Indenlandske Efterretninger.
Kjøbenhavn. d. 6te August.
Julebazaren. I den udkomne Qvartalsberetning fra Industriforeningen finder man en meget udførlig Beretning angaaende den af foreningen foranstaltede sidste Julebazar. Vi forbigaae Alt hvad Comiteen angrer med Hensyn til Vanskelighederne af at finde et passende Locale, fordi vi allerede i sin Tid have gjort vore Læsere bekjendte med Forhandlingerne desangaaende.
Bazaren stod aaben i 30 Dage, og i den Tid afhændedes .... 41,688 Billetter,
hvilket Antal overstiger langt det Antal Billetter, der blev solgt ved de foregaaende Bazarer. Følgende Oversigt vil nærmere vise dette.
I Aaret 1841 - solgtes 15,913 Billetter,
- 1842 - - 18,059 -
- 1843 - - 33,676 -
Sammenligner man derimod Salget af de udstillede Gjenstande, saa finder man, at trods det større Antal Besøgende i A. 1844, var Afsætningen dog langt ringere end i de foregaaende Aaringer.
Aaret 1841 var Afsætningen 10,505 Rbd.
- 1342 - - 11,406 -
- 1343 - - 22,525 -
- 1844 - - kun 9820 -
Det var altsaa det med Udsalget forbundne Lotteri, der har lokket saa mange Besøgende til Bazaren, men ikke Interessen for den indenlandske Industri. De udstillede Gjenstande vare eiheller af den Beskaffenhed og af det Omfang, at Bazaren kunde vente sig mange Kjøbere. Beløbet af Afsætningen i de 30 Dage, Bazaren stod aaben, var altsaa ei mere end 9820 Rbd. (omtrent 300 Rbd. dagligen, incl. Lotteri-Præmier), medens Udgifterne udgjorde 7636 Rbd. og deraf for Gevinster 3400. Vi tillade os at tilføie Comiteens Bemærkninger i Slutningen af dens Beretninger:
"Efter at Julebazarer nu have været afholdte i 4 Aar, og den sidste har givet et i store Henseender mindre tilfredsstillende Resultat, end de foregaaende, maa Comiteen sluttelig udtale nogle Bemærkninger om Bazarsagen i Almindelighed. Den danske Haandværker staaer unegteligt paa et anseeligt Udviklingstrin og gjør aarligt betydeligt Fremskridt; men det, hvorved han i Almindelighed udmærker sig, er ved at gjøre godt og solidt Arbeide til et bestemt nyttigt Øiemeed, medens han i Frembringelser af Smags- og Luxussager uden sikker Brugsbestemmelse med brillant varierende Idre, som kunde være skikkede til alleslags Julepresenter, endnu staaer tilbage for mange udenlandske Producenter; og dog er det netop denne sidste Slags Varer, hvormed en Julebazar skal være forsynet, og det er egenligt kun dem, som Kjøberne søge der, medens et godt Sortiment af solidt, smukt og nyttigt Arbeide af saadan Art, som vore Industrielle ere fuldkomment vel istand til at levere, vil være fuldkomment paa sit rette Sted i en staaende Bazar, som holdes aaben hele Aaret igjennem. Heri troer Comiteen at Hovedaarsagen til, at Salget paa Julebazaren i det sidste Aar har været mindre godt end i de første, og at den i Publicums Øine har tabt sin Betydning som Udsalgssted og mere besøges af andre Grunde end for at kjøbe, fornemmelig er at søge, skjøndt den Omstændighed, at der er aabnet en lignende Bazar paa Børsen, hvilken dog i og for sig synes at være af meget ringe Betydning for den indenlandske Industri, muligt ikke er uden Indflydelse i denne Henseende. Idet Comiteen saaledes troer, at de danske Industriprodukter mere egne sig for en staaende end for en Julebazar, og at det fornemmelig er den første, hvortil den trænger, troer den, efter den Erfaring, som nu er indsamlet, at burde henstille til Repræsentantskabet, om det ikke maatte være hensigtsmæssigt at concentrere Foreningens kræfter paa at bringe en saadan staaende Bazar istand, og derimod, idetmindste foreløbigen, at lade Julebazarsagen hvile, thi den troer, at man, ved at bringe de danske Industriprodukter tilsalg under Forhold, hvorunder de maae fremtræde mindre fordeelagtigt , end de under andre ville gjøre det, let skader dem i Publicums Øine og muligt mere standser end fremmer den almindelige staaende Bazars Oprettelse.
"Skulde Repræsentantskabet ikke gaae ind paa denne Anskuelse, men formene, - at man atter til næste Juul bør søge at oprette en Julebazar, da skulde vi, paa Grund af den Erfaring , som vi have indsamlet, meget anbefale, at Beslutningen herom saa snart som muligt fattedes, og at der da strax udnævntes en Comitee til at forberede Sagen; thi det er at forudsee, at en Saadan vil have store Vanskeligheder at overvinde, for at skaffe et passende Locale, og vil behøve lang Tid, for at ordne det i den Henseende Fornødne.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 6. august 1845, 2. udgave).
Se også denne blogs indslag om de allerførste julebazarer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar