19 juli 2016

Spørgsmaale.

1) Ofte, ja endog i den senere tid har man set en blanding af heste- og komøg, indmad af slagtede kreaturer samt natrenovation udføres ved højlys dag fra gården nr. 35 på Vesterbro. Det ved denne lejlighed faldende fluidum har man set ejeren i egen person øse i rendestenen, hvorfra det tager sin vej lands broen. At denne operation forvolder en utålelig stank der aldeles forbyder beboerne at åbne deres vinduer, er en naturlig følge. Er sådant tilladeligt, eller hvad har beboerne at gøre for at hæmme en uorden som værten selv begår?

2) Når en mand er så uheldig at få bopæl i en gård hvori der er flere af håndværkerklassen med hvilke han hverken kan eller vil indlade sig, og som en følge heraf daglig er udsat for chikaner og drillerier, såsom når han udlægger sine sengeklæder for at soles, at de da tilsøles med tjære og skarn, at læredrenge sønderslår urtepotter, vinduesruder m.m., forsamler sig om aftenen i porten og fornærmer enhver ind- eller udpasserende, såvel som forbigående, fortrædiger og udskælder hans tjenestetyende m.m. Hvad har en sådan mand at gøre for at få husfred når drengenes mester er en ligegyldig tilskuer ved sådanne uordener og husværten ikke vil søge at tilvejebringe den husfred enhver rolig beboer kan gøre krav på?

(Politivennen nr. 765, Løverdagen den 28de August 1830, s. 552-553)

Redacteurens Anmærkning. 

I Politivennen nr. 769, 25. september 1830, s. 621 bekendtgjordes at den eneste virkning ovenstående anmeldelse havde haft, var at det nu ikke længere var værten selv på Vesterbro 35, men kørekarlen der opøste det tynde så stanken lige fuldt besværede beboerne. i Politivennen nr. 772, 16. oktober 1830, s. 669-670 beskrives under "Uorden" at natrenovationen stadig udkøres om dagen,med store stank-gener til følge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar