08 april 2015

Ønske i Anledning af benådede Slaver

(Efter indsendt)

Man har set at en del af de ved kongelig benådning af slaveriet frigivne slaver driver om på gaderne i den usleste dragt. Det mener indsenderen ikke bør finde sted. Men det ville vel heller ikke være vanskeligt at blive sørget for at disse mennesker kan anvises steder, hvor de kunne fortjene det højst nødvendige til livets ophold, som i denne tid hvor der foretages så meget offentlig arbejde. De ville derved føle fordelen af deres frihed og kunne muligt jo endnu blive nyttige skabninger for det menneskelige selskab. Derimod i den tilstand de nu driver omkring synes deres frihed dem en byrde om end følgen ikke kan formodes at de igen skulle falde tilbage til forrige levned.

(Politivennen nr. 525, 21. maj 1808, s. 8429-8430)


Redacteurens Anmærkning.

Efterlysninger af undvegne slaver var almindelige. Nedenstående notits fra "Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger", 22. juni 1809 er dog ret usædvanlig, og fortæller om hvordan slaverne forsøgte at klare sig når de undveg.
En blaae Kiole og en Hat, som en fra Slaveriet undvegen og igjen paagreben Slave siger at have afvigte Fredag den 16de dennes kiøbt paa Amagertorv, er til eftersyn ved Politierettens 4de Protocol, tilligemed en Døbeseddel og en Communionseddel, som han siger at have funden paa Farimagsveien, og lyder paa Navnet Lars Jensen.
Omfanget af slaveri fremgik af en artikel i Dagen, 24. november 1810:
Kbhavns Fæstnings Slaveri havde d. 1ste Nov. 1810 ialt 252 Slaver. Disse vare saaledes beskikkede: 1 Proføs, 2 Sygevartere, 5 Invalider, 1 hos Ltn. Clementin, 1 hos Voldskytten, 2 paa Guldhuset, 1 paa Skrædersalen, 2 i Rosenborg Have, 8 paa Tøjhuset, 3 til Gadefejning i Kastellet, 3 ved Vagtbrændes Uddeling, 2 til Vagtfejning, 3 i Kassernerne, 3 Brændeskærere hos Kapt Hals, 15 Syge, 6 opkomne af Sygelejet, 2 under Forvaring, og 192 under Infanterikorpsets Tjeneste. Gevaldigere ere 19. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar