24 april 2023

Peter Hansen Lave (1849?-1909). (Efterskrift til Politivennen).

Peter Hansen Lave var født 18 september 1849 på "Kobbelskovgård" ved Vejle. Søn af Eduard Johansen Lave og Christine Hauge. I 1890 stiftede han Mejeriernes Isforsyning der i 1911 gik konkurs. Det var afhængig af at kunne få is i isvintrene, og i milde vintre var dette ikke muligt. Det skete flere gange at man ikke kunne få lagrene fyldt op, bl.a. 1915 og 1921. Han var endvidere medlem af bestyrelsen for aktieselskabet "De samvirkende Mejerier" (af 1897)


Jordefærd.

Mejeriejer P. H. Lave jordfæstedes i Gaar fra det store Kapel paa Vestre Kirkegaard under stor Deltagelse. Især var de Mænd, der enten i Enkeltforretninger eller i Selskaber besørger Byens Mælkeforsyning, mødte frem i stort Tal for at vise Lave deres sidste Hædersbevisning. Kisten var prydet med mange Kranse, deriblandt en signeret Krans fra Københavns Mejeriforening, hvis mangeaarige Formand den afdøde havde været.

For faa Aar tilbage havde Lave afstaaet sin Forretning og af sine repræsentative Hverv kun beholdt Posten som Formand for Mejeriernes Isforsyning. Sin Fritid tilbragte han med forskellige Amatørsysler, sanledes Studiet af Engelsk, da en hæftig Lungebetændelse paa fire Dage berøvede den 57-aarige Mand Livet.

Pastor Hviid-Nielsen skildrede i sin Tale kønt Laves trofaste og tillidvækkende Karakter og skarpe Forstand, der havde ført ham frem fra et fattigt sønderjydsk Hjem til den ansete Samfundsstilling han var kommet til at indtage her i Byen, ikke fordi han nogen Gang selvtrængte sig frem for at høste Ære for Fordel, men fordi hans kolleger idelig kaldte paa ham, fordi de vidste i ham at have den pligtopfyldende, uegennyttige og kloge Mand.

Den afdødes ældste Broder takkede det store Følge for Deltagelsen og rettede en speciel Tak til alle dem, der personlig havde vist den afdøde Godhed.

(Dannebrog 6. oktober 1909)


En Arvesag.

Hos- og Stadsretten har i Gaar afsagt Dom i en af Selskabet "Mejeriernes Isforsyning" fra den kobenhavnste Fogedret indanket Sag.

Forholdet var følgende:

Ved Panteobligation af Oktober 1900, tinglæst November samme Aar, erkendte Selskabet at være bleven forhenværende Mejeriejer Peter Laves Dødsbo i hvilket Bo bl. a. Lærerinde Cathrine Vestergaard af Stubbekøbing var Arving 14,500 Kr. skyldig med Pant næst efter Kreditforeningsmidler i Selskabets Ejendom, Matr. Nr. 14 av af Utterslev By. Brønshøj; denne Obligation opsagde Dødsboet i December 1909 til Udbetaling i Juni Termin 1910, og da hverken Kapital eller Rente da var bleven betalt, begærede Boet hos Byfogden Udlæg foretaget i den pantsatte Ejendom for Hovedsordringen 14,500 Kr., med Renter og Omkostninger, der ialt opgjordes til 724 Kr., 90 Øre. saaledes at Udlæg foretoges for i det hele 15.224 Kr. 96 Øre.

Denne Eksekutionsforretning havde Selskabet efter Stævning til samtlige myndige og selvskiftende Arvinger efter Mejeriejer P. H. Lave i det hele paastaaet ophævet, i hvert Fald for saa vidt angik et Inkassationssalær paa 290 Kr.; hvorimod Arvingerne havde paastaaet Forretningen stadfæstet.

Selskabet havde anført, at Udlæget var ulovligt, dels fordi det kun havde nævnet P. Laves Dødsbo, men ikke Navnene paa samtlige Arvinger, dels fordi det ikke af Forretningen fremgik, at Obligationen havde været til Stede i kvitteret Stand, eller at den for Arvingerne mødende havde været forsynet med behørig Fuldmagt til at kvittere den, men til ingen af disse Betragtninger havde Retten kunnet tage noget Hensyn, lige saa lidt som den kunde tage noget Hensyn til Selskabets Paastand om. at der med Urette var blevet gjort Eksekution for Inkassationssalæret, da saadant var hjemlet ved Obligationen, og det beregnede Salær ikke kunde anses for ubilligt.

Hof- og Stadsretten stadfæstede herefter Eksekutionsforretningen og dømte Selskabet til at betale Sagens Omkostninger skadesløst.

(Lolland-Falsters Folketidende 18. januar 1911)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar