05 juni 2020

En sjelden Jubelfest. (Efterskrift til Politivennen).

Festen paa Karrebek. Det var ligesom Forsynets Villie, at Beboerne af Karrebek skulle have en Glædesfest i Mandags. Den indtrufne Frost havde nemlig bragt i deres Midte den almeenagtede Skipper Hans Christian Kromann, der i mange Aar med sit Fartøi har gjæstet Karrebækkerne, og det var just paa denne Dag 60 Aar siden, at han blev meddeelt Skipper-Patent, nemlig 17de Februar 1785. Han er født i Marstal paa Ærøe og uagtet han nu er en Olding paa 80 Aar, fører han dog endnu selv sit Skib med den Raskhed som er denne behjertede Sømand saa egen. Hele Festdagen blev feiret med Flagning og den agtværdige Olding modtog af den forsamlede Mængde de oprigtigste Lynønskninger og de tydeligste Beviser paa deres hengivenhed for denne hæderværdige Borger, der stedse har været sin Konge og sit Fædreland huld og troe, hvorefter Festen endtes med flere Skaaler for Oldingens vedvarende Sundhed og velbefindende.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende  21. februar 1845).


En sjelden Jubelfest. Den 17de Februar feiredes i Karrebæksminde ved Nestved en høist sjelden Jubelfest, idet den almeenagtede Olding, Skipper Hans Christian Kromann paa denne Dag havde været Skipper i et og tresindstyve Aar. Festdagen hilsedes med almindelig Flagning, saavel fra selve Havnen som fra de i samme værende Skibe. Om Aftenen havde Jubeloldingen indbudt Beboerne af Karrebæksminde og de i Havnen værende Skippere til et Festmaaltid, hvor Kromanns Skaal udbragtes, indledet ved en i Anledning af Festdagen forfattet Sang. Den muntre Stemning, som hele Aftenen herskede i Selskabet, forhøiedes endnu mere ved Jubeloldingens muntre Spog og skjemtende Hentydninger paa det store Antal Aar, han bærer fremfor Nogen af dem, som vare tilstede.

Kromann, der er barnefødt i Marstal paa Ærø, er nu i en Alder af firsindstyve Aar. Ikke desto mindre fører han dog endnu sit eget Skib næsten med en ynglings Lyst og Munterhed, ligesom ogsaa hans Helbred og Udseende endnu er saa sundt og kraftigt, at Enhver maa antage ham for langt yngre, end han i Virkeligheden er. - Men hvad der især gjør den brave Olding saa elsket og hædret af Alle, er den godmodige Munterhed og den aabne Hjertelighed, hvormed han imødekommer Enhver, der kommer i Berørelse med ham. Hans retskafne Charakteer, og det ædle Hjertelag, som han saa ofte paa sin lange Livsbane har lagt for Dagen, berettiger os vistnok til at ansee ham for ligesaa hæderværdig som den, der bærer Hæderstegn og Ordensbaand, skiøndt intet saadant pryder Oldingens Bryst. Dog graae Haar ere jo den bedste Prydelse, naar de bæres paa Retfærds Isse, og at Kromann med fuld Ret tør gøre fordring paa, at dette hans eneste synlige Hæderstegn maa blive agtet og hædret af Alle, deri vil vist Enhver der kjender ham være enig med os.

Dette, saavelsom den Mærkværdighed, at Kromann vistnok er den ældste Skipper i Danmark, i det mindste den ældste Skipper, som endnu fører Skib, har foranlediget os til at ansee os berettiget til, offentligt at henlede vore Medborgeres Opmærksomhed paa denne hæderværdige Dag.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 24. februar 1846, 2. udgave).

Kromann levede 1768-1848. Se siden Skipper-Oldingen fra Marstal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar