07 juni 2022

Ældste Grave, Mosaisk Vestre Begravelsesplads. (Efterskrift til Politivennen)

Mosaisk Vestre Begravelsesplads blev indviet 28. december 1885, men der blev ved den anledning tilsyneladende ikke begravet nogen. I dag er det svært at finde hvilken der er den første. Her er nogle af de ældste, stadig eksisterende og synlige grave:

Kalmer Israel Kalmer
Particulier Kalmer Israel Kalmer 15. juni 1805-16. januar 1886 (Particulier kan betyde en privatmand, en borgerlig person, eller en rentier der lever af sin formue):

Min kære, trofaste mand, Kalmer Israel Kalmer, døde i dag, 80 år gammel.
Som hele hans liv havde været, stille og roligt, således var hans død.
Købnehabn, den 16 januar 1886.
Frederikke Kalmer
født Dessauer.
Begravelsen finder sted tirsdag den 19. kl. 11 fra kapellet på den mosaiske kirkegård i Møllegade til Vestre Kirkegård.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 18. januar 1886)


H. I. Behrens 7. februar 1886.

Blandede Bekjendtgjørelser.
En opvakt dreng med gode skolekundskaber kan få en fordelagtig emploi ved mit broderimagasin. Man henvender sig i mit lokale, Østergade 12, fra 10-10 form. og 5-6 efterm.
H. I. Behrens.

Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 8. april 1856

Annonce for H. I. Behrens i Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 23. april 1856, 2. udgave. En lignende annonce i samme blad, 22. juli 1856.

H. I. Behrens gravsten på Mosaisk Vestre Begravelsesplads. Død 7. februar 1886, det må være en af de allerførste begravelser. Gravstenen ser ud til at være skiftet ud. De omkringliggende gravsteder står uden sten, eller med stærkt smuldrende sten.

Man kan følge H. I Behrens i aviserne: Den 30. september 1856 meddelte han at på grund af flytning var magasinet lukket. Der er så stille indtil 2. januar 1863 hvor der er en bekendtgørelse om lager af træ (mahogni, palisander og nød) på adressen Ved Stranden 6. 

24. november 1879 berettedes om en brandulykke i Werkstrasse nr. 21 i Hamburg. Der savnedes 10 personer, heriblandt 3 døtre af H. I. Behrens. Der kan dog være tale om en anden Behrens.

Den 21. september 1881 anbefalede han en rutineret bogholder og korrespondent i engelsk, tysk og fransk. Adressen var nu Læderstræde 36, 5-7. Annoncen fortsætter hen i oktober 1881. 

Den 10. februar 1886 nævnes han så under rubrikken "Døde", som købmand H. I. Behrens, København. På gravstenen står der han døde 7. februar 1886.

Moritz Bendix

Moritz Bendix (14. feb 1828-9. april 1886). Der findes flere Moritz Bendix'er, så det er uvist om nedenstående er vedkommende som er begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads:

Overensstemmende med lov 23. januar 1862 bekendtgøres at for magistraten er anmeldt,at detailhandler Moritz Bendix under firma "Bendix & Comp.s Filialforretning i Randers" agter at driver detajlhandel her i byen, og at nævnte han er eneste ansvarlige deltager i firmaet, fra hvis område alene brændevinshandel er undtaget. 
Holger Odense er bemyndiget til at forestå forretningens daglige drift og i det hele til at repræsentere firmaet, men er uberettiget til at forpligte firmaet ved nogen kaution eller anden indeståelse, ved udstedelse af gældsbreve eller deslige, eller ved at udstede, trassere, endossere, acceptere eller overhovedet påskrive veksler.
Randers magistrat, den 4. november 1885
Stemann, Jürgensen.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 12. november 1885)

Overensstemmende med firmaloven af 23. januar 1862 og ifølge derom modtaget anmeldelse bliver det hermed bekendtgjort, at hr.  Moritz Bendix under firma "Bendix & Cmp.s Filialforretning i Horsens" agter at driver detajlhandel her i byen, og at nævnte han er eneste ansvarlige deltager i firmaet, fra hvis område alene brændevinshandel er undtaget. 
Hr. Peter Carl Ludvig Petersen er bemyndiget til at forestå forretningens daglige drift og navnlig til at sælge og udleje symaskiner m.m., til at modtage og kvittere for de firmaet tilkommende købesummer og lejebeløb eller afdrag - såvel som til at foretage alle retslige skridt til hævdelse af firmaets rettigheder samt til at indgå forlig angående firmaets retsforhold - hvorimod han er uberettiget til at forpligte firmaet ved nogen kaution eller anden indeståelse, ved udstedelse af gældsbreve eller deslige, eller ved at udstede, trassere, endossere, acceptere eller overhovedet påskrive veksler.
Horsens borgmesterkontor, den 18. november 1885.
Lendrop.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 21. november 1885).

For undertegnede magistrat er det anmeldt at Moritz Bendix under firma "Bendix & Comp.s Filialforretning i Aalborg" driver detajlhandel her i byen, at nævnte M. Bendix er eneste ansvarlige firmadeltager samt at Carl Frederik Holten Worsøe er bemyndiget til at forestå forretningen daglige drift og navnlig til at sælge og udleje symaskiner m.m., til at modtage og kvittere for de firmaet tilkommende købesummer og lejebeløb eller afdrag såvel som til at foretage alle retslige skridt til hævdelse af firmaets rettigheder samt til at indgå forlig angående firmaets retsforhold - hvorimod han er uberettiget til at forpligte firmaet ved nogen kaution eller anden indeståelse, ved udstedelse af gældsbreve eller deslige, eller ved at udstede, trassere, endossere, acceptere eller overhovedet påskrive veksler.
Aalborg magistrat, den 4. december 1885.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 9. december 1885).

Vi tillader os herved at bekendtgøre at den af os som generalagenter for "the Singer Manufacturing Company" i en årrække førte symaskineforretning, efter firmaets hidtilværende ihændehaver, grosserer Moritz Bendix er afgået ved døden, fortsættes ufornadret under samme firma af hans enke, og håber vi at den firmaet hidtil viste tillid også fremtidigt må blive samme til del.
Bendix & Co.,
Generalagenter for "the Singer Manufacturing Company".
Holmens Kanal 5.
(Dags-Telegraphen (København), 16. april 1886)
Betty Bendix f. Löwenstein (29. sep 1839-19. maj 1914) er ligeledes med på gravstenen. Hun fortsatte maskinforretningen "Bendix & Co", Holmens Kanal 5 efter sin mands død. Den 6. april 1893 brændte en ejendom på Christianshavn hun ejede, "Slagers Kludefabrik" som blev fuldstændig ødelagt under branden. Fabrikken ejedes af firmaet "Levin & Sønners Efterfølger". En arbejder opdagede røglugt i Overgaden oven Vandet 34. Det lykkedes brandvæsnet at slukke ilden, men redningsarbejdet ødelagdde samtlige eytager.  Som ejer fejrede hun dens 50 års jubilæum i 1913. I oktober 1915 afholdtes auktion over hendes og to andres dødsbo, indboet skulle ifølge annoncerne være herskabeligt. 

Af andre stadig synlige gravsteder kan nævnes Kunst- og antikvitetshandler Sally R. Henriques (14. november 1815-29. april 1886), Joseph Meyer Melchior (28. aug 1818-5. maj 1886), Julius Eichel (29. april 1832-6. maj 1886) og bogtrykker Sally B. Salomon (18. okt. 1815-8. maj 1886). Salomon havde som typograf den 21. april 1847 fået bevilling til at nedsætte sig som bogtrykker. I april 1848 har han med i en deputation hos Frederik 7. for en udvidet valglov. Under krigen 1848-1851 udgav han skillingsbladet "Nyeste Postefterretninger", som fik stor udbredelse da man anså det for at publicere hurtige og pålidelige efterretninger fra krigsskuepladsen. I april 1851 startede han det lille dagblad, "Middagsposten", som dog hurtigt blev overtaget af Carl Steen Andersen Bille (1828-98).

Dødsfald. En af hovedstadens ældste industridrivende, bogtrykker Sally B. Salomon er mandag aften død i en alder af ca. 70 år, efter nogen tids sygdom. Salomon har i en række år været etableret her i byen og gjorde sig under den første slesvigske krig bekendt ved udgivelsen af "Skillingsbladene", der blev den første oprindelse til "Dagbladet", og senere har han lige til sin død været knyttet til "Dagbladet" som dets bogtrykker. Han var i en vid kreds kendt som en flink og hæderlig mand. 
(Dagens Nyheder, 5. maj 1886)

Ligbrænding af jøder blev diskuteret, også 1887 i England hvor jøder blev brændt i London. Overrabbineren var imod, og  henviste til profeten Amos hvor det blev fordømt at brænde lig. Omvendt henviste formanden for repræsentantskabet, Lord Rotschild til at kong Sauls lig blev brændt, ifølge profeten Samuel. Repræsentantskabet godkendte herefter at brændte ligs aske kunne nedsættes på kirkegården. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar