25 september 2023

Samfundet for Vanføre bestaaet i 50 Aar. (Efterskrift til Politivennen)

 


Øverst: Bogbinderiet. Nederst Overlæge Guildal og forstanderinde frk. Speyer.

På lørdag er det 50 år siden at pastor Hans Knudsen stiftede "Samfundet som antager sig vanføre og lemlæstede Børn", det som senere under frk. Johanne Petersens enestående, opofrende og for stående ledelse i 47 Aar udviklede sig til det nuværende "Samfund for Vanføre", der har til Huse paa Toldbodvej 34, eller rettere i 5 sammenstødende Ejendomme.

Denne institution, hvis øverste ledelse nu er overlæge Guildal og frk. Anna Margrethe Speyer, står som "Moderen" til alle lignende institutioner verden over. Den ledende tanke, hvorefter der arbejdes, er: Lægebehandling og oplæring, og dette princip, "Det danske Princip", som det kaldes, anvendes overalt.

Her er klinik, der sidste år har haft over 10.000 konsultationer, bandageri, hvor bandagerne laves af de vanføre selv til brug ikke alene for samfundet, men for andre klinikker og hospitaler, barnestole, skolehjem og optagelseshjem og så Håndværkerskolen.

I den sidste, der ledes af dygtige fagfolk, oplæres de vanføre i bogbinderi, snedkeri, skomageri, skrædderi, ciselering, urmageri og forskellig syning.

Og går man gennem alle de forskellige afdelinger og værksteder, ser man, med hvilken glæde og iver eleverne arbejder og søger at komme på højde med de normalt udrustede, hvad der heldigvis lykkes mange.

Det er ganske forbavsende at se, hvad disse ofte stærkt handicappede mennesker kan udrette. Således har - for blot at tage et eksempel - en ung enarmet mand lavet et meget smukt og fint mahogniskab, som ikke mange normale gør ham efter.

Ved festen på lørdag, da der i hjemmets gård afsløres en større mindeplade for frk. Johanne Petersen, åbnes der samtidig en offentlig udstilling af elevernes arbejder.

Den er åben søndag, mandag og tirsdag fra 11 - 3, og bør ses af mange.

Den er nemlig rent ud vidunderlig.

(Aftenbladet, 18. oktober 1922).

“Samfundet og Hjemmet for Vanføre”, som foreningen hed fra 1908, løste i 61 år de sundhedsmæssige, uddannelsesmæssige og sociale opgaver, som først da blev en offentlig forpligtelse. Samfundet fik en afgørende rolle i udformningen af den store socialreform i 1933. Reformen lagde forvaltningen af den statslige vanføreforsorg i hænderne på foreningen, der da beskæftigede ca. 3.500 mennesker og drev fire hospitaler, en kostskole, en håndværksskole og et betydeligt antal beskyttede virksomheder landet over.

En nekrolog over Johanne Petersen kan findes her. Nedenfor uddrag af andre artikler om jubilæet

Frk. Johanne Petersen, pastor Knudsen og frk. Speyer. Nederst en del af hjemmet elever sammen med frk. Speyer.

Det første år samfundet virkede, tog det sig af 45 børn. 1880 udvidedes virksomheden til også at omfatte voksne vanføre. Institutionen drives som en privat filantropisk virksomhed, dog med statsstøtte. Den sidste årsberetning viser at poliklinikken har behandlet 1.778 nye patienter, på sygestuerne har været indlagt 371. Der er udleveret bandager og fodtøj til en pris af ca. ½ mill. kr. Håndværkerskolen har gratis oplært 121 elever, aftenskolen 91 og klinikskolen 188. Selve hjemmet har optaget 1.071 patienter. Den store virksomheds regnskab balancerer med 2 mill. kr. 

(Kongelig allernaadigst privilegeret Horsens Avis eller Skanderborg Amtstidende, 19, oktober 1922).


Foto fra en længere artikel fra Social-Demokraten 21. oktober 1922. 


Ovenstående fotoer stammer fra en artikel i København, 21. oktober 1922. De viser overlæge Poul Guidal og forstanderinde frk. Anna Margrethe Speyer.

Esplanaden 32-34.Gården til hjemmet, man kan lige ane mindepladen om Johanne Petersen på den gule bygning, se nedenfor.

Nærbillede af den omtale mindeplade.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar