21 juli 2014

Hvorledes hænger det sammen med Translatør Heibergs Mulkt af 200 Rdlr. i Aaret 1790 til almindelig Hospital?

Således spørger en mand der kunne være sindet engang at give noget til denne stiftelse. Heiberg siger jo i nr. 18 af Læsning for Publikum, at de 200 rigsdaler han blev idømt ved dom i sagen med Holmen 1790 til det Almindelige Hospital ikke findes anført i Pontoppidans Magazin. Har Pontoppidan blot glemt dette, hvorfor godtgør da ikke de det vedkommer, at mulkten virkelig er kommet hospitalet til gode? Det er besynderlig og viser liden agt for publikum når man efter at være opfordret således som i ovenmeldte nr. 18 af Løsning for Publikum rent tier stille. Hvad skal man tænke herom?

Da pengene er offentlige, kan man vel ikke fortænkes at man offentlig spørger herom, og måske det er ting man let kan blive oplyst om når kun de ansvarlige vil værdige publikum nogle ord til gensvar på samme. Jeg standser derfor og opsætter denne post i mit testamente, til at man har offentligt besvaret hr. Heibergs ytringer herom såvel i før nævnte blad, som også i et af ham før i notarialfejden udgivet skrift.

(Politivennen. Hæfte 6, nr. 73, den 14 September 1799, s 1153-1154)


Redacteurens Anmærkning

Peter Andreas Heiberg var i 1785 blevet translatør for notarius publicus. Han begyndte sidst i 1780erne at publicere forskellige samfundskritiske skrifter og fik også bøder for fx ordene "Ordener hænger man på idioter". Bøderne var som skik var at betale til offentligt institutioner, gerne Almindelig Hospital. Artiklen er skrevet få måneder før Heibergs livslange landsforvisning juleaften 1799. Artiklen besvares af Pontoppidan i Politivennen. Hæfte 6, nr. 74, den 21 September 1799, s 1169-1171.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar