Høiesteretsdom i en Sag om Landsforræderi. Igaar stadfæstede Høiesteret efterfølgende, ved Kjøbenhavns Kriminal- og Politiret afsagte Dom:
Under nærværende Sag, til hvis Paakjendelse Retten er bemyndiget ved allerhøieste Reskript af 27de Juni d. A., tiltales Arrestanten Peter Holmstedt for Landsforræderi.
Efter den af Arrestanten afgivne Tilstaaelse og det iøvrigt Oplyste havde Arrestanten paa en den 6te og 7de Mai d. A. foretagen Reise fra Aarhuus til Boulstrup og derfra tilbage til førstnævnte By hørt omtale, at den danske Post blev landsat ved Boulstrup fra Dampskibe, der vare stationerede ved Samsø, at Kjøbmand Wistoft i et Pakhuus i Boulstrup havde liggende et stort Parti Byg, og at der laae danske Tropper paa Samsø, og da Arrestanten var kommen tilbage til Aarhuus, fattede han den 8de s. M., paa hvilken Dag en stor Deel af Jylland var besat af Fjenden, det Forsæt, at give den fjendtlige Kommandant i Aarhuus Underretning om de ovenommeldte Omstændigheder, for saaledes at skaffe sig nogle Penge. Da Arrestanten imidlertid ikke var det tydske Sprog mægtig, henvendte han sig til Fiskehandler Georg Christoph Sonntag i Aarhuus, for at faae en skriftlig Angivelse udfærdiget paa Tydsk, hvorfor Arrestanten lovede Sonntag Halvdelen af den forventede Doucør. Sonntag lod ogsaa, som om han gik ind paa Arrestantens Forslag; men anmeldte strax Sagen for Politiet, ved hvis Foranstaltning Arrestanten blev anholdt i Besiddelse af den af Sonntag skrevne Angivelse stilet til Kommandanten i Aarhuus, hvilken Angivelse Arrestanten havde tænkt at ville aflevere samme Dag, uden dog efter hans Forklaring endnu at have fattet Mod til en endelig Beslutning om at udføre sit Forsæt. Som Følge heraf maa Arrestanten, der er skjønnet at være langt over kriminel Lavalder og ikke funden førhen straffet her i Landet, hvor han, der er født i Sverig, efter hvad der er oplyst, har opholdt sig siden 1856, ansees skyldig i Attentat paa den i Danske Lovs 6-4-6 in sine omhandlede Forbrydelse, hvorfor han vil være at ansee med en Straf, der efter Omstændighederne findes at burde bestemmes til Tugthuusarbeide i 8 Aar. Han vil derhos have at udrede denne Aktions Omkostninger osv.
Hvad der giver denne Sag en forhøiet Interesse er, at bemeldte skandinaviske Broder havde henvendt sig til Sonntag, som var en Tydsker, og som i Begyndelsen afviste ham, sigende: "Vel er Du en Svensker og jeg en Tydsker, men Ingen af os bør dog forraade Danmark." Da imidlertid Holmstedt vedblev sit Forlangende, gik Sonntag paa Skrømt ind derpaa, saaledes som ommeldt i Dommen, for at kunne faae Sagen anmeldt for Politiet. Holmstedt var Arbeidsmand og bekjendt som en drikfældig Person.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 19. oktober 1865).
På daværende tidspunkt havde landsbyen Boulstrup ved Århusbugten en ladeplads med pakhus og toldassistentbolig. Omtale af sagen i Københavns kriminal- og politiret den 2. august 1864 stod fx i Korsør Avis 8. august 1864. Han blev her idømt 8 års tugthusarbejde. Sagen blev offentliggjort i Højesteretstidende, s. 443-444.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar