28 juni 2023

Enveloppevej. (Efterskrift til Politivennen)

Enveloppevej (den dækkede vej, eller i folkemunde "den fordækte vej") havde siden 1907 været en del af Amagerboulevard, men navnet hang åbenbart stadig ved. Den gik rundt om Christianshavns Voldgrav fra Kigkurren til Amagerbrogade. Den førte oprindelig til skydebanerne på Amager. I 1888 var der blevet opført en geværfabrik som aflastning af Tøjhuset. Ved den forbindelse blev der opfyldt en snes alen med ler fra Kalvebod Strand.

Kjøbenhavns Amts Avis. Lyngby Avis 27. juli 1905 beskrev området når man kom fra Langebro og Christianshavn således: "Her er saa stille og fredeligt; en egen mild Provinsstemning hviler over hele Enterieuret - indtil man fra "Enveloppevej" drejer ud paa den stærkt trafikerede Amagerbrogade, hvor de elektriske Sporvogne suser af Sted."

I 1912 blev der anlagt et redningsbådeværft ved Amager Boulevard forbi Enveloppevej: "The Engelhardt collapsible Life Boat Co." Værftet startede i Hellerup. Bådene blev berømt da Titanic sank. Titanic havde i alt 4 af disse både som reddede mange liv. Værftet havde på daværende tidspunkt fremstillet 43 både til den tyske kæmpedamper "Imperator", samt til andre lade. (Se også Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, Aften, 31. august 1912.)

Social-Demokraten 15. november 1915 citerede borgerrepræsentant Vilh. Wartenberg for at sige: "... Strækningen fra Enveloppevej til Kristianshavn henligger i en aldeles usømmelig og for de passerende livsfarlig Forfatning..."



Fattige Koner faar gratis Brænde til Kakkelovnen.

Det er en haard Vinter, der stunder til, selv om kloge Vejrprofeter siger, at den bliver mild. Brændsel skal der i alle Fald bruges, og det er næsten ikke til at betale - i hvert Fald ikke for Fattigfolk.

Kulpilleriet ved Havnen giver jo kun saa lidt, og andet er der sjældent Held til at faa fat i.
Men en Gang imellem kan det dog gaa - saaledes som ovenstaaende Billede viser.

Stsormen har vælten et stort, gammelt Træ ude paa Hjørnet af Amagerbrogade og Enveloppevej. Det har ligger der urørt et Par Dage, indtil en har faaet den lyse Ide: Her er jo Brændsel til et tomt Ildsted.

Og straks har hun, og snart efter andre Koner, faaet fat i Save og Økser. Saa varer det ikke saa Længe, før Træet er stykket ud og bragt hjem for at gære den bedste Tjeneste:
at varme en kold Stue, hvor moder og Børn ellers var krøbet sammen i frysende Kulde.
Og der er da forhaabentlig Ingen af de Folk, der repræsenterer "Loven", der vil have Hjærte til at skride ind her!

(Aftenbladet (København) 17. oktober 1916).

Området i 1895. Før anlæggelsen af den nye Langebro og Amager Boulevard. Geværfabrikken (1888) er den firelængede bygning til venstre på kortet. Artillerikasernen er det store kompleks i midten af kortet, nederst. KbhBilleder.


Træerne fældes paa Amagerbro.


De store Opfyldnings- og Planeringsarbejder ved den nye Amagerbrogade, som lægges fra Torvegade til Amager Fælledvej, er nu saa vidt fremme, at man kan se hvorledes den fremtidige Færdselsaare fra det tætbefolkede Sundby vil blive ind til Christianshavn. Paa selve Dæmningen mellem Voldgravens 2 Afdelinger er der allerede lagt Fliser for de Gaaende, medens Kørebanen ligger i et frygteligt Roderi.

Arbejderne er nu naaet hen forbi Vejen med det mærkelige Navn - Enveloppevej, og her har man i de sidste Dage fældet det ene store, prægtige Kastanietræ efter det andet.

Vej- og Kloakvæsenet plejer jo ikke at lide af sentimentale Følelser overfor Byens grønne Træer.

Paa vort Billede ses Arbejdere i Færd med at grave rundt om det seneste Træ, der skal fjernes medens 2 afkvistede Stammer ligger paa Jorden.

En gammel Kone er i Færd med at samle lidt Kvas til Kaffekedlen hjemme.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 29. juli 1919).


Parti fra Enveloppevej

Der er smukt ved Kristianshavns Kanal, naar Foraarssolen skinner og Træerne paa Volden spejler sig i Kanalens Vand.

Naar man staar paa Enveloppevej, har man en dejlig Udsigt over Kristianshavns Vold i hele dens Længde, den vold, der indtil for faa Aar siden ligende en Urskov, - nu er Volden blevet til det, den var i vore Bedsteforældres Tid, en smuk og idyllisk Promenade.

Enveloppevej er ogsaa en sidste Rest fra den Tid da Voldene markerede Byens Grænser, en sidste lillebitte Rest, der næsten er forsvundet i Skyggen af de omkringliggende nys opførte Stenkaserner.

Det er saa forfriskende med [], Træer og Vand, det være sig nok saa lidt. Storbyen er ved, lidt efter lidt, at fortrænge alt, hvad der er tilbage af det idylliske, men paa begge Sider af Kristianshavns Kanal kan man endnun glæde sig over Træer og Grønt paa Baggrund af Kristianshavns Tage og Frelser Kirkes guldprydede Spir.

(Klokken 5, 15. marts 1920).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar