09 januar 2016

Spildt Natterenovation.

I forhold til nuværende priser på fourage og havre synes den betaling 1 rigsbankdaler 5 skilling, foruden drikkepenge for et læs natterenovation at være så tilstrækkelig at man vel kunne forlange at de vognmænd som har denne kørsel, burde sørge for at holde tætte vogne til dette brug så at der intet spildtes der siden både forårsager en afskyelig stank på vores gader, og atter koster penge for at sammenfejes og bortkøres om dagen. Torsdag nat den 8. april var så meget spildt i Adelgade, Helsingørs- og Borgergade at man er vis på at når disse vogne var kommet til Børsen, var der så lidt i dem at kørekarlene gerne kunne have vendt om igen og sagt at de havde været på Amager. En sådan mængde skarn, spildt på gaderne hvorfra en del siden ved fodgængere føres videre, ja ind i værelserne selv, bidrager ikke så lidt til at fordærve luften inden for stadens volde, og man kan derfor ikke undlade at ønske at der måtte rådes bod på det hvilket formentlig ville ske når de ansvarlige vognmænd i sådanne tilfælde blev pålagt en klækkelig mulkt, og den vægter der greb sådanne ligegyldige personer i gerningen, fik en god belønning for sin gavnlige opmærksomhed.

Ved denne lejlighed tror forfatteren heraf at det ikke er upassende at anføre en § af Christian IV forordning udgivet 1547:

"5) Vognmændene skal holde gode stærke og tætte vogne med gode gavlfjæle for og bag, så at møget som de påtager inden eller uden for byen ikke tabes og strøs langs gaden, før det på sin tilbørlige sted henlægges. Findes efter denne dag nogen vognmand udi store eller lille laug med falske og ulovlige vogne, skulle samme vogne uden al forskånelse af brofogden eller af portneren i porten sønderhugges, og ejermanden desforuden bøde første gang to mark, anden gang tre mark, tredie gang dobbelt, til tre skifter, kongen, byen og brofogden med sine tjenere som dermed opsigt haver. Findes han selv eller hans tyende med nogen at se gennem fingre, straffes selv lige med vognmændene sig forset have."

Den heru anførte mulkt synes vel kun ringe. Men betalingen for et læs med de store vogne var dengang også kun 10 skilling og med de mindre vogne 5 skilling.

(Politivennen nr. 435. Løverdagen den 1ste Mai 1824, s. 7031-7033)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar