25 november 2015

Et utilladeligt Oplagssted for stinkende Sager

På Højbroplads ved slamkisten i krogen ved den nybyggede sandkiste findes et utilladeligt svineri, dels af alle slags rådne fisk, dels endog menneskeskarn. Enhver kan let indse hvilken pestagtig stank dette forårsager. Den første uskik ville helt sikkert kunne forebygges ved et nøjere og strengere opsyn med fiskehandlerinderne. Den anden kunne afhjælpes ved at opdele privaten under Højbro således at kvindekønnet også fik sin del af den. Og denne afdeling burde aflukkes samt forsynes med en trappe på den anden side af broen.

Da der efter indsenderens skøn kun er et bestemt antal fiskerkoner, så kunne ligeså mange nøgler blive lavet som hver kone kunne få en af mod betaling af hvad det havde kostet af lave den. Afdelingen for hankønnet kunne måske godt blive stående fra morgen til aften. Men for alt i verden ikke fra aften til morgen. For denne åbenståen om natten giver anledning til adskillige uordener som nu begås der og som meget let lod sig forebygge når den vagthavende vægter havde nøglen og hver aften til rette tid sørgede for at låse døren, samt hver morgen åbne den når han forlod sin post. Kom en anden vægter på post her, burde han hente nøglen hos sin forgænger.

(Politivennen nr. 348. Løverdagen den 31de August 1822, s. 5639-5640).

"Ved den nybyggede sandkiste findes et utilladeligt svineri, dels af alle slags rådne fisk, dels endog menneskeskarn." (Højbroplads omkring 1806. Langberg: Fra torv til torv 1943).

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar