19 januar 2016

Noget om Fiskepladsen ved gammel Strand.

Bolværket om fiskepladsen *) ved Gammelstrand er nu snart færdig, og den er ved denne lejlighed blevet udvidet nogle alen hvortil den godt kunne trænge. Snart kan man altså vente at konerne vil tage stade der og fortsætte deres handel. Man vover derfor inden at gøre nogle få forslag der ikke er forbundet med store udgifter, men sigtende til fiskenes renligere behandling. Og enhver vil vist sande med indsenderen at denne handel ikke drives på renligste måde, da man ofte væmmes ved i forbogående at indånde den stank og at se de ækle og urene kurve hvori fiskene ligger, samt det skidne vand der bruges til at vaske dem med. Da fisk er den spise som mest må have renlig behandling, hvis den ikke skal blive farlig for sundheden, så er det på grund heraf at man foreslår følgende simple indretning. Der burde befales enhver kone der har stade på pladsen at anskaffe malede eller rene skurede trætrug til at lægge fisken i, i stedet for de nu brugte skidne kurve da slimen af fisken er langt bedre at afvaske af trug end af kurve, hvor det for det meste bliver hængende. Til den ende skulle der langs med pladsen anbringes et pænt malet bord eller en disk til at sætte trugene på, og som ligeledes kunne have andre indretninger til bekvemmelighed for sælgerinderne. Og alt det skrummel af gamle tønder og kasser som nu bruges til disk eller bord, aldeles ikke tillades. En plads som denne der dels er omgivet af slottet, og dels af mange skønne privatbygninger, burde ikke som nu er tilfældet, være en skiden skrammelplads.

På pladsen henimod vejerboden står 2 vandpumper som anmelderen tror ikke bliver brugt. Det var ikke af vejen om der til mere bekvemmelighed blev anbragt en vandpumpe op ad højbroen. Vandet fra disse vandpumper burde konerne kun betjene sig af til at skylle trugene og afvaske fiskene i, og det burde forbydes dem at tage vand til dette brug fra stranden. Man væmmes ved at se karlene hente vand af stranden ved lokummet, og man ser undertiden flere ingredienser flyde i dette vand som bruges til at vaske fiskene som er føde for mennesket. To gange om dagen måtte pladsen renholdes og skylles med vand.

Indsenderen gllædes ved den renlighed der hersker ved salget af kød og fisk i Helsingør, og han kan derfor ikke undlade at anbefale lignende for hovestaden da vi dog ikke denne henseende skal stå tilbage for en købstad. 

Flere rejsende har railleret over det svineri der finder sted, både på slagtertorvet og på fiskerpladsen og man er i det faste håb om at høje vedkommende ville lade foranstalte at hverken fremmed eller indfødt for fremtiden vil finde anledning til at føre anke over sådan uorden.

*) Man kan ikke give denne så meget indskrænkede plads prædikat af et fisketorv.

(Politivennen nr. 449. Løverdagen den 7de August 1824, s. 9059-9062)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar