05 januar 2015

Om enligt beliggende Gårde og Huse på Landet

Hvis man kan godtage ordsproget lejlighed skaber tyve, så er det ikke urimelig at påstå at enligt beliggende gårde og huse på landet ikke yder deres beboere den samme sikkerhed, som de der har naboer. Hvis alle landboere boede enligt, ville det virkelig svække statens interne sikkerhed, beskyttelse af ejendommens hellighed og dens moral.

Den fremragende udskiftning har allerede øget antallet af landboliger. Det må derfor være på høje tid at tale imod at dens slags boliger tager alt for meget overhånd. Det truer med gentagne tyverier, indbrud, mord og andre ugerninger, mens den fratager beboerne ikke bare den beroligende tanke om tryghed, men også megen virkelig hjælp i mange af livets tilfælde og trængsler, ved sygdomme, ildebrand o. lign.


Udskiftningen var fremragende og har øget antallet af landboliger, sådan som her mellem Kvinderup og Manderup, tæt på Slangerup. Men det truer med ugerninger og beboerne har ikke den samme tryghed som de før havde i landsbyfællesskabet.

Trangen til forsvar mod bevæbnede fjender er næppe den eneste grund til den stræben efter naboskab, som man alle vegne ser herskede hos fortidens landbrugere, og som betød at de samledes sig i større eller mindre landsbyer. Menneskets trang til selskabelighed, trang og lyst til gensidig hjælpsomhed, har vist en langt større betydning for den adfærd, der er ligeså gammel og lige så udbredt som landbolivet selv.

Sætningen at en agerdyrkers bolig ligger allerbedst eller næsten midt i hans ejendom er sand. Men hvor ofte må man ikke opgive noget af en fordel for ikke ganske at give slip på andre? Og da større tryghed, færre, laster, mere nabohjælp er værdifulde fordele, så må man frem for den allerbedste beliggenhed foretrække en god beliggenhed af agerdyrkerens bolig når den giver disse *)


Fire samlede gårde ville hver af dem godt nok komme til at stå i udkanten af deres jorder, hvilket var et tab. Men besparelse i form af fælles eje og fælles vandsted, foruden mulighed af fælles bageri, af nabohjælp, større tryghed mod onde mennesker, større selskabelighed opvejer tabet rigeligt.


*) Ligesom en gammel romersk agerdyrker har sagt:
bene colere utile optime damnosum ): en god dyrkning gavner, en overdreven skader
så kan man sige:
bene collocare colones utile, optime damnosum ): det er godt at udskifte agerdyrkere, men skadeligt at lægge dem enligt.



(Politivennen, nr. 354, 2. februar 1805, s. 5626-5627)


Redacteurens Anmærkninger



Det latinske citat

Stammer formentlig fra Plinius den Ældre, 18, bog, 38. Her lyder citatet dog: "bene colere necessarium est, optime damnosum". Tilføjelsen er vel skribentens egen opfindelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar