25 april 2020

Vandcommissionen. (Efterskrift til Politivennen)

Kjøbenhavns Borgerrepræsentanter.
Mødet den 19de Februar 1844.

-----

 .... det kongelige Sundhedscollegium har med Hensyn til det i samme behandlede Spørgsmaal, om hvorvidt de i Aaret 1842 i Pompevandet i nogle af Stadens Qvarterer forefundne Ureenligheder, kunne antages at have indvirket paa Helbredet, under 12te septbr. f. A. ønsket Oplysning af Magistraten om hvad der fra dens Side i den senere Tid maatte være foretaget til Vandets Undersøgelse og om der enten allerede maatte være skeet eller i alt Fald paatænkt noget til dets yderligere Rensning. I denne Anledning henvendte Magistraten sig til Vandcommissionen og har derefter modtaget Afskrift af en Skrivelse fra Vandcommissionen til Sundhedscollegiet dateret den 2, de Januar d. A., der efter den Repræsentantskabet af Magistraten tilstillede Copie lyder saaledes:

"Det kongelige Sundhedscollegium har i en Skrivelse til Stadens Magistrat af 12te Septbr. f A , som os under 29de s. M. er meddeelt, forlangt Oplysninger om hvilke Forholdsregler man har grebet, for at forebygge den ubehagelige Omstændighed, som undertiden har fundet Sted, at raadne Fisk ere blevne oppumpede, og at Vandet ellers har været i adskillige Gaarde ubehageligt at drikke.

Det kongelige Sundhedscollegium deler ikke den af Nogle udbredte falske Mening, at de hist og her fundne Ureenligheder i Stadens Vand skulde have foranlediget de ondartede Sygdomme, som nu i lang Tid have været hyppige her i Staden, men erklærer udtrykkeligt, at det ikke finder en saadan Mening sandsynlig. Uagter vi selv heller ikke have tillagt denne Mening nogen Vægt, blandt andet fordi de samme Sygdomme imidlertid ogsaa have hersket paa mange andre Steder i Landet, har det dog været ti kiært at see den høieste Autoritet i Sager af denne Art udtrykkeligt erklære samme Overbeviisning.

Hvad de befundne Mangler ved Vandet angaaer, maa det bemærkes, at de Tilfælde, hvori en væmmelig Smag og Lugt af raadne Fisk har viist sig, have været aldeles locale. Naar en Fisk trænger ind i Renderne, vil den vistnok sieldent blive i Hovedrenden, og ikke let roe der, da den stedse deri faaer frisk Vand, men om den endog døde og gik i Forraadnelse deri, vilde Forraadnelsens Producter saaledes opspædes i den store Vandmængde, som gaaer igiennem Renden, at ingen paafaldende Lugt og Smag derved kunde frembringes. Det er i Biarmene at Fiskene let omkomme, især naar de drages op i Pompen, beskadiges af Pompens Dele, og dervaa falde ned igjen, enten døde eller Døden nær. De raadne da i Biarmens eller endog Pompens indkværrede Rum, hvor de kunne meddele Vandet en afskyelig Lugt og Smag. Iøvrigt vil Enhver indsee, at disse Vandets væmmelige Egenskaber tiene kom Advarsel mod Brugen deraf.

Prøver af det fordærvede Vand har Commissionen ikke modtaget; men vel har een af os, jeg Ørsted, erholdt Prøver af Vand fra samme Pompe, hvorfra raaden Fisk havde været oppompet, men hvoraf man nu atter fik Vand med de sædvanlige sandselige Egenskaber. Da man meente, at det dog kunde indeholde nogle skadelige Bestandele, undersøgte jeg det. Det forholdt sig imidlertid mod alle chemiske Prøvemidler som alt vort øvrige Pompevand. For end ydermere at bekræfte dette, tog jeg min Tilflugt til Microskopet. Jeg vilde nemlig see, om Vandet indeholdt andre microskopiske Dyr end de sædvanlige, eller maaskee organiske Rester af ualmindelig Form. Men heller ikke dette var Tilfældet. For at opnaae desto større Sikkerhed i denne Sag, formaaede jeg Naturforskeren A. S. Ørsted. som har stor Øvelse i microskopiske Undersøgelser, til at arbeide med mig derover.

En anden local Aarsag til Vandets Fordærvelse er Henstanden i Biarmene og Pomperne. I disse finder ofte en Stilstand Sted, hvorved Vandet lider en skadelig Forandring. Det Vand, som oppompes allerførst om Morgenen, er derfor altid mindre godt. Har Pompen længe staaet ubrugt, er Vandet endnu mere bedærvet, er endelig Biarmen eller Pompen i slet Tilstand, kan Vandet være meget slet, især efter en lang Henstand deri. At Biarmens og Pompens Vedligeholdelse beroer paa Sierne selv, maa ved Bedømmelse af Vandvæsenets Forhold ikke tabes af Sigte. Det sees da let, at mange af de forefaldne Uligheder i Vandet paa Steder, som have Tilløb fra samme Hovedrende, beroe paa Eierne selv.

Vi gaae nu over til det, som er gjort, eller nærmest vil blive gjort fra Vandvæsenets Side, for at afhjelpe de omhandlede Mangler.

Det bør bemærkes, at Indløbskisten eller Tilledningen til Stadens østre Deel har allerede i nogle Aar været udseet til Gienstand for en nærmeste Hovedforbedring, hvortil man har opsparet de fornødne Pengemidler. Indtil dette Tidspunkt, som nu er opnaaet, har man maatte hjælpe sig med midlertidige Forbedringer.

Saasnart der var indkommet Klage over at der var oppompet Fisk paa nogle Steder, eftersaae Vandinspecteuren strax Indløbskisten og traf saadanne Indretninger, at Vandet, som skal indlades, kun trænger ind gjennem mange snevre Aadninger, hvorigiennem ikkun meget smaa Fisk kunne gaae. Senere anbragte man endnu et Net af Metaltraad, foran Renden, hvorved Følgerne af en Feil ved Indløbskisten kunde forebygges. Man kunde umuligt strax anbringe Filtreerindretning.

Filtreerindretninger til Bedste for vor hele Vandforsyning har man allerede i et Par Aar paatænkt, og dertil truffet Forberedelse. Saadanne Indretninger i det Store bør naturligviis udføres med nøiagtigt Overlæg og saadanne forberedende Forsøg, at man ei skal udsættes for utidige og spildte Bekostninger. En Række af saadanne Forsøg ere nu udførte.

Flittige Udskydninger af Hovedrenderne har man ikke forsømt, man har ogsaa ladet pompe paa mangfoldige Steder, hvor Vandet behøvede denne Forbedring. Blandt de midlertidige Forbedringer bør vi fremhæve, at man for at tilveiebringe et raskere Vandløb i Stadens østre Deel, bestemte sig til at anlægge tre Landkamme, som nu ere udførte og i Virksomhed.

Man vil heraf see, at Vandcommissionen i Stilhed har virket for Sagen. Det vil maaskee synes, at Forbedringen burde gaae meget hurtigere, men vi maae henlede Opmærksomheden paa, at Kjøbenhavns Vandvæsen har i en Række af nogle og tredive Aar, det er, siden den nuværende Vandcommission oprettedes, maattet arbeide sig op fra en ussel Forfatning, hvorunder Staden ikke blot havde meget slet Vand, men endog stod i den øiensynlige Fare for Vandmangel, til en taalelig Forfatning. Man maatte under disse Fremskridt bestandigt vogte sig for at tilintetgiøre nogen antagelig brugbar Deel af de gamle Anlæg, for ikke at foraarsage andre end de høist fornødne Udgifter. Vi troe, at de fleste Borgere ville billige denne Sparsomhed. Det Vand vi nu have er i Almindelighed sundt. Det er meget tjenligt til næsten alt industrielt Brug, som Madkogning, Brygning, Brændning osv. For at bruges til Drik, trænger det til at filtreres, som allerede nu er paatænkt, men da det indeholder opløste organiske Dele, som ingen i det Store endnu anvendt Filtrering kan borttage, vil det aldrig blive et ret behageligt Drikkevand. Hertil er Vand, som er mere frit for organiske Dele og indeholder mere Kulsyre, men iøvrigt er mindre skikket til de fleste industrielle Brug, langt bedre, og maa søges i vore Kilder og Brønde." -

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 25. februar 1844).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar