19 januar 2016

Mage til "Troe ei Alt hvad Du hører" i Politievennen No. 447.

Hvor ofte tages man ved næsen af betlende personer af begge køn der forstår at benytte sig af folks lettroenhed, og hvor tit man om dagen plages med de såkaldte bettelbrev, er noget indsenderen kun i forbigående så løseligt vil berøre. Ikke altid anvender man sine gaver på det bedste. For indsenderen har ofte set prøver på hvor dårligt hans villige gave blev anvendt.

Bedrageriet drives nu for tiden for vidt, og man ser at halvvoksne drenge til fuldkommenhed forstår at narre folk penge fra. Således er er det tilfældet med en dreng på henved 12 år der med hulken og gråd går fra hus til hus og med den største jammer fortæller på det ene sted at han har været så ulykkelig at falde med 1 eller 2 flasker, hvori han skulle købe øl til sin far, men nu ikke tør komme hjem da faderen så græsseligt mishandlede ham. I faldet var han da så uheldig at tabe 1 mark eller 12 skilling som faderen havde givet ham med for at købe øllet. På et andet sted fortæller ham at han skulle købe smør for hans mor, samt 1 eller 2 flasker øl. Men at han både have tabt penge og flasken, og nu er da hans moder så grusom med at slå ham, etc. Således varierer denne så unge, desto værre, allerede så udlærte skælm, sine ynkelige fortællinger så at man af medynk både erstatter ham pengene med lidt overskud for alt det onde han gennemgår, og giver ham flaskerne oven i købet.

Indsenderen traf just denne skælm på to steder, og da han på det sidste sted fik nogle velfortjente rap, bemærkede man at denne lille, men i sig selv store bedrager, havde malet striber under øjnene som skulle forestille tårer, og ved ret nøje at se på hans hænder, fandt man at han have malet dem med rød farve, hvilket skulle forestille blod, som han i faldet med flasken havde fået af skåret.

For at ikke flere skal blive narrede af denne dreng, er det at man gennem dette blad herved offentliggør sådant. Muligvis at drengen ved denne lejlighed kan træffe på sin mand og blive overleveret til retten til velfortjent straf.

(Politivennen nr. 449. Løverdagen den 7deAugust 1824, s. 9055-9057)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar