Ondartet Sygdom blandt Militære. Vi have modtaget følgende Skrivelse:
Hr. Redaktør! I Anledning af en Artikel i "Dags-Telegrafen" for Torsdagen den 10de d. M. med Overskrift "Ondartet Sygdom blandt Militære" maa jeg anmode Dem om til Beroligelse for de Mange, der have Sønner ved 4de Bataillon indkvarterede i Sølvgadens Kaserne, snarest at optage efterfølgende linier i Deres meget udbredte Blad.
At der ved 4de Bataillon fortiden haves mange Syge, forholder sig desværre fuldkommen rigtig, men at Grunden dertil kan søges i "den overordentlig slette Indkvartering" maa jeg bestemt modsige. Lokalerne have aldeles ikke været overfyldte, og med Hensyn til, at et Kompagni tildels har været indkvarteret paa den dertil særdeles godt indrettede Kvistetage, da maa jeg bemærke, at dette Kompagni hidtil ikke har havt det halve Antal Syge som noget af de andre Kompagnier, der have været indkvarterede i de nedre Etager.
Det forekommer os, at ovenstaaende Skrivelse i meget ringe Grad svarer til den deri udtalte Hensigt: at berolige dem, der have Sønner ved 4de Bataillon. Den indrømmer nemlig, at der ved Bataillonen for Tiden haves mange Syge, men det antydes end ikke med et Ord, at der er truffet eller vil blive truffet overordentlige Foranstaltninger for at imødegaa denne usædvanlige Sygelighedsttilstand Tværtimod synes man at ville slaa sig til Ro med, at denne Tilstand ikke kan antages at hidrøre fra de Forhold, hvorfra vi efter Sagkyndiges Udtalelser have anført, at den formentlig maatte stamme. Iøvrigt skulle vi endnu kun bemærke, at hvad der i Almindelighed ikke kan siges at være Overfyldning af Lokalerne, ofte under en Varme som den i denne Tid herskende maa betegnes som saadan, samt at en ellers "særdeles godt indrettet Kvistetage" (eller rettere Loftsrum, thi det af os omtalte Sovelokale er ovenover den egentlige Kvistetage og lige under Taget) umulig kan være noget sundt Opholdssted om Natten, efterat den om Dagen af en brændende og tør Solhede er opvarmet til en Temperatur af nogle og tyve Grader.
Red.
(Dags-Telegraphen (København) 20. juni 1868)
De alvorlige Sygdomstilfælde, der, som vi have omtalt, havde udbredt sig blandt 4de Bataillons Mandskab, have nu udbredt sig til den ligeledes i Sølvgadens Kaserne kasernerede 2den Bataillon, hvis Indkvartering i sanitær Henseende er ligesaa slet som 4de Bataillons, idet ligeledes en Del af denne Bataillons Mandskab ligger lige under Taget. Vi vedblive at paastaa, at den slette Indkvartering for en stor Del har foraarsaget disse Tilfælde, og vi have bragt i Erfaring, at Stadslægen paa given Anledning har undersøgt navnlig Loftslokalerne og erklæret dem for lidet heldige i satinær Henseende samt henpeget paa det Ønskelige i at forlade disse Kvarterer. Men uagtet nu 13de og 17de Bataillon have forladt Sølvgadens Kaserne, og deres Kvarterer altsaa staa tomme, har Kasernedirektøren ikke fundet sig beføiet til at foretage den fornødne Omkvartering. Vi lægge Ansvaret for en saadan lidet hensynsfuld Fremgangsmaade paa Krigsministeriet, under hvem Kasernedirektøren umiddelbart folierer, og vi paastaa, at det er en uforsvarlig Maade at optræde paa ligeoverfor Rekrutten, der sandelig ikke kan siges at fremkomme med et urimeligt Ønske, naar han beder om et anstændigt Kvarter paa en Tid, da han i den mest brændende Solhede paa det mest skyggeløse Sted, der kan findes, er i fuld Aktivitet hver Dag i 9 Timer, et Tidsrum, der nok ovenikjøbet ikke saa ganske lidet overskrider, hvad der er foreskrevet for hans daglige Øvelser. Vi havde haabet, at det ikke havde været nødvendigt at vende tilbage til denne Sag, men vi maa endnu tilføie nogle Ord til vore Bemærkninger i Anledning af 4de Bataillons Chefs Skrivelse i vort Lørdags numer. Naar han "med Hensyn til, at et Kompagni tildels har været indkvarteret paa den dertil særdeles godt indrettede kvistetage" bemærker, "at dette Kompagni hidtil ikke har havt det halve Antal som noget af de andre Kompanier, der have været indkvarterede i de nedre Etager", da skulle vi tillade os at fremføre det simple Faktum, at Lokalerne i Kvistetagen ikke nær have den Størrelse som Lokalerne i de nedre Etager, og at som Følge deraf Rummene, som vi ikke kunne bekvemme os til at kalde Belægningsstuer, kun kunne belægges med en mindre Styrke end Belægningsstuerne i de nedre Etager. Naar saa Kvistetagen møder med det halve Antal Syge mod et af de andre Kompagnier, er jo Regnestykket for saavidt i Orden. Efter hvad vi have erfaret, var Sygetallet ved et af 4de Bataillons Kompagnier i Fredags 58, medens Kompagniets hele Styrketal var 142. Vi slutte disse Linier med det Haab, at Krigsministeriet vil optræde resolut og hensynsfuldt med Rekrutterne, og at de tvende Bataillonschefer samvittighedsfuldt ville vide at varetage og paatale deres Undergivnes Tarv, idet vi henstille, om det ikke vilde være hensigtsmæssigst at formindske Øvelsestimernes Antal, saalænge denne stærke Hede hersker.
(Dags-Telegraphen (København) 24. juni 1868)
Kongelig privilegeret Aarhuus Stifts-Tidende 29. juni 1868 meddelte at det nu var blevet køligere og fugtigere vejr som havde god indflydelse på sundhedstilstanden, samt at mandskabet var blevet indkvarteret i de lokaler som tidligere benyttedes af to bataljoner der var marcheret til lejren ved Hald. Se artiklen om denne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar