Borgerrepræsentationens derom nedsatte udvalg har afgivet betænkning over den af bestyrelsen for Begravelsesvæsenet fremsatte plan for Vestre Kirkegård. Udvalget foreslår at lade hovedadgangen til kirkegården ske ved en vej, der fra det sted, hvor Vesterfælledvej støder til den nedlagte jernbanelinje, fører langs kapt. Jacobsens til have indtagne lod til et punkt på kirkegårdens østlige side. Dette er sikkert den naturlige adgang til kirkegården, hvilket også viser sig derved, at de kirkegården besøgende allerede nu i reglen når vejrliget tillader det, søger over marken i den retning. Det forekommer udvalget ønskeligt, at denne vej som hovedadgang til kirkegården gives en anselig fremtræden, og den foreslås derfor anlagt i 35 alens brede, beplantet med 4 rækker træer, således at der i midten lægges en 8 alen bred chausseret kørebane og ved siderne to i 5 alen brede makadamiserede gangstier; på hver side af gangstierne plantes italienske popler. Endvidere foreslår udvalget, at kirkegården forøges med et stykke jord, som ligger syd for adgangsvejen, tilhørende Ole Petersens arvinger, og som har et areal af ca. 10 tønder land. På højden midt i terrænet foreslås opført et klokketårn og noget nord for dette kapelbygningerne, graverbolig, kontor, gartnerlokale, vognrum, beværtningslokale vil det være naturligt at henlægge ved indgangen, og da af terrænhensyn en del udenfor det nuværende kirkegårdsareal.
Med hensyn til kirkegårdens varighed har der foreligget udvalget følgende Oplysninger. Begravelsernes antal er nu omtrent 3.800 lig årlig, deraf omtrent 2.000 børn; til disse medgår årlig 2½ tønder land. Kirkegårdens areal er 94 tønder land. Selv om nu herfra regnes 20 a 30 tønder land mod syd, der er for lavt liggende til uden opfyldning at benyttes som kirkegård, vil det ses, at kirkegårdens jord vil kunne holde ud over 20 år, til hvilken tid efter de nugældende regler en ny turnus vil tage sin begyndelse.
Sagen skal til behandling i Borgerrepræsentationens møde på mandag.
(Social-Demokraten 16. marts 1883)
Der skulle gå mere end 20 år før planen var fuldt færdig: Den nuværende hovedindgang som blev resultatet af opkøbet af jordstykket af Carl Jacobsen og Ole Pedersens jorde. Kontorbygningen fra 1908 og hovedindgangen. Foto fra 1910. Ved Vestre Kirkegårds 100 årsjubilæum.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar