29 juni 2022

Oprør paa Nørrebro. (Efterskrift til Politivennen)

Atter i aftes var der stor sammenstimlen af mennesker udenfor forskellige butikker hvis ejermænd ikke vil lukke kl. 9. En på Nørrebrogade boende frugthandler fik en stor spejlglasrude knust af den hævngerrige mængde, og til gengæld fik en fredelig borger der stod og så til, panden kløvet af en politiknippel, så at han i bevidstløs tilstand måtte køres til hospitalet.

(København, 11. september 1889)

Lukkespørgsmålet for den offentlige politiret.

Allerede i går blev i den offentlige politiret behandlet den første sag fra optøjerne på Nørrebro i anledning af butikslukningen. Da urtekræmmer Faurholt, der ikke vil lukke kl. 9, en aften stod i sin butiksdør, hjørnet af Griffenfeldtsgade og Korsgade, havde en mand i forbigående sagt til to piger: "Der står han, den skruebrækker!" Urtekræmmeren blev vred fik en politibetjent til at notere manden der i går i politiretten måtte bøde 10 kr. for at have brugt det forbudte "hædersnavn".

Urtekræmmer Faurholt slap dog heller ikke fri - han måtte betale 3 kr. fordi han trods politiets forbud, havde ladet en trækkevogn stå på gaden Han har en gang tidligere betalt 2 kr. for at have taget denne uberettigede holdeplads.

Lukke-urolighederne på Nørrebro.

Natten til i går blev der med en mursten knust en stor spejlglasrude hos en cigarhandler på Nørrebrogade ved hjørnet af Slotsgade. Ruden havde en værdi af 225 kr.

(Social-Demokraten, 13. september 1889).

Spektaklerne på Nørrebro

Der fabledes om at gendarmerne var klare til udrykning, at politi i store mængder ville blive gemt i porte osv. Og folk ventede sig noget stort.

I tætte stimer gned man sig op og ned i den mørke gade - så på de ituslagne ruder hos grønthandleren hvor talrige politibetjente stod opmarscherede - der hujedes og piftedes hist og her, og når politiet skred in, flygtede folk helt beredvillig.

Dt syntes dog som politiet i aftes optrådte efter en bestemt plan - og den var fornuftig nok.

Da menneskestimlen var steget til så tæt en masse at det ikke var så ganske nemt at opretholde ordenen, deltes politiet, forstærket som det var fra københavnske stationer, i flere skarer og drev folk bort - langsomt og humant. Ad sidegader og ad hovedgaden ledtes mængden af vejen - snart lå Nørrebrogade øde hen.

Naturligvis var det mindre behageligt for gadens beboere; - men kunne de dokumentere sig, slap de dog ret nemt igennem.

Da så folkesværmen havde stået og set på politikordonerne der spærrede alle tilgange til kamppladsen, blev den ked deraf og drog bort. -

- Sådan burde politiet straks have grebet sagen an overfor de latterlige demonstrationer i stedet for at anvende vold og brutalitet.

(København, 14. september 1889)

I starten af september 1889 afholdt fagforeninger og politiske foreninger flere møder, bl.a. 9. og 11. september 1889 i "Sortedamslund", om 8 timers arbejdsdag. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar