10 oktober 2016

Lidt om Børsens Auctionshal.

En lille bitte stad i Grækenland havde i fordums dage meget store porte. Dette gav en rejsende filosof anledning til at give stadens borgere dette råd: "Luk jeres porte, I borgere så at staden ikke løber bort!". Hvorledes denne anekdote faldt mig ind ved at besøge auktionssalen på Børsen, ved jeg ikke. Måske har jeg fundet den overflødig og troet at Børssalen som benyttedes til auktion i vor handels mest blomstrende perioder, nu kunne da vor handel er meget ringe, være nok, især da den siden er meget udvidet ved at nogle butikker er bortskaffede og altså nu er meget større end i de dage. Dog, salen er der og vist nok har vedkommende haft gyldige grunde for at den er der.

Det var derfor egentligt ikke derom jeg ville tale. Men kun føre anke over at den ikke renholdes. Borde, bænke og vindueskarme er nemlig belagt med en halv tomme tykt støv og det hele ser ud som om der ikke var rengjort eller afstøvet i flere år. Det er ikke muligt at lægge sin hat fra sig, eller tage sæde på bænkene, uden at hat og klæder bliver tilsølede og ødelagt. Da der imidlertid ikke så sjældent holdes auktioner, hvorved velklædte, anstændige borgere indfinder sig som købere, og der så vidt vides af sælgerne betales 1 p. S. af de solgte varers beløb for brug af auktionssalen, så var det vel ikke urimeligt om man gjorde krav på at denne skulle holdes ren. Men da enhver der har butik på Børsen, sørger for at renholde sit lejede lokale, så synes renholdelsen af auktions- samt børssalen at kunne pålægges opsynsmanden, der foruden løn sikkert har smådusører af Børsens besøgere. Indtil dette sker, var det ønskeligt om et par drenge forsynet med børster ligesom i Charlottenlund Skov, opholdt sig ved udgangen for at befri de besøgendes klæder for det støv de der overfyldes med.

(Politivennen nr. 905, Løverdagen den 4de Maii 1833, s.314-316) 

Redacteurens Anmærkning.

Politivennen nr. 906, 11.maj, 1833. side 342 bekendtgjorde at Børsens auktionshal og forsamlingssal straks blev rengjort.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar