Slesvigske Tilstande (Dagbl.). Arrestationerne i Nordslesvig vedbare. Blandt de senest arresterede nævner "Nordsl. Tidende" Lods Jep Jepsen fra Orø, der fængsledes den 12te September, fordi han ved et Besøg af preussiske Officerer paa Orø heiste Dannebrog. Han beskyldes tillige for i sin Tid at have givet Anledning til, at to Gaardmænd fra Orø, F. Mortensen og Nissen, arresteredes af de Danske.
(Fyns Stiftstidende 19. september 1864).
Om Bevægelsen i Nordslesvig udtaler "Köln. Ztg." i en Berliner-Skrivelse af 15de September sig paa følgende Maade: "Man kan gjerne dadle Kongen af Danmarks Svar til den nordslesvigske Deputation ligeoverfor de af ham indgaaede Forpligtelser, man kan beklage og fordømme Agitationen i Nordslesvig som unyttig; saa meget er vist, at Tilstanden i det nordlige Slesvig for Øieblikket er i høi Grad uhyggelig. De mange Klager i de slesvigholsteenske Blade over dansk Sindelag ei blot af mange navngivne Personer, men af hele Distrikter og Egne, give det bedste Vidnesbyrd om, hvor feilagtige de Forestillinger ere, man tidligere har søgt at udbrede om hele Hertugdømmets tydske Sindelag. Af 85 danske Præster ere allerede de 83 afsatte, og i Sydslesvig klager man over, at enhver Præst, som forstaaer Dansk, strax bliver forflyttet til Nordslesvig. Ogsaa de fleste civile Embeder i Slesvig ere ny besatte med Tydskere; men dette er ikke tilstrækkeligt for det tydske Parti. Hver Dag betegnes Afsættelsen af samtlige Embedsmænd, der ere blevne ansatte af den danske Regering, som en ubetinget Nødvendighed, dersom den danske Agitation i Nordslesvig slal undertrykkes. Men heller ikke hermed er Partiet tilfreds. Medens Tydskerne i Slesvig med Rette for sig gjøre Krav paa den meest uindskrænkede Agitationsfrihed med Hensyn til Foreninger, Folkeforsamlinger og Resolutioner, forlange de samtidig, at enhver Meningsyttring af det danske Parti skal undertrykkes med hensynsløs Vold. I hele Skarer blive Nordslesvigerne kastede i Fængsel, blot for en Adresses Skyld, og Herredsfogderne og Gendarmerne vise i det tydske Parties Øine endnu ikke den fornødne Energi. Vi have ofte revset det som dansk Tyranni, naar de "stakkels Tydskere" i Slesvig blot for en undertegnet Adressses Skyld bleve stævnede for Retten og idømte Pengebøder; naar nu de danske Slesvigere af samme Grund kastes i Fængsel, saa kunne vi umulig rose dette som tydsk Frihed. Som Undskyldning kan man ikke anføre Andet, end hvad "Nordd. Allg. Ztg." siger, at der hersker en Overgangstilstand i Slesvig. Vi frygte kun, at disse exceptionelle Tilstande, disse Agitationer og hemmelige Foreninger, Huusundersøgelser, og Arrestationer ikke saa let ville ophøre, og at Tilstanden i Nordslesvig i en mindre Maalestok ikke ville være stort bedre end i Venetien. For Øieblikket kan der ikke tænkes paa at forandre denne Politik, der er vedtagen ved Fredspræliininaireme af 1ste August, men Fremtiden vil vise, om det var klogt, ikke at tage nogetsomhelst Hensyn til Nationaliteterne ved Ordningen af denne langvarige nationale Kamp.
Tilstanden i Slesvig. I Anledning af de i Nordslesvig cirkulerende Adresser ere nu ogsaa de fientlige Militærautoriteter optraadte. Saaledes er der fra Hovedkvarters i Aabenraa udgaaet følgende Bekjendtgjørelse: "Det er kommet til Kundskab her, at der fra Udlandet (!) udbredes Petitioner til Underskrift, og at Hertugdømmet Slesvigs Beboere have taget Deel i Udbredelsen af disse Petitioner og samlet Underskrifter til dem. Det maa herved tjene til deres Kundskab, at Krigstilstanden for Tiden endnu bestaaer, og at Udbredelsen af saadanne Petitioner og Indsamlingen af Underskrifter uden Hensyn vil blive straffet efter Krigslovenes Strænghed." Det første Offer for denne Bekjendtgjørelse er en Malermester Iversen i Haderslev, der i Onsdags, ifølge "Nordsl. Tid", er bleven arresteret "som en af Agitationens underordnede Haandlangere". En anden Arrestation har fundet Sted i Sundeved, idet en forhenværende dansk Soldat ved Navn Stillhoff er bleven fængslet og indsendt som Arrestant til Flensborg. Han blev tagen til Fange den 18de April ved Dybbøl, men frigiven som Slesviger. Senere begav han sig dog atter til Kongeriget og indtraadte paany i den danske Armee. Efterat være permitteret af denne og hjemvendt til sit Fødested, er han nu bleven belagt med Arrest, og da hans Brøde stilles lige med Landsforræderi (!), venter man, at han vil blive dømt til Tugthuusstraf. Sandsynligviis er det Hensigten paa denne Maade at fremtvinge en Løsladelse af de for Desertion af den danske Armee til Tugthuusstraf dømte Slesvigere, efter hvis Frigivelse man sagtens ogsaa vilde frigive Stillhoff. (Dagbl.)
- Fra Mellemslesvig erfarer "Berl. Tid.", at Nordslesvigernes Adresse til Civilkommissærerne er bleven overgiven til disse af en Deputation og modtagen af Civilbestyrelsen i Flensborg. Den var trods alle Forfølgelser og Gensdarmernes uafbrudte Jagt efter underskrevne Exemplarer forsynet med 6000 Underskrifter.
(Lolland-Falsters Stifts-Tidende 21. september 1864).
Fjenden i Nørrejylland. Fra Silkeborg skrives under 19de ds. i Byens Av.: Det preussiske Regiment, som ventedes hertil igaar, udeblev, efter hvad vi erfare, af den Grund, at det havde modtaget en forandret Ordre, hvorefter det ad Østkysten skulde marschere nordpaa. Som Følge heraf er næsten hele Indholdet af det herværende Forplejningsmagasin idag bleven ført til Skanderborg; kun Havren og Fouragen er bleven tilbage for at sælges, da det vilde være forbundet med for store Bekostninger at lade samme transportere til Magasinet i Skanderborg. Efter Sigende vil kommandantskabet ogsaa blive forlagt til Skanderborg idag eller imorgen, og ville vel de Officerer, som i nogen Tid have foretaget Opmaalinger her i Egnen, med det Samme forlade Byen for ikke mere at vende tilbage. - Under 20de ds. har Jyllands militaire Gouverneur, General Vogel v. Falkenstein, udstedt følgende Bekjendtgjørelse: "En kongelig dansk Øvrighed i Kjøbenhavn har dersteds udstedt Tjenst-Instructioner for de herværende Embedsmænd og uden videre pr. Couvert tilstillet den herværende Forvaltnings-Autoritet samme til videre Befordring, ganske som paa sædvanlig Forretningsviis en dertil berettiget høiere Autoriter instantsmæssig giver sin Underautoritet et Paalæg. Da den nuværende Forvaltning af Jylland, saavelsom de for Tiden under samme fungerende danske Embedsmænd, overhovedet ikke staaer i nogetsomhelst tjenstligt Forhold til Kjøbenhavn, saa kan en saadan Anmasselse af de derværende Autoriteter her kun mødes med at blive upaaagtet; men jeg seer mig derved foranlediget til at bringe de herværende Embedsmænd i Erindring, at de ene og alene ressortere under det herværende Militair-Gouvernement og desaarsag kun have at modtage Befalinger eller Instructioner fra dette. Enhver Handling herimod vil af mig blive anseet og straffet som en Forseelse imod den for Tiden i Jylland bestaaende Landshøihed."
(Fyens Stiftstidende 22. september 1864).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar