10 december 2021

Veile, 20de til 21de April 1864. (Efterskrift til Politivennen)

De tydske Tropper i Nørrejylland. Den fjendtlige Styrke, der i Fredags gjennem Daugaard marcherede ind i Bjerre Herred og oversvømmede det lige ind til Klakring og til Bjerre By, udgjorde if. "Hors. Av." flere Tusinde Mand, baade Kavaleri og Infanteri samt noget Artilleri. Østerrigerne synes hidtil at have holdt sig tilbage fra disse for Beboerne saa besværligt Fourageringstog, men den Dag var der østerrigsk Infanteri med. Seent om Aftenen kom et Hundrede Vogne gjennem Ørum By, belæssede med Korn, Flesk, Korn, osv., hvilket var Udbyttet af denne Expedition. Det meste Korn tog man nok i et Pakhuus i Stoubyshov, som tilhører en Kjøbmand Andersen i Veile. Bønderne bleve af Husarerne hentede fra deres Markarbeide, for at bortkjøre det Røvede. Den Ene af de to Beboere i Daugaard, som forleden medtoges til Veile, var Sognefogden, den anden en derboende Gaardmand.

- - -

Af et Brev fru Veileegnen til "Fdl": Den tydske Kjæde staaer en ½ Miil udenfor Veile i en Halvcirkel fra Kirkeby mod Vest til Greis Melle over Leerbæk, Hopballe, Skovdallunds-Mølle osv. Paa disse Steder er det et sandt Helvede at værre. I Kirkeby ligger Fjenden kun i to Gaarde, ellers er Byen fri, men i dem have de ogsaa taget Alt i Beslag, saa Mændene maa have dens Kreaturer hos Naboerne, da de selv ikke have noget i Gaardene, hverken til sig selv eller til Kreaturerne. Folkene faae ikke Lov til at gaae udenfor Gaardene og maae tigge, hvad de spise, af Fjenden. Allevegne, hvor Kjæden ligger, bliver Alt forvandlet til Kaserne, og Ingen har Raadighed mere over sin Eiendom. De preussiske Officerer ville ikke engang see til en saadan Mand som Søltoft til Leerbæk for ikke at sige, at de skulde tale til ham, og det skjøndt de til sine Tider endog have lage taget hans egen Seng fra ham. Paa et andet Sted, hvor de ligge ogsaa hos "dannede" Mennesker, sagde de til Manden og Konen, at de kunde lægge sig i Gaarden om Natten og lade deres Heste lægge sig paa Møddingen, det var godt nok til dem. Saaledes føre de sig op især siden Affairen ved Assendrup. Naar en Præst skal igjennem Forpostlinien for at holde Gudstjeneste eller for at begrave en Død osv., maa han drage hele Veien i sin Præstekjole, og saa har han dog Besværligheder med at komme frem. Præsten i Bresten og Skibet maatte paa Konfirmationssøndag staae i Halm tilligemed Menigheden, da han konflrmerede Børnene, efterdi Tydskerne ogsaa havde lagt Beslag paa Kirken. Her, 2 Miil nord for Veile, have vi næsten slet ikke seet Tydskerne uden et Par Dage, da vi havde Indkvartering; men naar vi gaae en halv Miil enten mod Øst eller Vest, kommer der daglig Patrouiller ad Landevejene. Overalt, hvor de komme, tigge de Smørrebrød, Æg, Flesk osv. Undertiden forlange de for 1 Mk. Smør, naar de saa have faaet det, sige de, naar Lieuienanten kommer, skal han nok betale det, eller gaae de, uden at sige Nogetsomhelst. Paa en af de større Herregaarde her i Egnen, hvor der laae en Mængde preussiske Officerer, brugte de Bordet i Salen til Natstol. Derved vilde de sandsynligviis godtgjøre deres "germanische Bildung". Den menige Mand tøvede ikke med at efterligne sine tappre Officerer og gjorde det samme i det tærskede Korn, som laae i Laden. I Begyndelsen havde man en stor Skræk for Østerrigerne; men nu siger man: "Hellere 1000 Østerrigere end 100 Preussere". Hvor 10 Østerrigere kunne faae Plads der er neppe Plads til 1 Preusser. Der maa intet Menneske komme til Veile, uden de, som kjøre Leverancevognene; med Nød og neppe kan der være 2 Mand paa saadanne Vogne. Befaling herom er idag formelig oplæst ved Kirkerne. Hver Vogn skal have Beviis fra Forpleiningskomiteen, at den har været i Byen med et Læs af mindst 1000 Pds. Vægt. Dette er for at forhindre, at Ægtvognene skulle stjæle sig hjem, hvortil mange naturligviis kunne have Lyst, da der er Vogne, som nu har ligget en Maaned i Ægt.

(Silkeborg Avis. Et politisk- og Avertissementsblad 20. april 1864).


Møgeltønder Sogns Leverancer til den fjendtlige Armee udgjorde ifølge Reqvisition af 17. Novbr.: 8300 Pd. Kjød levende Vægt, 3545 Pd. Havre, 2326 Pd. Hø og 1106 Pd. Halm, dernæst ifølge Reqvistion af 23. Marts: 8295 Pd. Kjød levende Vægt og 174 Pd. Flesk uden Been og nu ifølge Reqvisition af 13. April: 9950 Pd. Kjød lev. Vægt og 16 Vogne daglig at holde i Kolding. Disse enorme Leverancer ere hidtil endnu blevne præsterede, men man seer næsten ingen Udvei til at vedblive hermed.

(Vestslesvig Tidende (Tønder) 20. april 1864).


Aalborg, den 21de April.

Hvor betydelig Besværet af de fjendtlige Tropper i de occuperede Byer er, kan sees deraf, at, efter en Beretning fra Veile, alene een Kjøbmand havde 180 Mand og 6 Officerer i Qvarteer med fuld Forpleining i de første 4 Dage. Siden da Styrken formindskedes, havde han dog endnu 35 Mand og 1 Officeer.

- Vi tillade os at gjøre opmærksom paa, at herværende 12 Menige og 1 Sergeant, som, for at være Commandanturen nærmere, hidtil have været indqvarterede hos Beboere i Nærheden, nu have erholdt Qvarteer i Kasernegaarden, og, da dette er uden Kost, henstille vi til flere Familier at forene sig om at tilbyde den Bespiisning i vedk. Familiehjem, saaledes som der ogsaa hos de Familiehjem, hvor de hidtil i længere Tid have været indqvarterede, med Beredvillighed har været ydet. Kæmneriet modtager velvillige Anmeldelser.

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 21. april 1864).

I slutningen af april overtog preussiske tropper Vejle. Feltmarskal Wrangel oprettede hovedkvarter i apoteket. Den preussiske kronprins og prins Friedrich Carl der senere skulle overtage kommandoen efter Wrangel, ankom samtidigt.

I marts-april stod omkring 30.000 preussiske og østrigske tropper i området, til en befolkning på ca. 5.000. 

Ubekendt fotograf: Dæmningen i Vejle. Det Kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar