27 april 2023

Mads Larsen Abrahamsen: Kongen af Lyø. (Efterskrift til Politivennen)

En præsteaffære

Pastor Abrahamsen anklages til biskoppen for indiskretion i embedssager.

Sjælesørger og pengeudlåner.

Ovre på den lille ø Lyø syd for Faaborg, har der i en længere årrække resideret en sognepræst Mads Larsen Abrahamsender er kendt på hele Sydfyn under den prangende titel "Kongen på Lyø".

Pastor Abrahamsen har nemlig, som en enevældig fyrste regeret strengt over øens indvånere, og der kan fortælles mangt og meget om hans lidet præstelige fremgangsmåde overfor sine politiske modstandere.

Ved sidste sognerådsvalg var præsten der i hver uge opholder sig her i byen, forhindret i at komme hjem til Lyø, og han blev derfor spændt ud ved hjælp af Afholdspartiet der ikke ser med blide øjne på den måde præsten har arbejdet for sit valg.

Men selv efter sin udtræden af sognerådet har "Kongen på Lyø" søgt at gøre sin indflydelse gældende over for rådets medlemmer på en måde, der er en sjælesørger lidet værdigt.

Pastor Abrahamsen er nemlig en ivrig ejendomsspekulant her i hovedstaden, han har haft adskillige ejendomme både på Nørrebro og Vesterbro, og der har jævnlig været ført klager over denne hans virksomhed af de interesserede parter.

Pengene til sine spekulationer får han hos øens beboere, hvem han lover høje renter, og det er således en let sag for ham ad indirekte vej at have krammet på sine sognebørn i kommunale anliggender.

Nu har imidlertid en af øens beboere indgivet en klage over ham til biskop Balslev i Odense. Pastoren anklages for at have røbet hemmeligheder som klageren havde betroet ham i hans egenskab af sjælesørger.

Biskoppen tog straks klagen til følge og tilskrev pastoren og foreslog denne at få sagen afgjort i mindelighed med en offentlig undskyldning, men da klageren indfandt  sig i præstegården for at tale med sjælehyrden, knaldede denne døren i for næsen af manden, og han har ikke senere gjort forsøg på at ordne sagen. I stedet for rejste han her til København, hvor han opholder sig i disse dage angående sine ejendomshandler.

Men beboerne på Lyø vil nu af med ham, og der iværksættes en indsamling af underskrifter på en adresse, der anklager pastoren for at have forsømt sine gejstlige pligter for at hellige sig spekulationerne.

Her i København sidder flere familier som sukker ved tanken om den gang de handlede ejendomme med "Kongen af Lyø".

Vi skal i morgen bringe et interview med pastoren.

Anton Gylling.

(Folkets Avis, 4. november 1909).


Præst og spekulant.

"Kongen af Lyø"

En samtale med pastor Abrahamsen - Han skal på nerveklinik.

Vi fortalte i går om præsten på Lyø, Mads Larsen Abrahamsen, kaldet "Kongen af Lyø", over hvem der af hans sognebørn er indgivet en klage til biskop Balslev i Odense.

For nogen tid siden havde vi en samtale med den entreprenante præstemand der driver ejendomshandler og kapitalanbringelser i større stil og af den grund jævnlig opholder sig her i byen.

Vi traf pastor Abrahamsen tidligt på formiddagen i et lille frederiksbergsk pensionatsværelse. Han er en 50 årig mand af meget kraftig legemsbygning. Præsten, der til at begynde med opførte sig roligt og normalt, fik - så snart han erfarede, at vort besøg gjaldt nogle af hans ejendomshandler og øvrige forhold - et hysterisk raserianfald, under hvilket han kastede sig på en divan, rev sig i håret og borede sine negle ind i håndleddene så blodet sprang frem - et uhyggeligt syn der i høj grad mindede om de berygtede religiøse selvplagerier i Rusland.

Lidt efter lidt kom manden til sig selv igen og erklærede nu med megen salvelse, at såfremt der kom nogetsomhelst frem for offentligheden om hans forhold, ville han straks lade sig indespærre på en nerveklinik, da hans sindstilstand var så forstyrret af spekulationer og tab, at han ikke kunne tåle mere.

Vi tog dog ikke denne almindelige udflugt for betrængte prælater alvorligt, og det viser sig da også at hr. Abrahamsen stadig fortsætter sin Geschæft i bedste velgående.

Vi havde til i går berammet en ny samtale med præsten i anledning af den omtalte klage til biskoppen, men præstens åndelige formynder og forretningsmæssige medarbejder, husmægler P. Jensen i Helgolandsgade, fik denne forpurret, da han ikke ønskede at give hr. Abrahamsen lejlighed til at forklare sig.

Ejendomskommissionæren sagde: Pastoren kan ikke godt tåle at tale om disse ting, han er såmænd så nervøs, at han kan falde om på gaden, hvis blot nogen nævner hans navn. Han er, hvad man kalder åndelig deprimeret. 

Og da vi hertil indvendte, at så kunne hr. Abrahamsen næppe egne sig til at være præst i den danske folkekirke, bemærkede hr. Jensen, at det gjorde han såmænd heller ikke.

Husmægler Jensen, der i flere år har været mellemmand ved pastoren  i spekulationsforretninger, er altså ganske enig med beboerne på Lyø, selv om han er en stærk forsvarer for den mere verdslige del af hr. Abrahamsens virksomhed.

Præsteembedet på Lyø er et af landets fedeste kald, idet det giver en årlig indtægt af 1540 kroner foruden præstegården med tilhørende indtægter.

Men præstens egne penge har ikke været ham nok, han har spekuleret med en hel del af Lyøboernes kapitaler, der er anbragte i københavnske ejendomme, som på grund af de sidste års krak ikke er rene guldgruber.

Anton Gylling

(Folkets Avis, 5. november 1909).


Præst og spekulant

Pastorens bindefangere.

En malermester lokkes og trues til at købe en ejendom.

I anledning af vore artikler om den entreprenante Lyø præst. Mads Larsen Abrahamsen, havde vi i går en samtale med en fru Nielsen, hvis mand for et par år siden var kendt som en af Københavns« dygtigste malermestre.

Nu henligger han som patient på et af vore hospitaler, stærkt sjælelig angrebet som følge af sin ufrivillige deltagelse i en af velærværdighedens mange spekulalionsforetagender.

- For tre år siden fortæller fru Nielsen, sad min mand med en god og indbringende forretning, ligesom han ved sin dygtighed og sit slid havde sammensparet en efter vore forhold anselig kapital.

Da ville skæbnen, at han en aften inde i Tivoli tilfældig kom i selskab med et par af pastor Abrahamsens kommissionærer: der blev drukket tæt. og hen på morgenstunden endte selskabet oppe i en af kommissionærernes lejlighed, hvor min mand under påvirkning af sin store beruselse skrev under på købet af en ejendom i Thorsgade, som han aldrig havde hørt eller set noget til.

Den næste dag så han naturligvis noget mere nøgternt på tingene og ville ikke vedstå handelen, men de to energiske kommissionærer - og en tredie salvelsesfuld person - indfandt sig på mandens værksted og under trusler om at ville melde ham til politiet for nogle ubesindige ytringer, som den betrængte mand så sig foranlediget til at anvende, tvang de ham til at underskrive på et nyt dokument

Denne brændevinshandel. som en bande professionelle bondefangere ikke kunne have arrangeret bedre, bevirkede, at den ulykkelige malermester i løbet af ganske kort tid måtte bløde med ca. 12.000 Kr., d. v. s. alt hvad han ejede.

Den i går omtalte husmægler, fhv. brandmand P. Jensen i Helgolandsgade, tilbød dog at formå pastoren til at lade handelen gå tilbage mod. at han selv fik et honorar på 1200 kroner - for sin Ulejlighed!

På dette tidspunkt søgte malerens nærmeste familie juridisk assistance. Manden blev gjort umyndig og indlagt på en nerveklinik, men den stedfundne handel kunne dog ikke juridisk anstødes, og pengene var og blev tabte.

Endnu den dag i dag ligger den stakkels mand nervelidende på et hospital, mens præsten og hans kommissionær fortsætter deres sikkert indbringende virksomhed.

Men der er sikkert snart en ende derpå, og vi skal i morgen fremdrage flere andre tilfælde som pastoren må falde på.

Anton Gylling

(Folkets Avis, 8. november 1909).


"Kongen på Lyø", pastor M(ads) L(arsen) Abrahamsens gravsted på Vestre Kirkegård. Han var Lyøs 18. præst 1890-1911. Før det var han præst på Venø 1887-1890. Han var født i Vang, Thy, og søn af lærer Andreas Abrahamsen og hustru. De fik datteren Elisa Margrethe (Bjøreng) på Lyø (1891-1943) og sønnen Charles Andreas Abrahamsen (f. 1893). Han tog sin afsked på Lyø begrundet i svigtende helbred. Hans kone var restauratørdatter fra København. (Foto: Erik Nicolaisen Høy).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar