06 august 2020

Slesvig-Holsten før "Martsdagene 1848". (Efterskrift til Politivennen).

Såvel den provisoriske regering som den konstituerende landsforsamling havde ikke tilstrækkelig militær magt til at sætte sig igennem. I sidste ende (1850) var det Olshausenernes danske pendant, Orla Lehmann, som var på den vindende parts side i krigen 1848-1851. Theodor Olshausen besluttede at flygte til USA.

Kildesamlingen udtrykker i høj grad borgerskabets syn. Almuen blev slet ikke spurgt, og vi ved ikke ret meget om hvad de syntes, selv om de var det store befolkningensflertal. Når der i artiklerne både fra her og hisset omtales "folket", er det ikke almindelige mennesker der menes. Almuen, pøbelen osv. regnede man slet ikke med. Hvilket da også meget klart kom til udtryk i hvem der blev valgt og kunne vælges. 


Bondegård i Fleckebye, vest for Eckernförde. (Fra: "Schleswig-Holstein meerumschlungen", 1865)

Nordslesvig eller Sønderjylland? Ved den broderlige Arbeidsklasses Hjælpeforenings fejring af grundlovsdag i Korups Have ved Valby, udbragte en af talerne, tandlæge B. Nielsen, et "Leve for nordslesvigerne". Ifølge fx Lolland-Falsters Stifts-Tidende den 7. juni 1877. Her 13 år efter Krigen 1864 fandtes altså stadig Slesvig.

Krige fortsætter også efter de er afsluttet, nu blot med pennen. På nedenstående kort fra det Kongelige Bibliotek fra 1886 kan man se at Slesvig nu ikke længere eksisterer, men har skiftet navn til Sønderjylland. Og det på trods af at Danmark på daværende tidspunkt gik til Kongeåen. En ny landsdel var skabt, blandet af myte og historie :




Læs mere

"Helstatens første opinionsblad" af Steen Bo Frandsen i tidsskriftet "Historie", 2006, s. 283-317.

Martin Rackwitz: Märzrevolution in Kiel 1848. Erhebung genen Dänemark und Aufbruch zur Demokratie. (2011).

Grænseforeningens side.

Theodor Olshausen: Das Dänische Königsgesetzt, 1838.

C. F. Wegener: Om den evige forbindelse mellem Slesvig og Danmark i statsretlig henseende. (1848). Skrevet i juli 1848.

Søg i Mediestream også på Kieler C, Kieler Corr osv.

Se endvidere redacteurens Anmærkninger til indslaget Om Tydsk og Dansk her og hisset. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar