30 april 2020

Nordjylland: Tyverier efter Dronninglund-mordsagen. (Efterskrift til Politivennen)

Man havde problemer med kriminalitet som myndighederne ikke kunne tackle, her en artikel fra Kjøbenhavnsposten 2. december 1844 i Nordsjælland. Her greb man dog ikke til selvtægt, men indkaldte de ansvarlige myndigheder til et møde:
- Det er nu kommet saa vidt i det nordøstlige Sjælland mod Eiendomsusikkerheden og den ringe Beskyttelse derimod, som den bestaltede Øvrighed er istand til at yde, at Indvaanerne see sig nødsagede til at gribe til Forholdsregler for selv at værne for deres Eiendomme og Liv. Efterstaaende Indbydelse til den Hensigt læses i sidste Nummer af "Frederiksborg Amtstidende":
- Da det har viist sig, at det ved de Midler, der staae til de locale Politiøvrigheders Raadighed, ligesaalidt er muligt at forebygge de daglig her i Egnen meer og meer om sig gribende Lovbrud paa Eiendomsretten, som at opdage Forbryderne, ere Undertegnede komne til den Overbeviisning, at det endelig vil være uundgaaelig fornødent, at der fra Communernes Side saa hurtigt som muligt, tages lovlige Forholdsregler til at virke til en bedre Tilstand. - Thi indbyde vi derfor herved Delegerede fra Sogneforstanderskaberne i Frederiksborg, Kronborg og Hirschholms Distrikter, saavelsom enhver Anden, der maatte interessere sig for Sagen, til at samles med os, hos Gjæstgiver Petersen i Hillerød, Onsdagen den 4de Decbr., Form. Kl. 11, for at raadslaae om de hensigtsmæssigste Midler til hiint Øiemeds Opnaaelse.
Philipsen, Eier af Høiagergaard. 
P. Heegaard, Sognefoged og Dbrsmd. i Slangerup.
Reith, Eier af Strølille Mølle. 
Krog, Kæmner i Hillerød.
Samtidig med denne Indbydelse beretter bemeldte Tidende om et Indbrud og Ran i Tibirke Kirke og om et dristigt Indbrudstyveri hos en Gaardmand i Gandløse
Det er måske at være bagklog og spørge om man også havde forsøgt sig den vej i Vendsyssel. Tyverier, påsatte brande mm. hører man sporadisk om i aviserne omkring Stagsted, så episoden var ikke enden på problemet. 7. april 1846 kunne Kjøbenhavnsposten berette om "ejendomsusikkerheden":
- Angaaende den i det nordlige Jylland igjen overhaandtagende Eiendomsusikkerhed og dens Aarsager, indeholder "Hjørring Avis" følgende Beretning:
- Atter er forøvet Indbrud og Tyveri i Børglum Herred; denne Gang hos et Par gamle Aftægtsfolk i Seilstrup Sogn. Tyvene havde nedslaaet en Væg og igjennem den gjorte Aabning practiseret en temmelig stor Kiste ud i den tilstødende Have, hvor den blev opbrudt og berøvet sit Indhold, der fornemmelig bestod af endeel Klædningsstykker og 30 Alen Lærred. - I flere andre Sogne er ligeledes i den senere Tid begaaet adskillige Tyverier, f. Ex. i Asdal Sogn hos Christen Jepsen, i Bjerby Sogn bos Gaardmand Thøger Rams og Hos Huusmand Christen Salling, i Bidstrup og i Tornby Sogne. Da Tyvene her overalt kun have søgt Fødevarer, synes Armod og Nød at have været den fortvivlede Anledning til disse Tyverier. Kun hos Jepsen fandtes og medtoges nogle Penge. - Endvidere er hos en Gaardmand i Sindal Sogn begaaet et temmeligt dristigt Indbrudstyveri. Tyvene have nemlig ved at udtage et Vindue skaffet sig Adgang til Storstuen og der opbrudt et Chatol, hvoraf udtoges endeel Gangklæder; derefter ere de gaaede ind i Dagligstuen, hvor 4 Mennesker laae og sov, og, uden at disse have mærket det Ringeste dertil, fra Bjelken nedtaget et Lommeuhr, og derfra ind i Spisekammeret og taget endeel Fødevarer. Mistanke er vakt imod et Individ, der er arresteret. - En Mand ved Navn Frants Larsen, førhen Forster af Sottrup, havde forleden Dag solgt nogle Kreaturer i Sindal Sogn, hvor han derpaa overnattede hos en Gaardmand. Morgenen efter bragte Pigen ham hans Tegnebog, der var funden aaben henslængt i Kjøkkenet. En Halvhundrededalerseddel var stjaalet deraf; men Resten af dens Indhold, 15-16 Rbd., fandtes endnu i Behold. At Frants Larsen hiin Aften havde den omtalte Sum hos sig var noksom bekjendt, da den netop var ham tilkommen ved Kreatursalget. - I samme Blad hedder del ligeledes: En stakkels fattig Kone, der med mange smaa Børn maa friste Livet i en ussel Jordhytte, hvor Væggene kun bestaae af vaade Græstørv og Senge og Bohave ere dannede af samme Material, midt ude paa en nogen Hede ved Hjørring, fristedes af Nød, Kulde og Elendighed, paa en af denne Vinters koldeste Dage, til al berøve den velforsynede Nabo - en Snees Tørv, Denne Nabo, der tidligere selv har forgrebet sig, saa at Viborg Tugthuus er ham velbekjendt, havde, som man kunde vente sig, ingen Medlidenhed med den stakkels Kones Kummer og Nød; han klagede hende an og den ubøielige Retfærdighed dømte hende til 2 Gange 5 Dages Vand og Brød; og imedens hun, der ellers bærer et godt Rygte, nu maa udstaae sin Straf, lide hendes Smaa formodenlig endnu større Nød og have -sikkert, trods Moderens Forseelse, tilligemed hende Krav paa gode Menneskers Bistand cg Medlidenhed."
Denne artikel blev suppleret den 11. april i Kjøbenhavnsposten:
- Hjørring Avis har følgende Fortsættelse af sin Beretning om Usikkerheden i Vendsyssel, hvoraf fremgaaer, at Røverne der i Egnen atter uhindret kunne fortsætte hvad de ikke strax saae fuldført; bag efter kommer Politiet: - De gamle Aftægtsfolk i Seilstrup Sogn, hos hvem der for kort Tid siden blev gjort Indbrud og bortstjaalet endeel Klædningsstykker og noget Lærred, have siden levet i bestandig Frygt for at hiint Indbrud var beregnet paa deres Penge og at det skulde blive gjentaget; de skiftedes derfor til at vaage om Natten. I Løverdags Nat var det Mandens Tour til at vaage; han sad i Mørke paa en Stol og blundede, da der pludselig kom en 8 Pds. svær Steen ind ad Vinduet, som traf ham uden at gjøre ham nogen Skade. Han blev siddende roligt og lyttede, indtil han troede at høre Tyvene fjerne sig, listede sig derpaa ud til Gadedøren, for dog ved Maanens skin al see, hvilken Retning de toge; men knap havde han aabnet Døren paa Klem førend den blev stødt op og han kastet til Jorden af en Mand, der smed sig oven paa ham, slog ham i Ansigtet og satte sit Knæ mod hans Bryst. Konen, der hørte sin Mands Nødskrig, sprang af Sengen og ilede ganske nøgen som hun var ud i Forstuen for at see hvad foregik; men blev strax kastet til Jorden af en anden Karl, der snærede hendes Been sammen med et Reeb saa fast, at det gik i det blodige Kjød, traadte hende i Ansigtet med en Træsko, saa at Tænderne gik ind i Munden, det ene Øie vistnok er ødelagt og Konen næsten ukjendelig. Imedens den ene Karl vedblev at trykke Manden ned med Knæet imod hans Bryst, begyndte den Anden Randsagningen i Stuen, hvor han snart i de Gamles Seng fandt de nogle Penge, nemlig 400 Rbd. Røverne skyndte sig strax bort med Pengene og lode de Gamle ligge. Konen er meget syg af de lidte Contusioner og Mælet har forladt hende, saa at hun endnu ingen Forklaring har kunnet give om det Passerede. Manden vil slet ikke have kjendt Voldsmændene, som endnu ikke ere opdagede. - Skræder Jess paa  Vandstedmark og Søren Bak i Bagterp, er ligeledes en Nat i forrige Uge gjort Indbrud og stjaalet, fornemmelig Fødevarer".
Se fx også Dannevirke, 20 december 1854, citeret fra Aalborg Stiftstidende). Da det fortæller en del om datidens forhold, her artikel i sin helhed:
Afvigte 6. Okt. da Fæster paa Dybvad Gods, Lars Christensen, ud paa Eftermiddagen arbeidede i Marken, saae han, at Ilden slog ud fra den vestre Deel af hans Fæstested, Føltved Huus, der ligger tæt under Stagsted Skov. Endskjøndt Ilden hurtigt bredte sig og det hele Huus nedbrændte, lykkedes det ham og flere tililende Naboer at faae endeel Bohave og Klædningsstykker reddet. Herved viste sig, at et i den længst mod Øst værende Stue ophængt Skab var slaaet istykker, at en Øxe laae paa Gulvet ved det, og, uagtet de Brandlidte og Naboerne naaede til denne Stue, inden Ilden der fik Magten, savnedes dog derfra endeel Fruentimmerklædningsstykker. Det var saaledes tydeligt, at der i Huset var begaaet Tyveri, ligesom det og strax formodedes, at Tyven havde sat Ild paa Huset. Tidligere paa Dagen var seet et ungt Fruentimmer der paa Egnen; hun havde under forskjellige Foregivender været saavel inde i L. Christensens Huus som i fler eaf de ved Skoven liggende. De strax iværksatte Undersøgelser viste, at et ungt Fruentimmer, der bar en Pakke, havde overnattet imellem 6. og 7. i Hellum Sogn, imellem 7. og 8. i Ørum Sogn, var derpaa d. 8. gaaet til Baptistforsamling i Hammer i Kjær Herred; men hermed tabte Sporet sig. I Ørum havde hun imidlertid efterladt nogle Klæder, der bragtes til Politimesteren, og, da der paa samme Tid var efterlyst en for Tyveri sigtet, omflakkende Pige ved Navn Mariane Bertelsdatter, hvis Signalement syntes at passe paa den i Føltved seet Pige, opstod der Mistanke om, at hun kunde være Tyven og Brandstifteren. De indbragte Klæder forevistes flere af hendes Familie, og disse igjenkjendte adskillige af Klædningsstykkerne. Mistanken var saaledes nu stadfæstet. Uagtet al anstillet Eftersøgning anholdtes hun først efter omtrent en Maaneds Forløb. Dette skete i Kjær Herred, for hvis Politimester hun strax gav en foreløbig Tilstaaelse saavel om Tyveriet som om Ildspaasættelsen i Føltved Huus. Det er siden om hende oplyst, at hun i August forlod en Tjeneste, hun havde i Kjær Herred. Hun gav sig dernæst paa Vandring og ernærede sig, efter Omstændigheder, Tiggeri og Tyveri. Den 6. Okt. kom hun om Formiddagen til Føltved Huus, hvor hun opholdt sig en Tid hos Folkenes Børn, der vare ene hjemme. Om Eftermiddagen indfandt hun sig atter i Huset i den Hensigt at stjæle, hvad der i hendes trængende Forfatning kunde være hende tjenligt. Efter at have forsikkret sig om, at end ikke Børnene var hjemme, udførte hun sit Forsæt og tilvendte sig endeel Fruentimmerklæder. I et i den østre Stue ophængt Skab ventede hun at finde Penge, men da det befandtes laaset, hentede hun far den modsatte Ende af Huset en Øxe. Med denne slog hun Fyldningen ind; dog fandt hun ikke hvad hun søgte. Nu opstod den Tanke hos hende, at hun bekvemmest kunde skjule det skete Tyveri ved at sætte Ild paa Huset. Hun stak op i endeel imod Taget i Bryggerhuset opstablet Lyng, og ilede derpaa med det Stjaalne fra Huset op til Skoven. Hun forlod Huset uden at vide, om Gløden havde fænget, men da hun naaede Skoven, vendte hun sig om og saae da, at Røgen væltede ud fra Husets vestre Ende, hvori Bryggerset befandt sig. Iilsomt fortsatte hun Veien ind i Skoven, for at undgaae Paagribelse. - Dette Fruentimmer, der kun er 20 Aar gammel, venter nu sin Straf for den betydelige Forbrydelse, hun har begaaet uden, saavidt skjønnes, at føle nogen synderlig Anger over en Handling, hvorved en stræbsom Huusmandsfamilie er bleven ødelagt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar