23 april 2023

Niels Nordolf. (Efterskrift til Politivennen)

 

Annonce fra Fyns Venstreblad (Odense) 22. september 1906. I annoncen står at repertoiret bl.a. bestod af Gustav Esmanns lystspil "Alexander den Store", et skuespil efter Georges Mauriers roman, Olaf Paulsen: "Erik Ejegods Pil", Poul Landau: "Den anden", Svend Lange: "En forbryder" og "Baron von Hochsattel". Esmann blev skudt 1904 af Karen Hammerich, se indslag andetsteds på bloggenUnder rubrikken "Personale" hvor Niels Nordolf nævnes, står bl.a. også Asta Nielsen og Emilie Sannom. Asta Nielsens turne med Peter Fjelstrups Selskab fandt sted 1905-1907 mellem hun arbejdede på Dagmarteatret (1902-1905) og Det Ny Teater (1908-1910). Altså et par år før hun debuterede som filmskuespiller.


Nordolf død. Den i Forgaars omtalte uhyggelige Affære fra Østerbros Politivagt har imod Forventning nu faaet en alvorlig og trist Afslutning, idet Skuespiller Niels Nordolf er afgaaet ved Døden.

Det staar klart, at Nordolf er død af Hjernerystelsen.

Nordolf efterlader sig ingen Slægt; en Kreds af Venner er da traadt sammen for at bekoste hans Begravelse.

Politiassistent Schram paa St. Kongensgade Politistation, under hvem Politivagten paa Østerbro sorterer, er naturligvis meget pinligt berørt af det skete. Han oplyser iøvrigt, at Sagen endnu ikke kan betragtes som sluttet, idet han agter at undersøge, om der med Rette kan rettes Bebrejdelser imod Politibetjenene for den beklagelige Hændelse.

(Lolland-Falsters Stifts-Tidende 25. september 1909).


En mærkelig Affære.

Skuespiller Nordolf forulykket.

Københavns Politi arbejder i disse Dage med en ret uhyggelig Affære, hvori Skuespiller Niels Nordolf har spillet den triste Hovedrolle.

Nordolf der tidligere har spillet i Provinsen og for den kommende Sæson var knyttet til den fri Scene, er nemlig forleden Nat styrtet ned i Kælderen i Ejendommen Nr. 9 i Collinsgade, og han har forslaaet sig saa stærkt, at han næppe kan leve. Man formoder, at han er styrtet ned, paavirket af en Rus.

Torsd. Morg. blev han funden og Politiet straks underrettet derom, men i Stedet for at faa den tilskadekomne paa Hospitalet, lod Betjentene paa Farimagsgades Station ham indsætte i Detentionslokalet, hvor han laa bevidstløs i henved 10 Timer. Først da kom man i Tanker om, at Manden muligvis ikke var fuld, men syg, og lod ham køre paa Hospitalet. Men da var det for sent. Lægerne mente ikke, at hans Liv stod til at redde.

Utvivlsomt har Politiet her udvist en sørgelig Mangel paa Konduite. Den Betjent, der fandt den forulykkede, burde have undersøgt ham saa nøje, at han kunde afgøre, om der forelaa almindelig Drukkenskab eller en Ulykke.

Politidirektøren har ogsaa straks taget sig af Sagen og lader anstille Undersøgelser om, hvorvidt Betjenten har gjort sig skyldig i tjenstlig Uagtsomhed.

Nordolf er fredag afgaaet ved Døden.

(Middelfart Avis 26. september 1909)


To Begravelser.

De to unge Skuespillere der fornylig kom saa ulykkelig af Dage, Lauritz Alstrup og Niels Nordolf, begravedes i Gaar under en Tilslutning saa stor og en Deltagelse saa rørende, at en af Kunstens allerstørste ikke kunde have ønsket sig den større og smukkere.

---

Niels Nordolf, hvis triste Død vel skyldes Uagtsomhed fra Politiets Side, jordedes fra Vestre Kirkegaard i Overværelse af et mægtigt Følge, der talte adskillige kendte Skuespillere.

Pastor Rannow talte, og Operasanger Hofmann sang Farvel over Graven. Otte af den Afdødes Kammerater, deriblandt de to sidste af hans Direktører, Peter Fjeldstrup og Axel Strøm, bar Kisten til Graven.

(Aarhus Amtstidende 30. september 1909)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar