten i Gudme været uhøvisk overfor kvindelige Konfirmander i sit Privatkontor?

(Fra vor Korrespondent.)
Odense, Fredag.

En opsigtsvækkende Affære er kommet for Dagens Lys i Landsbyen Gudme ved Svendborg. Det er Sognepræsten Pastor Selmer, det drejer sig om. Han sigtes for overfor de kvindelige konfirmander at have brugt en utilbørlig Mund og talt om Ting, der ikke har noget med Konfirmationsforberedelse at gøre. 

Den mest graverende Anklage gaar dog ud paa, at Præsten har haft enkelte Pigebørn inde i sit private Kontor, hvor han, efter at have laaset Døren, har kysset dem.

I længere Tid er der blevet skumlet om Sagen i Sognet, og forleden Dag, da et Postbud erfarede, at hans Datter havde været Genstand for Præstens Efterstræbelser, gik han til provsten og Politiet, og anmeldte Præsten for uhøvisk Optræden. Der har i de sidste Par Dage været afholdt to Menighedsraadsmøder omSagen, og 14-16 unge Piger har været afhørt. De fleste af Pigerne har bekræftet Rygterne.

Præsten nægter haardnakket, skønt han overfor Postbudet var ret modfalden og var tilbøjelig til straks at søge et andet Embede.

Sagen opfattes meget alvorlig for Præsten, og der er nedsat en Provsteret til at undersøge hele Pastor Selmers Fortid.

(Social-Demokraten 29. maj 1926).

I juni forsøgte Pastor Selmers tilhængere at rejse anklager mod landpostbudet Mads Laursen. Postmesteren i Svendborg undersøgte sagen og erklærede at der ikke var noget at udsætte på landpostens tjenstlige forhold. 

Provst Kattrup i Svindinge undersøgte sagen. Dernæst forsøgte biskop Anders Jensen Rud (1868-1945) i juni 1926 at få landpostbudet til at trække klagen tilbage, imod at præsten overfor menigheden erklærede at anklagen var rigtig, men at han i fremtiden ikke ville gentage det. Det nægtede landposten dog at gå ind på. Heller ikke menighedsrådet var villige til at indgå biskoppens forslag om at afslutte sagen med en irettesættelse og en bøde. Flertallet i menigheden synes at have støttet op bag menighedsrådet i denne sag.

I juli 1926 stod en provsteret for en forundersøgelse som i midten af august 1926 blev sendt til biskop Rud (1868-1945). Ugen efter meddelte kirkeminister Dahl at han anså det for rigtigst at pastor Selmer blev stillet for en provsteret, i givet fald dommer Hastrup og provst Kattrup - hvilket også blev besluttet i slutningen af september 1926.

Selmer forsøgte i oktober 1926 at få menighedsrådet til at sende en deputation til kirkeministeren for at få afsluttet sagen hurtigt, men det gik rådet ikke med til. Selmer holdt efterfølgende et møde i Gudme forsamlingshus for sine tilhængere, og fra dette møde blev der afsendt en deputation. Fra modstandernes side blev det gjort klart at deputationen ikke var repræsentativ for menigheden. 

Den 15. december 1926 frikendte provsteretten pastor Selmer for anklager for at have gjort tilnærmelser overfor sine kvindelige konfirmander. Præmissen var at der ikke kunne føres beviser for påstandene, heller ikke for pigernes udsagn. 

Dermed var forholdet mellem præst og menighed dog ikke faldet til ro:


Pastor Selmer i Gudme overfalder Organisten.

En mærkelig Affære paa Fyn. - Organisten indgiver Politianmeldelse mod Præsten.

Odense, Mandag.
(Privat)

En pinlig Affære er opstaaet mellem Pastor Selmer, Gudme, og Kirkens Orgelspiller, Andenlærer Larsen. Pastor Selmer har, som det vil huskes, tidligere beskæftiget Offentligheden, idet han blev beskyldt for at have været nærgaaende overfor sine kvindelige Konfirmander. Sagen kom for Provsteretten, hvor Præsten dog blev frifundet. Der opstod Splittelse i Sognet, og mange har siden da skilt sig ud fra Pastor Selmers Menighed. Ikke faa af Sognets Beboere slutter sig til Vejstrup Valgmenighed, og der dannedes endvidere en Kirkeforening, der fik Pastor Dahlsgaard, Egense, til Præst. I Lørdags tilspidsedes Situationen yderligere ved et pinligt Optrin, der fandt Sted, da en af Sognets Beboere, en Kone, anmeldte sit Barns Dødsfald og meddelte, at hun ønskede, at Pastor Dahlsgaard skulde forrette Jordpaakastelsen i Stedet for Pastor Selmer. Hun havde bedt Andenlærer Larsen følge med op til Præsten, da hun gerne vilde have Vidner paa, hvad der blev sagt. Pastor Selmer blev meget opbragt over at se sin Orgelspiller møde op ved denne Lejlighed. Lærer Larsen mødte ogsaa i Anledning af Salmenumrene til Søndagens Gudstjeneste. Han blev overfuset, og efter hvad Larsen beretter, greb Præsten ham i Armen og om Halsen, saaledes at han maatte søge Læge. Lærer Larsen indgav Anmeldelse til Politiet, og endvidere er der indgivet Beretning til Provst og Biskop.

Ved Søndagens Gudstjeneste udeblev Lærer Larsen som Følge af den lidte Overlast, og Førstelæreren, der blev opfordret til at træde til, nægtede at forrette Orgeltjenesten. Lærer Larsen er i Dag afrejst til København for at forelægge Sagen for Kirkeministeriet.

(København 26. april 1927).

Nye alvorlige Sigtelser mod Gudme-Præsten.

En omfattende Politiundersøgelse er paabegyndt.

(Fra vor Korrespondent)
Odense, Onsdag.

Det lader til, at Sagen mod Pastor Selmer i Gudme vil antage betydelig større Dimensioner end et Søgsmaal om de Lussinger, den uheldige Præst for kort Tid siden gav Andenlæreren i Gudme.

I Dag henvendte en Deputation af Beboere fra Gudme sig til Politimester Krarup og fremsatte en Række nye Angreb paa Gudmepræsten. Førstelærer Thøgersen, der var med i Deputationen, fremkom med en Sigtelse mod Pastor Selmer af meget alvorlig Natur. Politiet vil ikke udtale sig om. hvad disse Sigtelser gaar ud paa, men Politimester Krarup lovede Deputationen, at samtlige de Sigtelser, der nu er rettet mod Præsten, skal blive taget op til Undersøgelse hurtigst muligt. Naar Resultatet af denne foreligger, vil Materialet blive tilstillet Statsadvokaten, som derpaa skal træffe Bestemmelse om eventuel Anklage, og hvad denne skal gaa ud paa. Deputationen erklærede sig tilfred hermed, og den paatænkte Henvendelse fra Beboerne til Kirkeministeren er derfor blevet udsat og bortfalder antagelig helt.

(Social-Demokraten 5. maj 1927).

Materialet med voldssigtelserne blev tilstilet herredsdommer Hastrup i maj måned 1927. Der blev altså ikke tale om en provsteret. 

I starten af juni 1927 suspenderede biskop Rud pastor Selmer fra embedet pga. nye sigtelser. Bl.a. Selmers hemmelige central i Nyborg hvorigennem han stod i kompromitterende brevveksling med en eller flere unge piger.

I slutningen af juni udtrykte en række beboere i Gudme utilfredshed med dommer Hastrup som dernæst blev erstattet af byretsdommer O. Smith. Sigtelserne voksede i mellemtiden til voldtægt. De første retsmøder blev refereret den 30. juni:


Mange Anklager mod Pastor Selmer, Gudme

Kniven paa Bænken i Gudme Kirkes Kor.
En Vidneafhøring, der maatte foretages for lukkede Døre.

I Herreds-Rettens Eftermiddagsmøde i Igaar fortsatte den beskikkede Sættedommer, Byretsdommer Smith, Gennemgangen af Anklagerne mod Pastor Selmer, Gudme. 

Efter at Fru Anna Mikkelsen havde besvaret et enkelt Spørgsmaal, gav Førstelæreren en lang Redegørelse for sin Anmeldelse, som han har indgivet mod Præsten, der sigtes for intet mindre end at have villet forskrække eller det som værre er med en Kniv. Ogsaa Fru Thøgersen blev afhørt, men da dette skete for lukkede Døre, havde offenligheden ikke Adgang til at gøre sig bekendt med, hvad hendes Forklaring gik ud paa.

Den store Kreds af Tilhørere, der var kommen til Stede fra Gudme, tilhørte Præstens Tilhængere, at dømme efter de mange Smil, Pastor Selmer sendte dem

Formiddagsmødet 
Fru Mikkelsens Forklaring

Fru Mikkelsen forklarede paa Dommerens Foranledning: Naar Larsen fulgte med til Præsten, var det, fordi vi vilde have Begravelespapirerne ordnede med det samme.

Dommeren: Var det ikke, fordi I var bange for uhøviske Tilnærmelser fra Præstens Side?

Fru M.: Under Besøget hos Lærerne var der ikke Tale om noget saadant (utilbørlige Tilnærmelser fra Præstens Side). Jeg og min Mand troede, at en Lærers Tilstedeværelse ville fremme Ekspeditionen.

Poulsen: Fruens Forklaring lyder meget naturlig. 

Politimesteren (til Poulsen): Det kan vi ikke vide noget om, da De ikke kender Sagens Forhistorie.

Fru Mikkelsen oplyst, at Præsten havde optraadt meget ubehageligt over for en Slægtning til hende. Ved en Begravelse havde hendes Slægtning saaledes ikke kunnet faa sine Papirer bragt i orden, før han havde været i Præstegaarden mange Gange, og det vilde hun undgaa.

Dommeren: Da De nu kom til Præstegaarden, førte Larsen saa Ordet?

Fru M.: Ja, han gav Præsten Papirerne og sagde, at det drejede sig om en Begravelse. Da Præsten opfordrede hende til at gaa med ind i en anden Stue, nægtede hun dette, da hun kunde forstaa, at han var vred. Hun syntes ogsaa, at det var 

en mærkelig Opførsel, 

ligesom hun ogsaa fandt det usædvanligt. Hun kunde ikke tænke sig, at Præsten skulde have onde Hensigter over for hende. Da Larsen ikke ville ud af Kontoret , "satte" Præsten ham ud i For-Forstuen. Præsten havde spurgt hende om hvorfor hun havde taget Læreren med. Hertil svarede Fru Mikkelsen, at det havde hendes Mand bedt hende om. Efter Overfaldet paa Larsen havde Præsten sagt, at hvis Thøgersen havde været med, havde han faaet samme Omgang.

Da Præsten havde sikret sig Papirerne paa Skrivebordet, slyngede han Larsen ud i Forstuen, han greb ham bag i Nakken og trykkede ham ned mod Gulvet. Larsen optraadte i det hele taget høfligt, medens han opholdt sig i "Præstegaarden.

Larsen havde ikke sagt et Ord, medens han opholdt sig i Forstuen. Han havde ikke sagt:

"kom bare an" 

saaledes som Præsten mener.

Dommeren fortalte nu Fru Mikkelsen, at Præsten benægtede, at han havde haft "fat i" Lærer Larsen mere end en Gang. Fru Mikkelsen fastholdt imidlertid sin Forklaring og fortalte videre: Fru Selmer kom til Stede i Forstuen, da Præsten holdt Larsen nede. Hun sagde da gentagende Gange: Hold nu op! Hold nu op! Da Præsten slap Larsen, bad hun denne om at gaa. for - sagde hun - jeg kunde jo ikke have, at Præsten og Læreren blev ved at slaas.

Fru Selmer havde sagt, at hun nok skulde blive for at passe paa Vidnet, da denne havde sagt, at hun ikke vilde blive, hvis Gangdøren skulde forblive laaset.

Hun godkendte sin Forklaring til Protokollen.

Eftermiddagsmødet.

I Eftermiddagsmødet fremstod Fru Anna Mikkelsen paany, da Dommeren som meddelt - ønskede at rette et enkelt Spørgsmaal til hende:

- Er det rigtigt, at pastor Seimer sagde til Lærer Larsen, at han skulde gaa ind i Stuen, og til Dem, at De skulde komme ind paa Kontoret, og at han saa vilde laase Kontordøren? spurgte Dommeren.

F ru M.: Ja. om Præsten sagde lukke eller laase Døren, husker jeg dog ikke.

Efter at dette Spørgsmaal var klaret, fik Fru Mikkelsen Tilladelse til at tage hjem.

Førstelærer A. C. Thøgersen, 

Gudme, var næste Vidne. Dommeren spurgte Vidnet om, hvad Grunden var til, at Fru Mikkelsen vilde have Ledsager med op til Præsten for at fat sit Barns Begravelse ordnet? Kunde Fru Mikkelsen ikke selv ordne denne Sag?

Hertil bemærkede Læreren, at der jo var et Fortilfælde. Præsten havde været ubehagelig over for en Slægtning af Fru Mikkelsen, som han havde truffet paa Barberstuen i Gudme og der "irettesat". Fru Mikkelsen ønskede vel ikke at blive udsat for noget tilsvarende, saaledes opfattede Vidnet i hvert Tilfælde Sagen. Fru Mikkelsen havde først bedt ham om at gaa med til Præsten, men da han havde fremmede, var Andenlærer Larsen gaaet med i Stedet for.

Kniven paa Præstens Stol.

Dommeren gennemgik derpaa en anden Sag. En Anmeldelse eller Sigtelse, som Lærer Thøgersen har indgivet til Politiet om Pastor SeImer.

Anmeldelsen gaar ud paa, at Præsten den 1. maj skulde have optraadt meget ejendommeligt i Kirkens kor. Medens Læreren hjalp Selmer Messekaabe og -Hagel paa, mener han, at Præsten har lukket en Kniv op og lagt den paa Stolen i koret. Lommekniven var temmelig stor medens Bladet var ret kort. Da Vidnet saa den oplukkede Kniv, blev han bange, idet han opfattede Knivens Tilsynekomst som en Trussel. Han fik straks den Indskydelse, at Præsten havde ondt i Sinde, særlig da Præsten stirrede paa ham paa en underlig Maade. Den 2. Maj havde han meddelt Provst Kattrup Begivenheden, og denne havde da fritaget ham fra at forrette 

Kirketjeneste sammen med Pastor Selmer.

Efter at Dommeren havde gennemgaaet Thøgersens Forklaring til Rapporten udtalte han henvendt til Thøgersen: Deres Forklaring lyder noget romantisk. Mon De ikke har været unødig ængstelig? Jeg synes, De skulde tage denne Anmeldelse tilbage.

Thøgersen: Det kan jeg ikke. Det var min Opfattelse, at Pastor Selmer havde i Sinde at true mig.

Dommeren: Det lyder meget usandsynligt. Saa uklogt kunde Præsten næppe handle og De kan aldrig føre Bevis herfor. Jeg synes, at Anmeldelsen er hen i Vejret og vil derfor raade Dem til at trække den tilbage. 

Thøgersen rystede paa Hovedet.

Dommer Smith fortsætter: Selv om Præsten har sine Skavanker, vilde han næppe være saa uklog at benytte Kniven til en ond Handling.

Thøgersen: Jeg tror ikke, at Præsten altid er normal.

Dommeren, Naah, saa abnorm er han nu heller ikke.

Thøgersen: Præsten holdt den Søndag en underlig Prædiken. Han talte om a skære Halsen over paa Dyrene og lign., og da hans Opførsel iøvrigt var mærkelig blev jeg urolig. Hr. Thøgersen fortæller videre, at der jo havde været Sammenstød mellem dem. Jeg havde advaret Selmer og bedt ham om at tage sig i Agt, fordi han havde optraadt paa en uhøvisk Maade over for min Hustru.

Et Sammenstød mellem Politimester og Dommer.

Da Dommer Smith igen bad Hr. Thøgersen tage under Overvejelse at tage Sagen tilbage, bemærkede Politimesteren, at Anklagemyndigheden jo kunne opretholde Anklagen, saafremt Førstelæreren tog den tilbage. Politimesteren syntes heller ikke om den Pression, der var udøvet over for Thøgersen fra Dommerens Side.

Smith: Der er ikke udøvet nogen Pression. 

Politimesteren: Jeg synes ogsaa at det er unødvendigt at spilde Rettens Tid med det Forhold.

Smith: Jeg synes, det er ganske unødvendigt af Dem at gribe ind paa den Maade. Dommeren har dog Ret til at bestemme Retsgangen.

Politimesteren, der aabenbart var blevet betænkelig ved den Vending, Ordskiftet tog, drejede nu af og beklagede, hvis hans Udtalelse skulde have givet Anledning til Misforstaaelser.

Pastor Selmers Forklaring om Kniven.

Paa Foranledning at Dommer Smith forklarede Pastor Selmer nu, at den Kniv, som Førstelæreren havde set, var en almindelig Lommekniv, som han gik med til daglig. Naar den var blevet iukket op, var det antagelig, fordi han havde skaaret et Stykke Lakrits over, maaske havde han ogsaa trukket en Flaske Kirsebærvin op. 

Thøgersen fastholdt i et og alt sin Forklaring. Han havde set den oplukkede Kniv paa Bænken i Koret, hvor Messetøjet var anbragt af Ringeren. Han mente ogsaa, at Præsten maatte have haft Kniven mellem Hænderne i det Øjeblik, han fik Messetøjet paa.

Selmer: Folk af Menigheden kan bevidne, at jeg ikke har staaet med noget i Hænderne i det Øjeblik, jeg fik Messetøjet paa.

En Afhøring for lukkede Døre.

Derefter fratraadte Førstelæreren. Hans Anmeldelse mod Præsten blev ikke trukket tilbage, men ved Underretten vil den næppe blive tillagt nogen Betydning.

Fru Førstelærer Thøgersen var sidste Vidne, der afhørtes i Gaar.

Straks da hun kom for Skranken, fremsatte hun Begæring om, at hendes Forklaring maatte blive afgivet for lukkede Døre, da Præsten sigtes for usømmelig Opførsel over for hende. I en Kendelse, hvori det bl. a. hed: "Retten maatte give Vidnet Medhold i, at det kunde findes krænkende for Vidnets Blufærdighed og i det hele taget stridende mod Sædeligheden, at Afhøringen fandt Sted for aabne Døre og bestemte derfor, at Fru Thøgersens Afhøring vil være at foretage for lukkede Døre."

Derefter lukkedes Dørene. Det lille Retslokale, der var helt fyldt med Tilhørere blev tømt, og derpaa fandt Afhøringen Sted.

I de kommende Retsmøder vil de Sigtelser, der er rejst mod Pastor Selmer for Krænkelse af Sædeligheden og siden alvorligere Ting komme til Behandling. I Betragtning af Sagens Beskaffenhed vil Offenligheden ikke faa Adgang til disse Retsmøder.

(Langelands Social-Demokrat (Rudkøbing) 30. juni 1927).

Sagen blev refereret bredt i både landsaviserne og lokalaviserne af alle politiske observanser. Pastor Selmer havde engageret sagfører Chr. Poulsen som defensor, men denne frasagde sig kort efter hvervet. I stedet fik han sagfører Rasmus. Poulsen beskikket til forsvarer. 

I juli 1927 blev forundersøgelsen ved retten i Svendborg afsluttet, og sagen herefter indsendt til Statsadvokaten, der skulle afgøre om der skulle rejses tiltale mod præsten. I oktober blev det besluttet at sagen skulle behandles ved en "kombineret ret", bestående af 3 landsretsdomere og 2 gejstlige tilforordnede. Et så sjældent fænomen at kirkeminister Bruun-Rasmussen måtte erkende at han ikke var ganske klar over hvorledes praksis var. Sagen skulle afgøres i Østre Landsret. Sagen blev yderligere forsinket da den ene af de to præster som blev bedt om at være tilforordnet, fribad sig det. I november 1927 blev de to  herefter provst Klovborg, Sunds Herreds provsti og provst Sparre-Petersen, Baag Herreds provsti. De gejstlige dommere havde samme myndighed som de juridiske. 

Den 16. november 1927 blev det første forberedende møde afholdt hos landsretspræsident Winther. Der blev afholdt et enkelt forhør hvorefter der blev fastsat en dato, mandag 2. januar 1928 til forundersøgelserne. Sagen foregik for lukkede døre. Forundersøgelsen blev foretaget af dommer Smith, Svendborg som sættedommer, mens politimester Krarup repræsenterede anklagemyndigheden, dr. jur. N. Cohn var forsvarer for Selmer - han var højesteretsdommer og en af Selmers barndomsvenner. Han blev imidlertid syg nytårsdag og i stedet blev det sagfører Rasmus Poulsen, SvendborgVed det første møde mødte vidner til fordel for præsten. Det andet vidner fra uterlighedsanklagen.

Præstesagen fra Gudme.

Retsforhørene i Gaar.

Retten behandlede i Gaar Sagen mod den suspenderede Præst Pastor Selmer, Gudme. Retten beklædtes af Dommer O. F. Smidt, Svendborg, der er bekikket til Sættedommer, som Formand og Provsterne Klovborg, Bregninge, og Sparre-Petersen, Gamtofte, som Meddommere. Rettens Sammenætning, der jo er noget usædvanlig, er sket ved en kgl. Resolution af 4. November i Fjor.

Pastor Selmer sigtes for forskellige Forhold (Vold og Uterlighed). Grænserne for Undersøgelserne er bestemt af Statsadvokat Thomsen, Odense, der har sat Selmer under Anklage for visse bestemte Forhold, nemlig Uterlighed over for 5 Damer og Vold over for Andenlærer Larsen og Førstelærer Thøgersen, begge af Gudme.

Den anklagede Præst havde privat engageret sin Skolekammerat, Højesteretssagfører Nathanael Cohn, København, til Forsvarer, men Højesteretssagføreren var ikke mødt paa Grund af Upasselighed. I den Anledning mødte efter Cohns Anmodning den beskikkede Forsvarer, Sagfører R. Poulsen, Svendborg. Politimesteren repræsenterede Anklagemyndigheden. Pastor Selmer havde ogsaa givet Møde.

Dommeren spurgte anklagede, Pastor Selmer, om, hvilket Sted (Underretten, Landsretten eller Nævningetinget) Pastoren ønskede Dom afsagt. 

Pastor Selmer: Det kan jeg ikke udtale mig om. Det har jeg ikke tænkt over.

D.: Hvornaar er De i Stand til at tænke over det?

S.: Jeg har ikke drøftet Sagen med min Sagfører.

D.: Det var kedeligt.

R. Poulsen var ogsaa forbavset over, at Selmer og Cohn ikke var enige om, ved hvilken Ret Sagen skulde paadømmes.

Selmer og Poulsen enedes derpaa om, at de vilde telefonere til Højesteretssagføreren, saa de kunde svare paa Retsformandens Spørgsmaal i Retsmødet i Eftermiddag. 

Præsidenten for Østre Landsret har - oplyste Dommer Smith - i høj Grad ønsket at faa at vide, ved hvilken Nævningekreds Sagen skulde behandles i Tilfælde af, at Sagen skal for et Nævningeting.

Vidneførselen

i Sagen tog derefter sin begyndelse. Der var til Formiddagsmødet indkaldt flere Vidner.

Fru Pastor Selmer var første Vidne. Fruen har ikke før afgivet Forklaring. Det var efter hendes Mands eget Ønske, at hun gav Møde. Dommer Smith indskærpede Fruen at tale Sandhed.

R. Poulsen spurgte derpaa Fruen om, hvad der skete ved Sammenstødet mellem lærer Larsen og Præsten i April Maaned forrige Aar?

Fruen talte meget flydende om disse Begivenheder. Hun var blevet nervøs, da hun havde set, at Lærer Larsen og Fru Mikkelsen havde indfundet sig i Præstegaarden. Hun havde paa Fornemmelsen, at der vilde ske noget ubehageligt. Hun havde ikke set sin Mand sætte Læreren ud af Kontoret; da hun kom til Stede, havde Selmer fat i Armen paaa Larsen, men saa snart hun sagde et Par beroligenile Ord, slap hendes Mand Taget i Larsen. Vidnet troede nok, at hendes Mand opfordrede Larsen til at forlade Præstegaarden. Fruen havde bebrejdet Fru Mikkelsen, at hun ikke turde indfinde sig alene i Præstegaarden. Larsen havde forsøgt at tage Attesterne, men Præsten kom ham i Forkøbet og puttede dem i Lommen.

Lærer Larsen - fortsatte Fruen - havde i en uforskammet Tone sagt til Hr. Selmer: De véd jo godt. hvorfor jeg er med Fru Mikkelsen!

Larsen havde endvidere til hende sagt: Lad ham (Pastor Selmer) bare smide mig ud. Enden paa Historien blev dog, at Larsen gik, da Fru Selmer lovede at blive ved Fru Mikkelsen.

Dommer Smith spurgte Fruen, om det var muligt, at hendes Mand kunde have slaaet eller revet eller skubbet til Andenlæreren i Entréen, medens hun var til Stede?

Dette Spørgsmaal besvaredeFruen med et bestemt Nej.

Næste Vidne var Pastor Selmers Halvsøster.

Frk. Julia Augusta Selmer, Gudme. Efter at Sandhedspligten var indskærpet hende, gav hun Forklaring om den samme Episode som Fru Selmer. Lærer Larsen optraadte udfordrende, mente Frøkenen, der ogsaa fortalte, at medens Fru Mikkelsen var blevet staaende i Gangen, var læreren gaaet ind i Præstens Stue. Vidnet havde set sin Broder tage fat i Larsens, og medens hun et Øjeblik var fjernet for at kalde paa Præstens Moder, havde Broderen sat Læreren ud i Gangen. Læreren havde, da hun havde bebrejdet ham hans udfordrende Opførsel, truet hende med knyttede Hænder og sagt: Kom an! Læreren havde dog ikke gjort hende noget.

Frøkenens Forklaring stemmede i øvrigt nøje sammen med Fru Selmers Forklaring. Efter at Larsen forgæves havde forsøgt at faa fat i Papirerne, var det ikke kommen til nye Haandgribeligheder.

Sagfører K. Poulsen forsøgte at faa Frøkenen til at afgive Forklaring angaaende en ung Pige, der havde tjent i Præstegaarden. Da den unge Pige imidlertid ikke var til Stede, saa hun kunde forsvare sig, tillod Dommeren imidlertid ikke at der blev rettet Spørgsmaal herom.

Politiassistent Sørensen, Hesselager.

boede i Gudme, da Sammenstødet mellem Præst og Lærer havde fundet Sted.

Straks efter, at Larsen havde forladt Præstegaarden, opsøgte han Sørensen, der fortalte Retten følgende herom: Jeg blev opfordret til at følge med til Førstelærer Thøgersen, men det vilde jeg ikke, da jeg intet havde at tale med ham om. Larsen havde ingen lægeattest angaaende Overfaldet og det var Aarsagen til, at Politiassistenten ikke ville beskæftige sig med Sagen. Larsen sagde, at hans Arm var øm, men der var intet at se. Det var nærmest Vidnets Indtryk, at Larsen morede sig over Begivenheden. Han røg ustandselig paa sin Snadde.

Derefter fremstod 

Lærer Anton Vilh. Jørgensen.

der paa Sagfører Poulsens Spørgsmaal forklarede: Jeg var i et Hjem, hvor Lærer Larsen kom straks efter, at han var sat paa Døren af Præsten. Hvis Lærer Larsen havde fortalt, hvorfor og hvordan han var sat ud, kunde han ikke huske noget herom. Det var jo længe siden, og han havde ikke tænkt sig, at han skulde vidne i denne Sag. Larsen skulde ved denne lejlighed have sagt, at han vilde have ønsket, at Præsten havde taget haardere fat paa ham! Larsen havde maaske nok trukket Frakkeærmet op for at vise Armen, som Præsten særlig havde taget i, men noget afgørende herom kunde Vidnet ikke huske.

Paa særlig Foranledning af Sagfører Poulsen udtalte Vidnet, at Larsen maaske havde sagt, at Præsten havde taget ham i Nakken, men heller ikke dette huskede Vidnet nu saa længe efter Begivenheden. Vidnet tog Forbehold med Hensyn til sin Erindring om Larsens Gengivelse til Vidnet om det passerede. Han troede for Resten ikke, der var noget ondt i Pastor Selmer!

Sidste Vidne i Formiddagsmødet var Lærerens Kone i Brudager 

Fru Maren Rebekka Jørgensen.

Fruen havde faaet det Indtryk, at Larsen ved sit besøg i Præstegaarden havde været drilagtig.

Dommeren: Fortalte Larsen noget om Besøget i Præstegaarden?

Vidnet: Det gjorde han, men hvad han fortalte, kunde hun nu ikke huske.

Dommeren: Fortalte Larsen noget om "Udsættelsesforretningen"?.

Vidnet: Det kan jeg saamænd ikke huske nu.

Poulsen: Hvordan og hvorledes fortalte han om Begivenheden?

Vidnet: Han lignede en stor Dreng. Han smilede og grinede. Han havde vist Armen frem for Selskabet, men Fruen havde dog ikke set den.

Læreren kom paany paa Sagfører Poulsens Anledning frem for at udtale sig om Lærer Larsens Sindsstemning.

- Lærer Larsen kom ikke ind i Selskabet som nogen nedbrudt Mand - sagde Læreren. Det var Vidnets Indtryk, at Larsen ved sine Udtryk og gennem sin Opførsel vilde sige saa meget som: Nu har vi faaet Præsten saa vidt, at han har begaaet Vold! Andenlæreren tog Situationen meget gemytligt.

Derefter blev Forhøret afbrudt. Det fortsættes i Eftermiddag med Afhøring af forskellige Vidner, alle angaaende Anklagen for Vold.

I Morgen vil Vidnerne angaaende Anklagen for Uterlighed blive afhørt.

(Langelands Social-Demokrat (Rudkøbing) 3. januar 1928).

Efter disse første vidneafhøringer begyndte nogle aviser nu at tale om en hævnakt mod pastor Selmer fra lærernes side. Hvad der foregik bag de lukkede døre, må have været anderledes. Nu meddelte sagfører Rasmus Poulsen også at højesteretssagfører Cohn havde meddelt retten at han ønskede sagen behandlet ved Landsretten, helst i København og under medvirken af nævninge - hvilket også senere blev opfyldt. Mødet tirsdag den 4. januar foregik for lukkede døre.

Akterne fra hele forundersøgelsen blev sendt til statsadvokat Thomsen, som midten af januar 1928 var færdig med at gennemgå papirerne. De blev så oversendt til rigsadvokaten der sendte dem videre til justitsministeriet. Den 30. januar 1928 besluttede justitsministeren og kirkeministeren at der skulle rejses tiltale mod Selmer på tre punkter: Justitsministeren for to og kirkeministeren for et (hans optræden overfor en ung pige). 

Af hensyn til vidnerne blev domsforhandlingerne begyndt i København og fortsat i Odense. Proceduren fandt sted ved retten i Odense.

Pastor Selmer for verdslig og gejstlig Domstol.

Hvad Anklagen med Præsten gaar ud paa.
Ulykkelige Tilfælde.

I den Anklage - eller rettere de mange Anklager - der har været rettet mod den saa meget omtalte Pastor Selmer fra Gudme, har der hidtil hersket en lille Smule Forvirring. Denne er nu afløst af Klarhed gennem det Anklageskrift, som Statsadvokat Thomsen nu har udfærdiget. Det peger ganske tydeligt paa do bestemte Tilfælde, der er uddraget af Anklagemassen.

Pastor Selmer anklages for:

1. Uterligt Forhold overfor sine Børns Barnepige ( straffelovens Paragraf 185).

2. Uterligt Forhold overfor en kvindelig Konfirmand (Paragraf 166).

3. Vanæren af Embede ved usømmelig Optræden overfor en 18 aarig Pige.

Den Ret, der vil komme til at behandle Sagen, bliver en blandet verdslig og gejstlig Ret. Den kommer til at bestaa af Landsdommerne Chr. Schmidt, Nellemann og Rosendahl, suppleret ,ed Provsterne Klovborg, Bregninge, og Sparre-Petersen, Gamtofte. Højesteretssagfører Dr. Jur. Naftali Cohn faar det Hverv at forsvare Præsten.

Sagen, der skal paabegyndes den 13. Marts, bliver baade behandlet i København og i Odense, naturligvis for lukkede Døre af Hensyn til Vidnernes Forklaringer. Det er forøvrigt første Gang, at en saadan blandet verdslig og gejstlig Ret træder i Virksomhed her paa Øerne; I Jylland har den været anvendt før i en lignende Sag.

(Aftenbladet (København) 3. marts 1928).

Den 13. marts 1928 kom pastor Selmer for Landsretten. Anklageren kræver ham dømt for uterlige forhold overfor sine børns barnepige og uterlig optræden overfor en 18-årig pige. Retten fortsatte en 20. marts 1928 i Odense.


Pastor Selmer dømt

Odense, Torsdag.

Østre Landsrets Dom i Sagen mod Pastor Selmer i Gudme blev afsagt i Dag Kl. 11 paa Domhuset i Odense.

Dommen lyder paa, at Pastor Selmer skal have sit Kald og Embede forbrudt og findes uværdig til at bære den gejstlige Embedsdragt.

Endvidere idømmes han 3 Maaneders Fængsel paa sædvanlig Fangekost.

I Dommen hedder det, at han kendes skyldig i Krænkelse af Blufærdigheden og Forførelse til uterligt Forhold af en Konfirmandinde. Derimod frifandtes han for et Forhold, hvor han skulde have udvist usædelig Optræden over for en ung Pige i Katterød Skov; men han dømtes for at have udvist uværdig Optræden ved at korrespondere- med og modtage Kærlighedsbreve fra en ung Pige.

Han dømtes efter Straffelovens Paragrafer 185 og 176 jævnfør 171 og 166 samt efter Danske Lov 2-11-101 der omhandler uværdig Optræden af Gejstlige.

(Viborg Stifts-Tidende 22. marts 1928).

I korrespondancen med den 18-årige pige havde han udgivet sig for at være kandidat Kjær, Nyborg.

Pastor Selmer forlader retten efter dommen. Foto fra Social-Demokraten 23. marts 1928. Pastoren skal ved den lejlighed have udtalt: "Det er godt gjort at en mand kan dømmes på en ung piges udsagn. Men det er altså sket her."

Allerede den 31. marts 1928 appellerede pastor Selmer dommen på 3 måneders fængsel på sædvanlig fangekost og embedsfortabelse til Højesteret. I oktober 1928 startede højesteretssagen der trak ud, da nye vidner blev indkaldt. Under sagen kom der yderligere detaljer frem i sagen, især om pastorens hemmelige brevcentral i Nyborg. Ved genoptagelsen af sagen havde begge de gejstlige meddommere i mellemtiden taget deres afsked:

Gudmepræstens hemmelige Brevcentral i Nyborg.

De i Gaar paabegyndte Vidneafhøringer i Herredsretten i Svendborg stillede Pastor Selmers Forhold med Hensyn til hans hemmelige Brevkorrrespondance i klar Belysning.

Svendborg

I Herredsretten paa Svendborg Raadhus paabegyndtes i Gaar under Ledelse af Dommer Hastrup de af Højesteret bevilgede nye Vidneafhøringer i Sagen mod Pastor Selmer, Gudme, der i Løbet af den allernærmeste Tid kommer til Paadømmelse ved Højesteret. De to gejstlige Meddommere, Provsterne Kløvborg og Sparre Petersen, var i Henhold til Højesterets Skrivelse tilsagte til at give Møde, men havde ment at de nu maatte være udenfor Sagen, da de begge havde taget deres Afsked som Provster. De havde derfor ikke givet Møde. For Rigsadvokaten mødte Fuldmægtig Eibe, paa Forsvarerens Vegne Landsretssagfører Ramm. Desuden var Politimester Krarup, Svendborg, til Stede, og som særligt interesserede var mødt Direktør Sigurd Aagaard og Stationsforstander Winckelhorn, Gudme.

Det oplystes, at et af de tilsagte Vidner, Johs. L. Nielsen, der aftjente sin Værnepligt i Tønder, var deserteret efter Tilsigelsen og ikke var mødt.

Som første Vidne afhørtes Fru Selmer. Hun fremsatte gennem Forsvareren Ønske om at faa Dørene lukkede, men Dommeren fastslog, at der ikke var Hjemmel herfor i retsplejeloven, hvorfor han ikke kunde imødekomme dette Ønske. Vidneafhøringen i Gaar drejede sig udelukkende om Klarlæggelse af den af Pastor Selmer førte Brevkorrespondance gennem en hemmelig Central i Nyborg og under et paataget Navn. Under Afhøringerne fremsattes der en Sigtelse mod Gudme Postekspedition for Krænkelse af Brevhemmeligheden med Nævnelse af, hvorfra denne Sigtelse stammer. Antagelig vil der fra Postvæsenets Side blive truffet Foranstaltninger til, at Stationsforstander og Postmester Winckelhorn, Gudme, anlægger Sag mod Ophavsmanden til den alvorlige Sigtelse, der efter det fremkomne kun synes at hvile paa de løseste Rygter og Sladder.

Da Postboxen i Nyborg blev oprettet.

Et af Gudmesagens interessanteste Kapitler belyst gennem en lang Vidneforklaring.

Forsvareren spurgte, om Fru Selmer kendte den omtalte Postbox i Nyborg.

Vidnet: Ja, jeg var fuldt vidende om, at den Postbox eksisterede, og at min Mand fik Breve derigennem i enkelte Tilfælde.

Fsv: Talte Deres Mand med Dem om det?

V.: Ja!

Fsv.; Vidste De, at den var i Nyborg ?

V.: Ja!

Dommeren: Hvad var Grunden til Oprettelsen af denne Postbox?

V.: Det stod i Forbindelse med min svigermoders Sygdom. Men det skete ogsaa paa Grund af Mistillid til Postekspeditionen i Gudme. Vi var blevet advarede; men muligvis var det kun Sladder.

Fsv.: Naar blev De advaret?

V.: Kort efter, at vi var komne til Gudme.

D.: Men hvorfor blev Boxen oprettet?

V.:Det var jo i Forbindelse med min Svigermoders Sygdom.

D : Jamen hvorfor?

V.: Fordi min Mand gerne vilde staa i Forbindelse med Hjemmet, naar han var ude for at tale ved Kirkeuger paa Sjælland og andre Steder

D.: Kunde det saa hjælpe, at han havde en Box i Nyborg?

V.: Ja, han rejste saa ofte gennem Nyborg Det drejede sig kun om enkelte Breve.

P.: Havde han ikke sagt, hvad det var for Breve?

V.: Jo, I et enkelt Tilfælde ved jeg, al han nævnede, at Frk. K havde skrevet til ham.

D.: Var det før eller efter, at Sagen kom op?

V.: Det husker jeg ikke.

D.: Kan De huske, i hvilken Forbindelse, det blev nævnt?

V.: Nej.

Fsv.: Var der nogen hjemme, der kendte den Box?

V.: Ja, baade min Svigerinde og min Svigermoder.

D.: Jeg fik ikke fat i Forbindelsen mellem denne Postbox og Deres Svigermoders Sygdom.

V.: Min Svigermoder var meget farlig syg, og min Mand var borte til en Kirkeuge. Meningen var, at vi hurtigt skulde kunne sættes os i Forbindelse med ham.

D.: Saa han kunde faa Meddelelser hjemmefra?

V.: Jan, men der blev ikke Brug for det. 

Fsv.: De havde vel Deres Mands Adresse hver Dag?

V.: Jeg vidste ikke hver Dag, hvor han boede.

D.: Det var altsaa for, at Deres Mand kunde staa i Forbindelse med Hjemmet, at Postboxen blev oprettet?

Mistilliden til Postekspeditionen i Gudme.

V.: Ja, men ogsaa paa Grund af Mistillid til Postekspeditionen i Gudme. Saadan har jeg forstaaet det.

Fsv.: Var det straks efter, at De kom til Gudme, at De blev advarede angaaende dette?

V.: Det var straks efter.

D.: Hvad for en Mistillid? Mente De, at der skete Brud paa Brevhemmeligheden?

V.: Det blev antydet. Jeg husker, der blev sagt. at man kunne risikere, at Brevene blev aabnede. Men om det kun var Sladder, ved jeg ikke.

D.: Kan De huske, hvem der sagde det?

V.: Det blev sagt hos Murermester Lau af dennes Søn. Men i denne Forbindelse maa jeg sige, at der gaar saa megen Sladder i Gudme, saa jeg kan kun fremsætte det som et Rygte.

Anklageren: Havde De ingen Telefon?

V: Nej.

A.: Bor der Ingen i Nærheden, der har Telefon?

V.: Jo.

Anklageren ønskede tilført Protokollen, at Vidnet ved fra sin M a n d, at Frk. K. har skrevet til ham.

D : Har De set Brevene?

V.: Nej jeg har ikke læst det - der var kun Tale om et enkelt Brev.

A : Har De aldrig set noget Brev?

V.: Nej, men Jeg har hørt, at i et andet Tilfælde, en Frk. J. har skrevet til min Mand. Hun var en personlig Ven af Huset.

D.: Hvorledes blev Folk bekendt med, at han havde den Postbox?

V.: Han maa jo selv have sagt det.

Kandidat Kiær.
Den hemmelige Adresse i Nyborg.

A.: Naar De skulde skrive til Deres Mand, under hvilken Adresse skulde De da skrive - Deres Mands Navn?

V.; Det husker jeg ikke saa nøje - Kandidat Kiær.

A: Syntes De ikke, det var underligt, at De ikke skulde skrive under Deres Mands eget Navn?

V.: Det heftede jeg mig ikke ved.

A.: Er De sikker paa, at De fik Besked om at skrive under dette Navn, og fandt De ikke dette mærkeligt?

V.: Det kunde jo være af Hensyn til Indehaveren af Forretningen i Nyborg. Jeg er sikker paa, at jeg fik Besked om det.

A: De er sikker paa, at De fik Besked om det den Gang, og at det ikke er noget, De senere er blevet klar over under Sagen.

V.: Ja, det er jeg sikker paa.

A. : De er altsaa sikker paa, at Deres Mand bad Dem skrive til ham gennem Postbox i Nyborg under Navnet Kandidat Kiær og ikke under Navnet Pastor Selmer.

V.: Ja, det er jeg sikker paa.

A.: Tak.

A.: Kan De sige, hvornaar Deres Svigermoder var syg?

V.: Hun kom hjem til Jul 1925 fra Svendborg Sygehus.

Pastor Selmer før og  nu.

A: Har Tiltale noget at sige til den Forklaring?

Selmer: Nej.

A.: Hvorfor har De da tidligere forklaret, at De ikke har modtaget Breve fra Frk. K.?

S.: Jeg har ikke lagt Vægt paa, at jeg havde faaet et Brev. Jeg troede det var lovligt.

A.: Den Gang, da de maaske ikke mente, at De havde Grund til at skjule det, da skjulte De det dog. Senere har De faaet en Østre Landsretsdom for, at det ikke var ganske stemmende med Deres Værdighed som Præst.

S.: Jeg har sagt her i Retten, at jeg har opgivet Navnet Kandidat Kjær. Det er ogsaa kommen frem gennem Frk. K.'s Forklaring.

Fsv.: De har altsaa ikke lagt Vægt paa, at De fik Brev fra Frk. K., og at det gik over Postboxen?

A.: Har Tiltalte heller ikke opgivet Adressen til Frk. K.? Jeg vil gerne have Tiltalte gjort opmærksom paa, at hans tidligere Forklaring gik ud paa, at han overhovedet ikke havde modtaget Breve fra Frk. K. Men her har han godkendt Vidneforklaringen om, at han har modtaget Brev fra Frk. Kiær.

D.: Erindrer De, at De har modtaget Brev gennem denne Adresse?

S.: Ja. Postkontoret var tit lukket paa den Tid, jeg kom gennem Byen. Saa flyttede jeg hen til en Forretning i Nærheden af Jernbanen. Brevet fra Frk. K. kom derigennem.

I Hemmelighed.

D.: Saa maa De ogsaa have underrettet Frk. K. om Adressen.

S.: Ja, hun ønskede at skrive til mig i Hemmelighed angaaende hendes Broders Dødsfald.

A.: I Hemmelighed?

S.: Ja, det har man jo Lov til ogsaa til en Præst.

A.: Ja! Men jeg forstaar ikke Nødvendigheden af at benytte et paataget Navn.

D.: Hvorfor brugte De et paataget Navn?

S.: Det var af Hensyn til indehaveren af Forretningen, og fordi jeg tidligere havde været ude for Sladder i Jylland.

A.: Mente De, Deres Navn kunde holdes hemmeligt i en lille By som Nyborg?

S.: Det var ikke saa ofte, jeg kom gennem Nyborg, højst en Gang om Maaneden.

A.: Har De modtaget breve hver Gang?

S.: Undertiden var der ingen.

D.: Hvor mange Mennesker har De gjort bekendt med dette?

S.: Der var flere i Sognet, der vidste det, bl.a. Menighedsraadets Formand. Boxen blev bl.a. oprettet for at jeg kunde staa i Forbindelse med mit Hjem og modtage Meddelelser om Begravelser o.l. kirkelige Forretninger, da jeg ofte rejste uden at indhente Provstens Tilladelse. Forbindelsen gennem Kiosken opretholdtes ca. 1 Aar.

Forbindelse med to Kiosker.

D.: Den er altsaa oprettet for Deres Moders Sygdom?

S.: Det er ikke saa let at sige.

A.: Kan De ikke mindes nogen bestemt Anledning?

S.: Nej!

D.: De har altsaa haft Boxen før Deres Mor blev syg?

S.: Ja, det kan godt være.

A.: Har De haft den inden Deres Moders Sygdom?

S.: Ja, det har jeg.

A.: Var det i Sommeren 1925?

S.: Ja, det var i Sommeren 1925, jeg hentede Brevet.

A.: Har De, Fru selmer, aldrig skrevet til den Postbox?

V.; Nej, det har jeg ikke.

S.: Det var en Sikkerhedsventil.

Endnu en Række Vidner afhøres.

Menighedsraadsformanden har sendt en Skrivelse til Højesteret.

Næste Vidne var Pastor Selmers Søster, Frk. Adeleide Julie Selmer, der forklarede, at Postboxen i Nyborg var blevet omtalt i Forbindelse med Moderens alvorlige Sygdom.

Politimester Krarup fik nu ved Henvendelse til Sygehuset oplyst, at Enkefru Selmer har været indlagt paa Svendborg Sygehus fra 14. November 1924 til 22. December 192(4/5). Derefter kunde Vidnet ikke udtale sig bestemt om, hvorvidt Postboxen blev oprettet i Forbindelse med Moderens Sygdom.

Menighedsraadsformand, Købmand P. Rasmussen, Gudme, erklærede, at han havde faaet Kendskab til Postboxen i Nyborg i Anledning af, at der havde været noget forkert med Postekspeditionen i Gudme, idet et Brev med en Ægcheck var blevet sendt ned til Købmand Kastrup og der var blevet brækket. Ligeledes var et Brev med en Check fra Købmand Aagaard gaaet samme Sted hen. I den Anledning havde Præsten fortalt ham, at der var lidt Uregelmæssighed med hans Post. Det stod for Vidnet, som om han havde set et Brev, der saa ud til at kunne have været aabnet. Der var en Rift deri. Vidnet vilde dog ikke fremsætte nogen bestemt Udtalelse om dette Forhold. Præsten havde fortalt, at han havde truffet en Ordning med sin Post, men han omtalte ikke, med hvem han havde ordnet sig eller under hvilket Navn. Det skete paa det Tidspunkt, da Provstesagen var kommet.

Forsvareren ønskede, at Vidnet skulde vedstaa her i Retten en Skrivelse, som han som Menighedsraadsformand havde sendt til Højesteret angaaende Pastor Selmers Forhold.

Anklageren modsatte sig dette, hvorpaa Dommeren erklærede, at han ikke vilde imødekomme Ønsket, da Parterne ikke var enige herom.

Handelsmand Robert Brennem oplyste, at Pastor Selmer i Sommeren 1926 under et Besøg i hans Hjem havde omtalt, at han havde oprettet en Brevcentral i Nyborg under sine Rejser. Han havde omtalt, at han mente, der forelaa Misligheder med hans Postsager, og han havde fremvist et Brev, hvis ene Hjørne var afrevet, men Vidnet havde fraraadet ham at foretage sig noget i den Anledning, da dette Brev ikke kunde anses som noget fuldgyldigt Bevis.

Da dette var foregaaet, efter at Rygterne om Præsten var kommet op, ansaa Forsvareren ikke dette Udsagn for at være af større Værdi.

Nyborgkioskejerens Forklaring.

Pastor Selmer hentede som Regel 2-3 Breve hver 8. eller hver 14. Dag.


Den tidligere Indehaver af den Kiosk i Nyborg, hvorigennem Pastor Selmers hemmelige Brevkorrespondance foregik, blev nu afhørt. Han havde været Indehaver af Kiosken fra 13. November 1923 til Sommeren 1925, og erklærede, at Pastor Selmers Brevkorrespondance var foregaaet i Størstedelen af den Tid. Han fortalte, at der en Dag var kommet en Herre ind til ham og spurgt, om han kunde faa sine Breve lagt ind her. Det skulde være i al Fortrolighed. Vidnet kendte ikke Pastor Selmer, der opgav Navnet cand. theol. Kiær, men en Politibetjent havde en Dag gjort ham opmærksom paa, at det i Virkeligheden var Sognepræst Selmer fra Gudme. Vidnet var blevet noget underlig til Mode ved denne Oplysning. Han forklarede, at Præsten som Regel kom hver 8. eller i hvert Fald hver 14. Dag og hentede Breve, og der var i de fleste Tilfælde Brev hver Gang, som Regel 2-3 Stykker. Det drejede sig ikke om et enkelt Brev, men om mange, og efter Skriften at dømme var det ikke Forretningsbreve, men Damebreve. Brevene bar i Regelen Udskrifter, der syntes skrevne med en Barnehaand. Et enkelt af Brevene havde været fra Fredericia.

Forsvareren fandt det mærkeligt, at man i en Forretning, hvor der indkom mange Breve til afhentning, fulgte saa nøje med med Hensyn til de enkelte Breve, som denne Forklaring tydede paa.

Vidnet svarede hertil, at naar der kom en Mand og anmodede om at faa sine Breve ekspederet gennem Kiosken og ønskede, at det skulde ske under Diskretion, saa gjorde man sig jo sine Tanker om det og tænkte, at det ikke var, som det skulde være.

Entreprenør Lauritz Nielsen, Gudme, oplyste, at Præsten i 1925 under et Møde angaaende en Vandløbssag havde sagt til ham, at der kunde skrives til ham gennem en Forretning i Nyborg. 

Pastor Selmer benægter.

Pastor Selmer protesterede imod Kioskejerens Forklaring og hævdede, at han aldrig havde modtaget Brev fra Fredericia, hvor han ikke kendte et Menneske. Det var ikke rigtigt, at han havde modtaget Breve hver 14. eller 8. Dag, højst en Gang om Maaneden, og han benægtede ogsaa at have modtaget Breve med Udskrift af en Barnehaand. Heller ikke havde han modtaget Breve fra Kvinder i Særdeleshed, der var kun Tale om enkelte Breve fra Kvinder, og dem var der givet Oplysning om. Jeg har heller ikke, udtalte Pastor Selmer, sagt til Kioskejeren, at det skulde være i Fortrolighed og Hemmelighed.

Vidnet fastholdt imidlertid sin Forklarings Rigtighed og tilføjede: Da jeg havde ophørt med min Forretning, fik Pastor Selmer sine Breve gennem en Kollega i Nyborg.

Dermed sluttede den offentlige Vidneafhøring, og Dørene lukkedes ved en Kendelse af Dommeren. Vidneafhøringen fortsættes i Formiddag.

Jean P. 

(Fyns Venstreblad (Odense) 20. oktober 1928).

Fyns Venstreblad (Odense) bragte 21. oktober 1928 et referat af de senere, åbne afhøringer af vidner som pastor Selmer og hans forsvarer havde fremskaffet. Dommeren fandt imidlertid udsagnene for sladder, brugte endog udtrykket "sladdercentral". Det var næstformanden i Gudme menighedsråd, karetmager Hornemann. Anklageren antydede at vidnerne var blevet instrueret før retsmødet. 

Avisen sluttede med at skrive at "Fra Præstegaarden har Splidens og Tvedragtens Aand bredt sig og delt Befolkningen, mens alskens lyssky Sladder og Rygtesmederi har bredt sig i Sognet som Svamp i fugtig Skovbund ved Efteraarstid."

Den 16. december 1928 stadfæstede Højesteret landsrettens dom. Han skulle herefter have afsonet fra 4. januar 1929, men det blev udskudt da han ansøgte om benådning hos justitsminister Rytter. Dette blev afslået en måned efter. Og februar 1929 startede pastor Selmer sin strafafvikling i Svendborg.

I januar udspredte Fyns Venstreblad et rygte (9. januar 1929) om at pastor Selmer ville oprette en frimenighed i Gudme. Dette blev dog dementeret i marts 1929. Sømandpræst Christian Petersen overtog embedet som sognepræst i marts 1929.

Selmers støtter i menighedsrådet, formanden købmand Peter Rasmussen og næstformanden karetmager Hornemann nedlagde deres erhverv og blev erstattet af gårdejer Rasmus P. Rasmussen, Galdbjerg og gårdejer P. Møllegaard, Gudme. 3 medlemmer af menighedsrådet udsendte et opråb om at yde bidrag til pastor Selmers familie (der iøvrigt ikke led nød). De henviste til at 11 medlemmer havde afgivet en tillidserklæring til pastor Selmer (det var før landsretsdommen). De startede også en læserbrevsdebat i Fyns Venstreblad. Også hans kone udtalte sig stærkt til fordel for sin mand.

Herefter blev der tyst i aviserne om Selmer. Han døde i 1960 og blev begravet på Bispebjerg Kirkegård. Han havde 8 børn, født mellem 1918 og 1927.