22 marts 2015

Et Bidrag til Københavns Bombardements Historie

(Efter indsendt)

Det bør ikke forblive ubekendt for de som føler glæde ved ulykkelige medborgeres lindring, at hr. vinhandler Bech få timer efter bombardementets ophør, gik omkring ved voldene og i Kongens Have hvor han [formedede] brandlidte liggende under åben himmel og uden at vide nogen tilflugt. Og i samarbejde med hr. brandmajor Kirkerup fik sørget for at 47 mænd, 77 kvinder og 82 børn kom under tag i sprøjtehuset i Gothersgade, og der bekostede nogle afdelinger til deres bekvemmere leje, indtil de formedelst dette huses egentlige bestemmelse blev henvist til Christiansborgs ridehus og det borgerlige eksercerhus. Af de mange, som i det da indfaldende kolde og våde vejrlig lå endnu tilbage i lige jammer, blev også en anden del af hr. konferensråd Malling indlagte i forbemeldt andet steds, samt i Vartov Kirke.


Vartov Kirke i midten i Løngangsstræde (de fem fag med de høje buede vinduer) var og er en udvidelse fra 1755 af Vartov Hospital, som blev opført 1725. Det var her Grundtvig langt senere, fra 1939 var præst. (Eget foto). 

De som blev lagt på disse tredje steder, samt i Rundetårn og den tidligere reberbane ved Østerport, udgør noget over 200 grupper, der med børn iberegnede kan skønnes til omkring 500 personer.

Det er ynkeligt at en del af disse fuldstændig har mistet både linned og sengeklæder, så de nu stadig på tredje uge ligger i Ridehuset på den bare jord, ligesom nogle i Rundetårn på det bare stengulv. I det borgerlige eksercerhus er nogle forsynede med halm fra hr. statsråd Haagen.

Desuden har en driftig embedsmand, som på grund af sin stilling og formedelst en særdeles vigtig mands pludselige tilstødte sygdom, så sig forpligtiget til at sørge for de elendigste de andre steder, allerede for cirka 14 dage siden foranstaltede 60 halmdyner færdigsyede. Men der blev uventet fra en anden kant lagt hindringer i vejen for den gode hensigt, så disse 60 halmdyner stadig ligger uanvendt, og de omtaltes leje findes endnu som før. Den som har lagt denne ugrundede hindring, må forsvare den for de lidende.

København den 25. september 1807

(Politivennen nr. 491, 26. september 1807, s. 7902-7904)


Redacteurens Anmærkning.

Artiklen besvaredes i Politivennen nr. 494, 17. oktober 1807, s. 7951-7952.

Rundetårn var ifølge Dagen den 29. april 1806 ellers blevet oppudset året før:
Det er i endeel Blade bebudet, at den saa længe ønskte Oppudsning udvendig og indvendig af Rundetaarn vil skee i Sommer. Saameget dette vil glæde enhver god Kbhavner, saa herligt vil det være, om den i Toppen boende Portner flyttes ned, for, som andre Portnere, at boe ved den Port, han hører til, og ved Indgangen til Rundekirkegang var Plads nok til en Bolig for ham. 
En meddelelse om et fjer-udsalg stof i Kiøbenhavns Kongelig Alene priviligerede Adresse-Coontoirs Efterretninger, 14. august 1807:
Fjær-Udsalget til det militaire og Damer, som hidtil var paa Rundetaarn, er nu i Gothersgaden 25 ved Siden af Viinhandler Hagen i en guul Gaard paa højre Haand strax fra Kongens Nyetorv, hvor nu som tilforn bekommes Fjær til forskiellig Priis saavel til det Kongl. og borgerlige Militaire, som til Landeværnet og Studenter-Corpset. For at spare dem, som endnu ofte foruleilige sig op paa Rundetaarn, den Umage og Tidsspilde, bekiendtgiøres endnu denne Forandring af Boepæl.
Tilsvarende notits stod i De til Forsendelse med Posten allene priviligerede Kiøbenhavnske Tidender, 26. oktober 1807, denne gang underskrevet "Simonsen". Rundetårn blev behandlet af Nyeste Skilderie af Kjøbenhavn, nr. 102, 3. oktober 1807, spalte 1538:
Efter Anmodning af Hr. Generalmajor Peymann, bleve paa det astronomiske Observatorium de fiendtlige Troppers Stillinger, Bevægelser, Opkastning af Skandser og Batterier, med Observatoriets betydelig forstørrende Kikkerter, bestandig iagttaget deels af Hr. Adjutant Hofmann, og deels af Observatorerne Bugge og Søeberg. Man har saaledes derfra erholdt flere nyttige og vigtige Efterretninger. En Husarordinants holdt hele Dagen ved det astronomiske Taarns Port, for at overbringe Rapporterne til Hovedqvarteret. Hr. Generalmajor Peymann kom ofte selv paa Observatoriet, for at recognosere Fienden.
Det astronomiske Taarn og den tilgrændsende Kirke have været et sandt Maal for de Engelske Bomber, og i det mindste ere 500 til 600 Bomber kastede allene efter dette Punct; dog have ikkun 5 af disse tørnet an paa Taarnet, men ei formaaet at tilføie dets tykke Muur nogen betydelig Skade. Paa Taarnets Plateform ere ikke en eneste heel Bombe, men 3 Bombestykker, faldne. I Trinitatis Kirke og Universitetsbibliothekets Bogsal, der, som bekjendt, er ovenover Kirken, ere omtrent 20 Bomber faldne. Bibliothekssalen er vel temmelig beskadiget, men af Bøgerne ere ikkuns nogle hundrede blevne fordærvede, Manuskripterne og den nylig anlagte Antiqvitetssamling, vare iforveien, ved Hr. Prof. Nyerups Omhu, bragte i Sikkerhed.
I anledning af Ræders Krigshistorie 1807, var der i Corsaren 25. april 1845 denne tegning af hvordan Rundetårn blev benyttet.

Instrumenterne var blevet sikret, omend lidt ærgerligt da man så ikke præcis kunne bestemme en komet et par måneder senere, De til Forsendelse med Posten allene privilegerede Kiøbenhavnske Tidender, 5. oktober 1807:
1807 den 2den October Kl. 7, 45 om Aftenen blev observeret en Comet omtrent 20 grader over den vestlige Deel af Horizonten. Dens Hoved var temmelig lyst, omtrent af Glands som Saturnus og 1 Minut i Diameter. Halen var tydelig sigtbar for det blotte Øie, og dens Længde 34 Minutter, og altsaa lidt større end Solens eller Maanens Diamenter. Dens Dannelse var vifteformig, og i den øverste Ende 6 Minutter bred. Cometens Frastand fra den klare Stierne i den nordlige Krone var 40 Grader 30 Minutter, og fra Acturns 27 Grader 2 Minutter. - Disse Distancer ere ikkuns maalte med Hadleys Sextant og det er meget vanskeligt at bringe saa smaae og svagtlysende Legemer til nøiagtig Bedækning. Af denne Aarsag kan man af saadanne Observationer ikke forvente den høieste Grad af Nøiagtighed, da alle Observatoriets Instrumenter ere nedtagne og i bombefri Gevælvter bevarede, paa det at de ei ved Bombardementet skulde vorde beskadigede, og da disse ei saa hastig kan blive opstillede og tilbørligen verificerede, saa har man ikke været istand til ved nøiagtigere Observationer og bedre Methoder at bestemme denne Comets Sted. Det Kongelige Observatorium den 2den October 1807. Thomas Bugge. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar